2012-11-15 23:09:19
Φωτογραφία για Τσαρλς Νταλάρα: Η Ουάσιγκτον να παρέμβει στο ΔΝΤ υπέρ Ελλάδας
της Ζέζας Ζήκου

O επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, εξέφρασε χθες την ελπίδα η κυβέρνηση Ομπάμα να επηρεάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπέρ της Ελλάδας. «Τώρα που οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι πίσω μας, η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να επηρεάσει το ΔΝΤ ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων και, επιπλέον, να αυξήσει και το δικό του ποσοστό χρηματοδότησης», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στην Αθήνα με θέμα «Adjusting Course: a Strategy for Europe and Greece to Emerge from the Crisis».

Η Ελλάδα κατάφερε και πήρε τη διετή επιμήκυνση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, απαιτείται ακόμη ηπιότερη προσαρμογή κατά έτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου η προσαρμογή κυμαίνεται στο 1,5% ανά έτος (το ένα τρίτο από ό,τι απαιτείται από την Ελλάδα), είπε ο Τσαρλς Νταλάρα.


Και προειδοποίησε πως δεν αρκεί η επιμήκυνση, απαιτείται μείωση επιτοκίων στα δάνεια προς την Ελλάδα αλλά και η επιστροφή του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Πάντως, ο επικεφαλής της Διεθνούς των τραπεζιτών δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες της over dose λιτότητας! Oταν η βαθιά ύφεση για πέμπτο συνεχή χρόνο έχει διαλύσει την οικονομία μας, φαντάζει εύκολο και λογικό τώρα να προειδοποιούνται οι δανειστές μας να μην το παρακάνουν με τη λιτότητα. Χθες, λοιπόν, ο κ. Νταλάρα, αυτός που ενορχήστρωσε την ύπουλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) χαρίζοντας στις ξένες τράπεζες τα σαπάκια ελληνικά ομόλογα «εξυγιασθέντα» στο αγγλικό δίκαιο, ζήτησε περισσότερους διαθέσιμους πόρους ώστε να μπορέσει να μπει σε μια τροχιά η ανάπτυξη στη χώρα μας. Αλλά οι προτάσεις του δεν πείθουν Οτι έγιναν εγκλήματα υπερβολικής λιτότητας στο όνομα δήθεν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των Μνημονίων το ξέρουμε και το έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές. Δεν λέμε, αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις (που δεν έγιναν), ίσως απαραίτητες και πολλές αλλαγές στο κράτος. Ομως, τα απανωτά φορολογικά χαράτσια και οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων τσάκισαν τη χώρα.

Οπως είπε ο κ. Νταλάρα, οι αποπληρωμές κεφαλαίου σε Ε.Ε. και ΔΝΤ έως και το 2014 διαμορφώνονται στα 39 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τελικώς τα κεφάλαια που περισσεύουν από τον δανεισμό μέσω EFSF για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος την τριετία 2012-2014 δεν ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον ίδιο δεν φτάνει ούτε για την εξόφληση των δανειστών της χώρας.

Με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα παλαιά και τα νέα δάνεια του επίσημου τομέα, υποστήριξε ο κ. Νταλάρα, θα δοθεί μια «ανάσα» στην Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ξαναβάζουν «το χέρι στην τσέπη». Ο ίδιος σημείωσε πως, εάν υπάρξει αυτή η ελάφρυνση, τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα μειώνονταν στα 10 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νταλάρα επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με στόχο την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα στρατηγική θα πρέπει να κινείται στους ακόλουθους πέντε άξονες: 1) Πιο ήπια και σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή. 2) Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την παραπάνω πολιτική. 3) Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. 4) Προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η μείωση του μεγέθους και του ρόλου του Δημοσίου στη δημόσια οικονομία, η φιλελευθεροποίηση των αγορών εργασίας και προϊόντων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. 5) Ανακεφαλαιοποίηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι ένα «κούρεμα» του χρέους του επίσημου τομέα στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε απαραίτητο, ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική συγκυρία. «Είναι πολιτικά ανέφικτο», δήλωσε... Απλώς να θυμίσω ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει «με όλο και πιο στεντόρεια φωνή» ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μόνο κατά το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιώτες (ομολογιούχοι, τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ επιμένει όλο και περισσότερο στη συμμετοχή του θεσμικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: το OSI (official sector involment)

πηγη:kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ