2012-11-19 16:20:03
Φωτογραφία για Η «Μαύρη Βίβλος» του Αχιλλοπούλειου
Σε τροχιά σύγκρουσης το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου Καταλογίζει στη Διοίκηση μία σειρά από αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις και στην πρώτη της ουσιαστικά δημόσια παρέμβαση μετά τη συγκρότησή της σε Σώμα, παρουσιάζει αναλυτικά τη δική της «Μαύρη Βίβλο» για τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Βόλου, εστιάζοντας κυρίως τις επισημάνσεις της στα προβλήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας των εφημεριών, της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στους τοπικούς φορείς για να λυθούν τα προβλήματα στο Αχιλλοπούλειο.

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του νέου διοικητικού συμβουλίου που εκλέχτηκε πριν από δύο εβδομάδες και μετά τη συνάντηση με τους διευθυντές των κλινικών, αποφάσισε πρωτίστως να καταδικάσει -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- «με κάθε τρόπο οι πρακτικές που ακολουθεί η διοίκηση προσβάλλοντας και απαξιώνοντας συνεχώς το τελευταίο καιρό με ανεξέλεγκτο παραλογισμό και ανώνυμη συκοφαντία του ιατρικό κόσμο (έγγραφα όπου κατονομάζονται από τη διοίκηση τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα παράγκα ή μέλη αγέλης με ζωώδη χαρακτηριστικά)
. Και όχι μόνο, αλλά με την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύει με πρωτοφανή τρόπο εμποδίζει το ιατρικό μας έργο και κατά συνέπεια δημιουργεί τεράστια δυσλειτουργία στο νοσοκομείο και ανησυχία στους συμπολίτες μας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις δύσκολες αυτές στιγμές της κρίσης έστω κατά το ελάχιστο. Δεν πάει άλλο.

Αποφασίστηκε επίσης να αναδειχθούν τα προβλήματα για τα οποία δεν έχει μόνο ευθύνη η κεντρική πολιτική όπως το πρόγραμμα εφημεριών που όπως επισημαίνεται δεν είναι ασφαλές συνεπώς βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των Βολιωτών. Ο σύλλογος εκτιμά ότι η διοίκηση αυθαιρετεί και δεν λαμβάνει υπόψη τα θεσμικά όργανα (επιστημονικό συμβούλιο) με αποτέλεσμα ενεργείς εφημερίες μετατρέπονται σε ετοιμότητας.

Επίσης ειδικευόμενοι γενικοί γιατροί αναγκάζονται παρόλο που απαγορεύεται να εφημερεύουν στη θέση του ειδικού ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, κ.τ.λ. Ετσι ένας ιατρός μπορεί να εφημερεύει μέχρι 7 ημέρες όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και από τους νόμους του υπουργείου. Στο νοσοκομείο μας όλοι κάνουν περισσότερες και απλήρωτες εφημερίες.

Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός κενών θέσεων που σύμφωνα με το Σύλλογο, η διοίκηση δεν έκανε τις προβλεπόμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για την πλήρωση αυτών, με αποτέλεσμα παρά τις επισημάνσεις από τους διευθυντές των κλινικών, η ΩΡΛ σχεδόν δεν λειτουργεί, η οφθαλμολογική σχεδόν το ίδιο. Το γαστρεντερολογικό λειτουργεί εξάλλου με ένα ιατρό αλλά και υπό στελέχωση άλλες όπως Ν/Χ, ογκολογικό τμήμα, το τμήμα αιμοκάθαρσης με δύο γιατρούς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αλλά και η παιδιατρική που σε λίγους μήνες θα μείνει με έναν.

«Η διοίκηση -σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών- θα έπρεπε ήδη με ειλικρίνεια να αναφέρει επίσημα στους Βολιώτες, τις ημέρες που μπορούν να εφημερεύουν τμήματα που έχουν ένα ή δύο ιατρούς. Εφτά ημέρες ΩΡΛ, εφτά ημέρες γαστρεντερολογική, δεκατέσσερις μέρες οφθαλμολογική, δέκα μέρες ογκολογική, δεκατέσσερις μέρες νευροχειρουργική κ.τ.λ. Και να μην υποτιμάει, κοροϊδεύοντας τον κόσμο όταν ωραιοποιεί τα πράγματα λέγοντας ότι υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η έλλειψη ορθοπαιδικών και οφθαλμολογικών υλικών, οι καθυστερήσεις διαγωνισμών επηρεάζουν όχι μόνο τα τακτικά αλλά και τα έκτακτα χειρουργεία καθώς πως αναφέρθηκε από τον διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής αλλά και από τα στελέχη της έχουν μειωθεί τα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών κατά 50%,αποτέλεσμα της βραδύτητας που επικρατεί στις διαδικασίες. Το ίδιο ίσως πάνω από 70% έχουν μειωθεί και τα οφθαλμολογικά χειρουργεία, διότι πέρα από την έλλειψη ιατρών υπάρχει και έλλειψη υλικών.

Στην καταγραφή των προβλημάτων επίσης περιλαμβάνονται επισημάνσεις ότι η μονάδα μεσογειακής αναιμίας εξυπηρετεί 160 ασθενείς με μεγάλες ανάγκες και υπηρετεί μόνο ένας ιατρός, η μονάδα τεχνητού νεφρού έχει 3 γιατρούς και σύντομα μπορεί να μείνει μόνο ένας ιατρός για να εξυπηρετεί ασθενείς σε όγκο ίσο με τη Λάρισα, η παιδιατρική ειδικότητα αιχμής ίσως μείνει με ένα ιατρό για όλο το νομό.

Επίσης το ογκολογικό τμήμα με ένα ιατρό είναι αδύνατο να οργανωθεί, τα κέντρα υγείας αποδυναμώνονται συνεχώς και το παράλογο όπως χαρακτηρίζεται πρόγραμμα εφημερίας τα έχει υποβαθμίσει τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία δεν μπορεί να λειτουργήσουν. Τέλος διακομιδές δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων ενώ στην Β΄ Παθολογική οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι πρωτόγονες.

Ταχυδρόμος

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ