2024-09-17 08:15:01
Φωτογραφία για ΕΠΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ η μαύρη αγορά των chatbots



 Παράνομα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα εισπράττουν έως και 28.000 δολάρια μέσα σε δύο μήνες από πωλήσεις στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Τα 200 εκατομμύρια ενεργών χρηστών ανά εβδομάδα που μετρά του ChatGPT βοήθησαν την OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το chatbot, να φτάσει σε αποτίμηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βγάλει κανείς χρήματα από ένα chatbot, ιδίως αν απευθύνεται στον υπόκοσμο.

Τα παράνομα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) καταγράφουν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα μέσω των πωλήσεων σε παράνομες αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο arXiv, υπηρεσία ανάρτησης προδημοσιεύσεων που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξέτασε περισσότερα από 200 παραδείγματα κακόβουλων LLM, τα οποία διακινήθηκαν μέσω παράνομων αγορών στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2023. Τα LLM χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνα που είναι εντελώς μη λογοκριμένα LLMs, συχνά βασισμένα σε πρότυπα ανοιχτού κώδικα, και εκείνα που σπάνε τον κώδικα εμπορικών LLMs.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ένα καλό στάδιο για να αρχίσουμε να μελετάμε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να έχει γίνει ήδη μεγάλη ζημιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζιαοφένγκ Γουάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα, που μετείχε στη σύνταξη της μελέτης. «Θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις και να ενεργήσουμε πριν οι επιτιθέμενοι προλάβουν να μας προκαλέσουν τεράστια ζημιά».

Αν και οι χάκερ μπορούν κατά καιρούς να παρακάμψουν τους ενσωματωμένους περιορισμούς των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που προορίζονται για την αποτροπή παράνομων ή αμφισβητήσιμων δραστηριοτήτων, τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες. Αντ' αυτού, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση, έχουν εμφανιστεί παράνομες διανομές LLM. Και όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτές τις διανομές επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οικονομικά το ενδιαφέρον που καταγράφεται.

«Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες από τις υπηρεσίες αυτού του είδους υπάρχουν κυρίως για να βγάζουν οι διαχειριστές τους κέρδος», αναφέρει ο Τζιλόνγκ Λιν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα, που επίσης μετείχε στη σύνταξη της μελέτης.

Τα κακόβουλα LLM μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, από τη συγγραφή μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (εντωμεταξέ, άλλη μελέτη εκτιμά ότι τα LLM μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τέτοιων μηνυμάτων κατά 96%) έως και την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού για την επίθεση σε ιστότοπους.

Οι ικανότητες αυτών των LLM της μαύρης αγοράς να εκτελούν τα καθήκοντά τους μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, αν και ορισμένα είναι ιδιαίτερα ισχυρά εργαλεία. Οι Λιν και Γουάνγκ διαπίστωσαν ότι δύο μη λογοκριμένα LLMs, το DarkGPT (το οποίο κοστίζει 78 σεντς για κάθε 50 μηνύματα) και το Escape GPT (μια συνδρομητική υπηρεσία που χρεώνει 64,98 δολάρια το μήνα), ήταν σε θέση να παράγουν σωστό κώδικα περίπου στα δύο τρίτα του χρόνου, και ο κώδικας που παρήγαγαν δεν εντοπίστηκε από εργαλεία προστασίας από ιούς - δίνοντάς τους μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς επίθεσης σε έναν υπολογιστή.

Ένα άλλο κακόβουλο LLM, το WolfGPT, η πρόσβαση στο οποίο κοστίζει 150 δολάρια εφάπαξ, διαπιστώθηκε πως ήταν ιδιαίτερα ικανό στη δημιουργία phishing emails, καταφέρνοντας να αποφύγει με επιτυχία τους περισσότερους ανιχνευτές spam.

Η ύπαρξη τέτοιων κακόβουλων εργαλείων AI δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με το Γουάνγκ. «Είναι σχεδόν αναπόφευκτο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Κάθε τεχνολογία έχει πάντα δύο πλευρές».

Ο Άντριιου Χαντ, στέλεχος του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολιάζει ότι οι συγγραφείς «αποδεικνύουν ότι οι κακόβουλοι χρήστες καταφέρνουν να μεταπωλούν εταιρικές προσφορές για κακόβουλους σκοπούς».

Ο Χαντ πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να απαιτήσουν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσουν και να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές αναγνώρισης των πελατών τους, για την επαλήθευση της ταυτότητας ενός χρήστη. «Χρειαζόμαστε επίσης νομικά πλαίσια για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες που δημιουργούν αυτά τα μοντέλα και παρέχουν υπηρεσίες το κάνουν πιο υπεύθυνα, με τρόπο που να μετριάζει τους κινδύνους που δημιουργούν οι κακόβουλοι φορείς», λέει.

Ο Γουάνγκ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι η έρευνα όπως αυτή της ομάδας του είναι μόνο η αρχή, ως προς τη μάχη που πρέπει να δοθεί κατά των κυβερνοεγκληματιών. «Μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογίες και να παρέχουμε πληροφορίες για να βοηθήσουμε», λέει, “αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε εντελώς αυτά τα πράγματα, καθώς δεν διαθέτουμε τους ανάλογους πόρους”. insomniagr



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ