2024-09-17 08:24:23
Φωτογραφία για To σπίτι του Cloude Monet στο Giverny
Φωλιασμένο στο μικρό χωριό Giverny της Νορμανδίας που απέχει 80χλ από το Παρίσι το σπίτι του πρωτοπόρου του ιμπρεσιονιστικού κινήματος Cloude Monet δεν είναι απλώς ένας ιστορικός χώρος αλλά μια ζωντανή αντανάκλαση του πάθους του ζωγράφου για τη φύση, το χρώμα και το φως. Τόσο το ίδιο το σπίτι όσο κυρίως οι κήποι του και τα γύρω τοπία χρησίμευσαν στον Μονέ σαν καταφύγιο και αποτέλεσαν κύρια πηγή έμπνευσης για την τέχνη του.

Ο Monet μετακόμισε στο Giverny το 1883, αγοράζοντας το ροζ σπίτι με τα πράσινα παραθυρόφυλλα και τους μεγάλης έκτασης κήπους και με τα χρόνια μετέτρεψε τους περιβάλλοντες χώρους σε ένα αριστούργημα κηπουρικής δικού του σχεδιασμού.   

Το σπίτι 

Το σπίτι, που αποτελείται από δύο ορόφους, είναι μια πραγματική γκαλερί τέχνης που διηγείται πολλά όχι μόνο για το ταλέντο αλλά και για την ζωή και τα ενδιαφέροντα του Claude Monet και είναι γεμάτο από αντικείμενα που του προσέφεραν έμπνευση. 





Στο ισόγειο ο πιο εντυπωσιακός χώρος είναι αυτός της κουζίνας με τις μπλε αποχρώσεις,  τα εντυπωσιακά πλακάκια και τα χάλκινα σκεύη μαγειρικής κρεμασμένα στους τοίχους.

Το κίτρινο κυριαρχεί στον χώρο της τραπεζαρίας όπου φιλοξενείται και ένα μέρος της συλλογής του Monet με έργα ιαπωνικής τέχνης της οποίας υπήρξε λάτρης. 



Η κρεβατοκάμαρα, στον επάνω όροφο, είναι ο χώρος απ΄όπου ο Monet νωρίς το πρωί συνήθιζε να παρατηρεί και να αιχμαλωτίζει το πρωϊνό φως που αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο της ζωγραφικής του. 



Εκτός των έργων του και δημουργίες ζωγράφων που αγαπούσε όπως ο Ρενουάρ έντονη είναι και η παρουσία οικογενειακών πορτρέτων, διάσπαρτα σε όλο το σπίτι, που εξηγούνται από την αγάπη του Monet και για την φωτογραφία την οποία μοιράστηκε με τον γιό του Michel. 



Είχε μάλιστα δημιουργήσει και έναν σκοτεινό θάλαμο όπου και έχουν εμφανιστεί ένα πλήθος φωτογραφίες που εκτός των άλλων καταγράφουν τον ζωγράφο όσο εργάζεται στα ατελιέ αλλά και στους κήπους του.   





Οι κήποι 

Το σπίτι του Cloude Monet είναι πιο διάσημο για τους κήπους τους οποίους ο ίδιος σχεδίασε και επιμελήθηκε επί πολλά χρόνια. Αυτοί οι κήποι που περιλαμβάνουν περισσότερα από εκατό είδη δέντρων και φυτών έγιναν οι ζωντανοί καμβάδες του, ένα μέρος όπου μελέτησε πως αλληλεπιδρούσε το φως του ήλιου με τα λουλούδια, το νερό και το φύλλωμα. 

Δελτίο παράδοσης του 1894 από τα φυτώρια Latour Marliac, μετά από παραγγελία του Cloude Monet, που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φυτών - ΠΗΓΗ pbase.com

Οι κήποι του σπιτιού χωρίζονται σε δύο ξεχωριστά μέρη: το Clos Normand και το Japanese Water Garden 



Το Clos Normand, μπροστά από το σπίτι, είναι ένας προσεκτικά σχεδιασμένος κήπος με ζωηρά χρώματα, πολυετή και εποχιακά ανθοφόρα και όμορφα διαμορφωμένα μονοπάτια. Ο ζωγράφος τακτοποίησε τα φυτά του με την ίδια φροντίδα που εφάρμοσε στην παλέτα του, εξασφαλίζοντας μια αρμονική σύνθεση λουλουδιών σε διάφορες αποχρώσεις και σχήματα. Από τις ντάλιες και τις παιώνιες έως τις τουλίπες και τα τριαντάφυλλα, ο κήπος εξελίσσεται και αλλάζει όψεις με τις εποχές, αντανακλώντας το μεταβαλλόμενο φως και τις αποχρώσεις που ο Monet τόσο περίτεχνα αποτύπωσε στα έργα του.

Ο Ιαπωνικός Κήπος του Νερού, που βρίσκεται απέναντι και συνδέεται με το σπίτι με ένα τούνελ είναι το πιο διάσημο τμήμα του κήπου του Monet. Εμπνευσμένος από την ιαπωνική κουλτούρα που λάτρευε, αυτός ο γαλήνιος χώρος διαθέτει την εμβληματική λιμνούλα με νούφαρα και την ιαπωνική γέφυρα, που απεικονίζονται σε πολλά αριστουργήματά του.

Η γοητεία που ασκούσε στον Monet το παιχνίδι του φωτός στο νερό και οι αντανακλάσεις των δέντρων και του ουρανού στη λίμνη, κορυφώθηκε με τη σειρά του "Νούφαρα" στην οποία περιλαμβάνονται μερικά από το σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμια ζωγραφικής, με κορυφαία τα πάνελ με τίτλο "Bassin aux nymphéas" (Λίμνη με Νούφαρα)

Cloude Monet "Bassin aux nymphéas"- 1919 - Musée de l'Orangerie Παρίσι



Το καλλιτεχνικό καταφύγιο του Monet

Ο Monet πέρασε τα τελευταία 43 χρόνια της ζωής του στο Giverny, δημιουργώντας εκί μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του. Το σπίτι και οι κήποι έγιναν το προσωπικό και καλλιτεχνικό του καταφύγιο, ένα μέρος όπου βυθίστηκε στην παρατήρηση της φύσης, πειραματιζόμενος με νέους τρόπους σύλληψης των επιδράσεων του φωτός και της ατμόσφαιρας.



Όλοι οι χώροι του σπιτιού αλλά και το ατελιέ του προσφέρουν μια ματιά στο μυαλό ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα. Γεμάτος με αναπαραγωγές της δουλειάς του ο χώρος αποκαλύπτει την ακούραστη αφοσίωση του Monet στην τέχνη του. 



Η δημιουργική διαδικασία της ζωγραφικής για τον Monet ήταν βαθιά συνυφασμένη με το περιβάλλον του και η εγγύτητα του σπιτιού του με την συνεχώς μεταβαλλόμενη εικόνα των κήπων ανάλογα με τις εποχές, ενώ ο κήπος του νερού του παρείχε ατελείωτη έμπνευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περισσότερους από 300 καμβάδες με την υπογραφή του Monet απεικονίζονται οι κήποι του Giverny. Η αλληλεπίδραση φωτός και φύσης σε όλους του τους χώρους διαμόρφωσε το ιμπρεσιονιστικό στυλ του, επηρεάζοντας ολόκληρες γενιές επόμενων ζωγράφων. 

 



Η κληρονομιά του Monet στο Giverny

Αφού αποκαταστάθηκε σχολαστικά σε όλους τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους το σπίτι του Monet στο Giverny λειτουργεί πλέον ως μουσείο επισκέψιμο για το κοινό. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Claude Monet, που διαχειρίζεται το σπίτι, περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες συρρέουν ετησίως για να περπατήσουν στα χνάρια του καλλιτέχνη, βιώνοντας από κοντά το περιβάλλον που ενέπνευσε τα αριστουργήματά του. 

Το ίδρυμα έχει εξασφαλίσει ότι το σπίτι και οι κήποι θα παραμένουν πιστοί στο αρχικό όραμα του Monet και όλες οι συντηρήσεις εσωτερικών χώρων αλλά και οι εργασίες στους κήπους εξακολουθούν να γίνονται με την ίδια φροντίδα για τη λεπτομέρεια και το χρώμα, όπως έκανε και ο εκείνος.  



Το σπίτι του Claude Monet δεν είναι απλώς μια ιστορική κατοικία. είναι μια ζωντανή αναπαράσταση της δημιουργικής ιδιοφυΐας του καλλιτέχνη.  Για τους λάτρεις τόσο της τέχνης όσο και της φύσης μια επίσκεψη στο σπίτι του στο Giverny είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά του ...ιμπρεσιονισμού, όπου τέχνη και φύση συγχωνεύονται ισότιμα σε έναν διαχρονικό χορό φωτός και ομορφιάς.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ