2012-11-21 21:28:11
Φωτογραφία για Γιατί η Τουρκία απέρριψε τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη;
Η ένταση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις διατηρείται. Όπως διατηρείται και η τάση ελαχιστοποίησης της διμερούς συνεργασίας στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα. Νέα εκδήλωση αυτής της τάσης αποτέλεσε η απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει στο Ισραήλ τα αγορασμένα νωρίτερα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα.

Η απόφαση αυτή αιτιολογήθηκε με το επιχείρημα της «ανεπαρκούς τεχνικής υποστήριξης από μέρους του Ισραήλ». Όμως πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι στη βάση αυτής της απόφασης βρίσκονται βαθύτερες αιτίες, που συνδέονται με τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις γενικά. Ακολουθεί η άποψη του Αντιπροέδρου του Κέντρου διεθνών και στρατηγικών ερευνών, απόστρατου συνταγματάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Τζελαλετίν Γιαβούζ:

- Η Τουρκία πριν μερικούς μήνες αγόρασε από το Ισραήλ 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάρκας Heron έναντι 15 εκατ. δολαρίων, ωστόσο αυτά τα αεροσκάφη έμειναν αχρησιμοποίητα εδώ και οκτώ μήνες
. Υπάρχει πρόβλημα επισκευής και τεχνικής συντήρησής τους. Η επιστροφή ενός πράγματος που δεν χρησιμοποιείται είναι ορθή απόφαση. Και η απόφαση των τουρκικών Αρχών μπορεί να θεωρείται ως πρόθεση διακοπής της συνεργασίας με το Ισραήλ για την αγορά μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων. Εκτός αυτού στην Τουρκία διεξάγονται εργασίες για την παραγωγή εθνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σε δυο περίπου χρόνια στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας θα παραδοθούν μη επανδρωμένες συσκευές τουρκικής παραγωγής.

Όλη αυτή η κατάσταση αντικαθρεπτίζει έμμεσα τη σημερινή κατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Το 2009 σύμφωνα με το «Κόκκινο βιβλίο» - απόρρητο έγγραφο για την πολιτική εθνικής ασφάλειας της Τουρκικής Δημοκρατίας - ως μοναδικός εχθρός της Τουρκίας κρίθηκε το Ισραήλ.

Κατά την άποψη του Ισραηλινού πολιτικού αναλυτή, σύμβουλου του Πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ στην περίοδο από 2006 ως το 2008 Αριέ Γκουτ, ακόμη είναι νωρίς για να γίνει λόγος για σίγουρο γεγονός τσακώματος των δύο χωρών. Το Ισραήλ και η Τουρκία, κατά την άποψή του, αντικειμενικά έχουν ανάγκη η μια χώρα από την άλλη:

- Η Τουρκία χρειάζεται το Ισραήλ όχι λιγότερο, από το Ισραήλ – την Τουρκία. Η Τουρκία πάντα ήταν για το Ισραήλ πολύ σημαντικός οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος. Και η τουρκική ηγεσία πρέπει να θέτει στην 1η και κύρια θέση όχι τις προσωπικές της φιλοδοξίες, αλλά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας της. Η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, θα ήθελε να δώσει νέα εκκίνηση στις διμερείς σχέσεις. Αυτό είναι σημαντικό και για την ίδια την Τουρκία. Βλέπουμε ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται. 

Η Τουρκία, από τη μια, υποστηρίζει τις δυνάμεις που αγωνίζονται κατά του Άσαντ, όμως από την άλλη σηκώνουν κεφάλι δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της ίδιας της Τουρκίας. Εννοώ τις οργανώσεις που συνδέονται με τους Κούρδους αυτονομιστές. Στη διάρκεια πολλών δεκαετιών το Ισραήλ παρείχε όλη τη δυνατή υποστήριξη στην Τουρκία στον αγώνα της κατά των Κούρδων και ως σήμερα ακολουθεί φιλοτουρκική θέση σ΄αυτό το ζήτημα. Οι ηγεσίες και των δύο κρατών πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν πρέπει να διακόπτονται, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

http://greek.ruvr.ru/2012_11_21/95371370/ 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ