2012-11-22 21:18:02
Φωτογραφία για Εμφανίζονταν ως ασφαλιστές και εξαπατούσαν ηλικιωμένους - 32.000 ευρώ το κέρδος πατέρα και γιου
Εμφανίζονταν ως ασφαλιστές σε ηλικιωμένα άτομα, κυρίως γυναίκες, και ζητούσαν χρήματα, τα οποία δήθεν τους τα χρωστούσαν τα παιδιά τους από την ασφάλεια του αυτοκινήτου, της μηχανής, του σπιτιού κ.λπ.

Οι γονείς επειδή δεν ήθελαν το παιδί τους να χρωστά χρήματα, πείθονταν και έτσι πήγαιναν μαζί σε τραπεζικά καταστήματα όπου γίνονταν αναλήψεις χιλιάδων ευρώ και τους τα έδιναν.

Αν τυχόν ο ηλικιωμένος δεν πίστευε το "παραμύθι" που του έλεγαν πατέρας και γιος, τότε τον έσπρωχναν, τον πετούσαν στο έδαφος και με τη βία του άρπαζαν ότι χρήματα ή άλλο πολύτιμο είχε πάνω του. Κάπως έτσι λειτουργούσε και με αυτή τη μεθοδολογία η σπείρα εξαπάτησης, η οποία είχε αποκομίσει μέχρι στιγμής συνολικό οικονομικό όφελος, πάνω από 32.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Ναύπακτο, την οποία οι δύο - πάντα καλοντυμένοι - δράστες, πλησίασαν, την έπεισαν και την έφεραν από την Αιτωλοακαρνανία στην Πάτρα, την οδήγησαν σε δύο τράπεζες από όπου έκανε ανάληψη συνολικά 8.000 ευρώ.


Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη σπείρα συμμετείχε και μια 20χρονη κοπέλα η οποία και αναζητείται από τις αστυνομικές Αρχές. Ανάλογες καταγγελίες και έρευνες γίνονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, στις οποίες οι δύο δράστες από την Αθήνα, φαίνεται πως είχαν σχετική δράση. Να προστεθεί πως δικογραφία για απάτες για τα συγκεκριμένα άτομα έχει σχηματιστεί και αναζητούντο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σπείρα η οποία τους τελευταίους μήνες εξαπατούσε ηλικιωμένους στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν προχθές (20-11-2012) το μεσημέρι, στην Πάτρα, από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, δυο άνδρες (πατέρας και υιός) ηλικίας 45 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διάπραξη περιπτώσεων απατής κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον και μια 20χρονη, συναυτουργό των δυο συλληφθέντων, η οποία αναζητείται.

Ειδικότερα την 20-11-2012 το μεσημέρι, στην Πάτρα, οι δύο δράστες εντόπισαν μία 79χρονη, κοντά στην οικία της και προσποιούμενοι γνωστούς του ανιψιού της επιχείρησαν να της αφαιρέσουν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού ενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις, από Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή των δύο ατόμων, λίγη ώρα αργότερα .

Από την αστυνομική έρευνα, που ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι οι δύο ημεδαποί κινούμενοι με όχημα της 20χρονης συνεργού τους, τους τελευταίους πέντε μήνες εξαπατούσαν ηλικιωμένα άτομα αφαιρώντας τους διάφορα χρηματικά ποσά.

Πιο συγκεκριμένα οι δράστες παρουσιάζονταν κυρίως ως ασφαλιστές, επικαλούμενοι μία χρηματική οφειλή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων, η οποία έπρεπε να καταβληθεί άμεσα, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν καθορίζονταν ανάλογα με τη δεκτικότητα και την εμπιστοσύνη που έδειχναν τα ηλικιωμένα άτομα σε αυτούς.

Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί δεκαέξι περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ξεπερνά τις 32.000 ευρώ.

Σε δύο από τις περιπτώσεις, που τα ηλικιωμένα άτομα δεν ενέδωσαν στις πιέσεις για «εξόφληση» της χρηματικής οφειλής, οι δράστες με άσκηση σωματικής βίας τους αφαίρεσαν 500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για διάπραξη τριάντα έξι συνολικά περιπτώσεων απάτης, με την ίδια μεθοδολογία.

Οι δράστες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή.

Συμβουλές κυρίως προς ηλικιωμένα άτομα

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων , από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, συνιστά – παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους :

« Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε το πρόσχημα.

Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκεται πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :

Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ