2012-11-23 13:30:34
Φωτογραφία για Έχεις σύζυγο νηπιαγωγό; Έχασες!
Ας πούμε ότι ζείτε στην Λάρισα κι αποφασίζετε να ανοίξετε ένα φροντιστήριο. Αν η γυναίκα σας είναι νηπιαγωγός, δασκάλα ή καθηγήτρια, δεν μπορείτε να λειτουργήσετε την επιχείρησή σας. Εκτός κι αν η σύζυγός σας μετακομίσει σε άλλη περιφέρεια. Είναι κι αυτή μία από τις ιδιαίτερες εκείνες διατάξεις που ορίζουν την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμη.

Είναι απίστευτο πόσοι νόμοι υπάρχουν σε αυτή την χώρα. Όση καλή διάθεση κι αν έχει κανείς, δύσκολα μπορεί να τους παρακολουθήσει. Η ρύθμιση που μόλις σας αναφέραμε μπορεί να ήταν σωστή για την περίοδο που έγινε. Από τότε έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, δίχως κανείς να μπει στον κόπο να συζητήσει αν υφίσταται καλώς ή κακώς.

Νόμοι, διατάξεις, αποφάσεις! Το χαρτοβασίλειο  έχει πνίξει μία ολόκληρη κοινωνία. Η γραφειοκρατία δεν είναι κάτι που πολεμιέται τόσο εύκολα, αφού έχει βαθιές ρίζες, την ίδια την πολυνομία.


Μία πραγματικά εκσυγχρονιστική κίνηση θα ήταν η επανεξέταση όλων των νόμων. Κάθε διάταξης, κάθε απόφασης, κάθε ρύθμισης. Να ξαναγραφούν όλα από την αρχή, να γίνουν πιο απλά, πιο κατανοητά και έτσι να αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται ο νόμος.

Και πόσο καιρό θα έπαιρνε μία τέτοια προσπάθεια; Αν θα θέλαμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο θα μπορούσαμε να πούμε για μερικούς μήνες μέχρι και ένα – δύο χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο. Ότι είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμη και δέκα χρόνια εντατικής εργασίας για να μπορέσει να αλλάξει  αυτή η πραγματικότητα.

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι είναι κάτι απαραίτητο; Κράτη που έχουν απλούστερη νομοθεσία από την δική μας, εφαρμόζουν, τελικά, πιο αποτελεσματικά τη νομιμότητα και προστατεύουν καλύτερα τους πολίτες τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ευνοείται και η επιχειρηματικότητα.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από όλους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάτι περισσότερο από υποσχέσεις και από αποσπασματικές ενέργειες που ακριβώς λόγω του χαρακτήρα τους αποδεικνύονται  και αναποτελεσματικές. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι απαραίτητη μία σε βάθος συζήτηση όλων των φορέων και των κομμάτων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε βάσει ενός κοινωνικού συμβολαίου. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα κόμματα για παράδειγμα, δεν συμφωνούν στο θέμα του μνημονίου. Τι τα εμποδίζει, όμως, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε θέματα όπως αυτά της πολυνομίας και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας;

Θανάσης Μαυρίδης - capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ