2012-11-24 08:57:10
Φωτογραφία για ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
Την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι μετά τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, έκρινε απαραίτητο να συγκαλέσει σήμερα Σάββατο τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του ευρώ.

Διευκρίνισε ότι η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου - «από την οποία δεν αναμένονται αποφάσεις» - έχει ως στόχο να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο Ζ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Σάββατο προτίθεται να παρουσιάσει στους υπουργούς «το τι θα πρέπει να γίνει τη Δευτέρα».

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωζώνης σημείωσε ότι για το ελληνικό ζήτημα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια θέση της ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για διαγραφή του χρέους της χώρας που διακρατείται από δημόσιους πιστωτές.


«Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οικονομικής δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε  η καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Είπα πως θα θέλαμε να το επιλύσουμε τη Δευτέρα, δεν έχω ακόμη τη λύση», διευκρίνισε η Μέρκελ.

«Όλοι ανεξαιρέτως μέσα στο Eurogroup έχουν κατανοήσει την επείγουσα ανάγκη» να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε επίσης, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία για πιστώσεις το συντομότερο, για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ή για την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών, όπως και για «επιδοτήσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη».

Ωστόσο, η Μέρκελ στη συνέντευξή της απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για διαγραφή του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους δημόσιους πιστωτές, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για τις τράπεζες στις αρχές του 2012. «Είναι κατά οποιασδήποτε διαγραφής του χρέους και θέλω να βρεθεί μία άλλη λύση», υπογράμμισε η Μέρκελ.

«Μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος, κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα, καθώς δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανική Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα». Και ανέφερε: «Βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους

Αυξάνουν οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζουν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τη δραστική μείωσή του. Πρόσφατα, η "Νιου Γιορκ Τάιμς", σε κύριο άρθρο της, τόνισε ότι "η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς", προτείνοντας "παραγραφή χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων". Επίσης, το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" σε κύριο άρθρο του πρόβαλε την άποψη ότι "το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη".

Σε κύριο άρθρο της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα "νέας μείωσης" του ελληνικού χρέους, το οποίο "προσεγγίζει σήμερα το 190% του ΑΕΠ", επισημαίνοντας ότι "η μείωση θα πρέπει εκ νέου να αφορά τους ιδιώτες δανειστές, καθώς προς το παρόν, για πολιτικούς κυρίως λόγους και με την προοπτική των γερμανικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές". 

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Ντάνιελ Χάνσον, ερευνητής οικονομικών θεμάτων στο American Enterprise Institute, τάσσεται υπέρ της άμεσης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, που θα το οδηγούσε στα βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, κρίνοντάς την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, που πλήττεται από την ύφεση, την άνοδο εξτρεμιστικών, ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων και την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, ενώ αντίθετα η διαγραφή χρέους θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές της χώρας, στο άμεσο μέλλον, αλλά θα οδηγούσε παράλληλα σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο "Μπλούμπεργκ" επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τις οποίες το σημαντικότερο εμπόδιο για την αποδέσμευση των διεθνών δανείων προς την Ελλάδα είναι ένα σχέδιο για τη μείωση των επιτοκίων που είχαν θέσει οι θεσμικοί πιστωτές, οι οποίοι συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως υποστήριξε ο Έλληνας αξιωματούχος, η περικοπή των επιτοκίων θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμικοί πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες αναμόρφωσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ΕΤΧΣ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Formula 1: Στην Caterham ο Πικ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Formula 1: Στην Caterham ο Πικ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ