2012-11-25 16:34:04
Φωτογραφία για Στα αζήτητα ακίνητα με κεντρική θέρμανση
Σε κατάρρευση έχει οδηγηθεί η αγορά ακινήτων. Η έκρηξη της ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η ύφεση έχουν προκαλέσει μείωση των ενοικίων των κατοικιών μέχρι και 50% και των καταστημάτων έως και 45%. Ξενοίκιαστα καταστήματα και διαμερίσματα από ενοικιαστές που άφησαν «φέσια» στους ιδιοκτήτες τους, από πολίτες που δεν άντεξαν την κρίση και επέστρεψαν στα πατρικά τους αλλά κι από επιχειρηματίες που έκλεισαν τις εταιρείες τους είναι το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Β. Ελλάδα και στην Κρήτη.

Από την έρευνα αναδεικνύεται επίσης πως πολλοί ιδιοκτήτες «πάγωσαν» τις εξώσεις, καθώς έτσι προσδοκούν να εισπράξουν τα καθυστερούμενα ενοίκια για να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ, ενώ ενοικιαστές επιλέγουν τη συγκατοίκηση και μάλιστα σε διαμερίσματα που δεν εξαρτώνται από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας.

Ειδικότερα, στην αγορά κατοικίας στην Αθήνα καταγράφεται πτώση των ενοικίων έως και 50% εξαιτίας της υπερπροσφοράς σπιτιών, της μείωσης των εισοδημάτων των ενοικιαστών αλλά και από τα «φέσια» που άφησαν οι κακοπληρωτές στους ιδιοκτήτες.


Στα βόρεια προάστια κυρίως τα μεγάλα ακίνητα προς ενοικίαση έχασαν μεγάλο αριθμό πελατών, καθώς αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών έχασαν τη δουλειά τους και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους.

Στα αζήτητα

Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κυριολεκτικά στα αζήτητα τα ακίνητα με κεντρική θέρμανση στη Β. Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες τους προσφέρουν πλέον ως δέλεαρ την περαιτέρω μείωση του ενοικίου μόνο για τους χειμερινούς μήνες. Στην Καλαμαριά, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ., 15ετίας, «έριξε» το ενοίκιο από τα 550 ευρώ στα 360, αλλά δεν έχει βρει ενοικιαστή εδώ και 8 μήνες. Τώρα το μειώνει στα... 160 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ως επιπλέον κίνητρο.

Στα διαμερίσματα με ατομική θέρμανση η πτώση τιμών περιορίζεται στο 25% μεσοσταθμικά. Ενα τέτοιο διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που μισθωνόταν 350-400 ευρώ, σήμερα νοικιάζεται με 200-300 ευρώ.

Πλήρης είναι η κατάρρευση των τιμών στα μεγάλα διαμερίσματα. Διαμέρισμα 140 τ.μ. στο Καραμπουρνάκι, που ήταν νοικιασμένο με 1.200 ευρώ, δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για 600 ευρώ.

Τιμές

Το 2011 στα ανατολικά προάστια της Αττικής το κόστος ενοικίασης κυμαινόταν από 4,5 έως 6,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Φέτος έχει υποχωρήσει στα 4 ευρώ και 5,8 αντίστοιχα.

Στις δυτικές συνοικίες, από 5 ευρώ και 6,5 ευρώ το τ.μ. πέρυσι, έχουν μειωθεί φέτος στα 4,5 έως 6 ευρώ αντίστοιχα. Στα βόρεια του νομού τα «ακριβά» διαμερίσματα έγιναν φθηνότερα, καθώς το τετραγωνικό μέτρο μειώθηκε φέτος στα 9 ευρώ από 14 ευρώ πέρυσι.

Στα νότια προάστια οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σημείωσαν μικρή κάμψη. Από τα 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο διολίσθησε στα 11 ευρώ και αντίστοιχες μειώσεις έχουν συντελεστεί στα μικρότερα διαμερίσματα. Από τα 8 ευρώ μειώθηκε στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο κέντρο της Αθήνας τα μισθώματα διαμορφώνονται φέτος στα 15 ευρώ από 18 ευρώ το τετραγωνικό πέρυσι και στα μικρότερα διαμερίσματα έπεσε στα 6 από 9 ευρώ πέρυσι.

Καταστήματα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η αγορά των καταστημάτων, αφού οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισπράττουν αυτά που είχαν συμφωνήσει. Αρκετοί ενοικιαστές έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ αυτοί που παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ζητούν μείωση του ενοικίου από 10% έως 20%. Βουτιά έως 45% σημειώνουν τα μισθώματα των καταστημάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο μικρές ιστορίες οικονομικής... ανέχειας και σκληρών διαπραγματεύσεων έχουν να διηγηθούν οι ελάχιστοι κτηματομεσίτες που έχουν απομείνει στην αγορά.

Ενδιαφερόμενος περίμενε 16 μήνες να κλείσει το μαγαζί της επιθυμίας τους, παζαρεύοντας την τιμή του ενοικίου σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η αρχική πρόταση του ιδιοκτήτη ήταν για μίσθωμα 2.500 ευρώ τον μήνα και η κατάληξη ήταν να το παραχωρήσει στον έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο προς 1.200 ευρώ, αφού δεν υπήρχε δεύτερη πρόταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις «καλές» εποχές ο ιδιοκτήτης αποκόμιζε έως 4.000 ευρώ από το συγκεκριμένο ακίνητο. Οι μεσίτες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην επαγγελματική στέγη. Οι πινακίδες με την επισήμανση «ενοικιάζεται» είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο στην εμπορική Αθήνα και στους γύρω δρόμους. Οι επαγγελματίες της δεκαετίας του 2000 που πλήρωναν όσο όσο για λίγα τετραγωνικά μέτρα αποτελούν παρελθόν.

Τα ακίνητα πάνω από 120 τ.μ. με πρόσοψη σε πολυσύχναστους δρόμους έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, αφού ο βασικός πελάτης των ακινήτων σταδιακά βγαίνει από την αγορά. Πρόκειται για τις τράπεζες, οι οποίες κλείνουν υποκαταστήματα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ