2012-11-26 11:51:14
Φωτογραφία για Αξιωματούχος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη!
- Σε λίγη ώρα ξεκινάει καθοριστικό για την Ελλάδα Eurogroup

- Μικρό καλάθι και συγκρατημένη αισιοδοξία από όλους μετά το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας

- Όλα δείχνουν πως θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης όμως συμφωνία για την μείωση του αστρονομικού ελληνικού χρέους δεν προκύπτει ακόμα από πουθενά

Στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά κυριολεκτικά όλου του κόσμου και ιδίως των κυβερνήσεων και των αγορών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν μια συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Αισιόδοξοι πως σήμερα το Eurogroup θα συμφωνήσει σε μία φόρμουλα για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ.

Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσαν πεπεισμένοι ότι σήμερα θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοινός τόπος που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενη δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.


Φαίνεται όμως, πώς μερικές ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup αυτός ο τόπος δεν έχει βρεθεί.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση.

Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, ο κ. Άσμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον τη δόση των 31,5 δις. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η οποία έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω μεταρρυθμιστικών παραλείψεων.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, που μόνο μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει.

Ωστόσο, στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων, ή ημίμετρων, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.

Όπως αναφέρει το Spiegel-Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δις. ευρώ. Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατομ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατομ. ευρώ περίπου. Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW, λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν».

Πηγή Deutsche Welle
lamogiopress
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μυρίζει κλιμάκωση…
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μυρίζει κλιμάκωση…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ