2012-11-26 23:38:17
Φωτογραφία για «Σβήνουν» τα μεταπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, βουτηγμένα στα χρέη και την ανυποληψία
Στη δυσκολότερη θέση από την ίδρυσή τους βρίσκονται τα (πρώην) μεγάλα συγκροτήματα των μέσων ενημερωσης που δημιουργήθηκαν την μεταπολίτευση. Τα ελλείμματα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό, οι τζίροι συρρικνώνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη τους είναι πλέον μη εξυπηρετήσιμα(ούτε με...κούρεμα σώζεται η κατάσταση).

Η Αυγή της Κυριακής παρουσίασε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία. Ετσι φαίνεται ανάγλυφα η κραυγή αγωνίας του ΔΟΛ που χάνει τα τραπεζικά στηρίγματα του(η...δεξιά τσέπη σε ημερήσια βάση), η υπαγωγή του Alter στο άρθρο 99(και οι προσπάθειες να πεταχτού στο καλάθι των αχρήστων οι εργαζόμενοι για να επαναλειτουργήσει ως τι άραγε;), το (αιφνιδιαστικό) "πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου" στην Καθημερινή - όλα αυτα δεν είναι παρά μόνο "η κορυφή του παγόβουνου". Στην Καθημερινή, μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση τουλάχιστον κατά 10% του προσωπικού σε πρώτη φαση, δηλαδή αποχώρηση περίπου 40 ατόμων(που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη-δηλαδή αποστελέχωση απο ό,τι έμπειρο έχει η εφημερίδα)!.


Τα μεταπολιτευτικά "μήντια" έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πλέον ότι θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους(θα πάνε στον...καιάδα των αζήτητων) όταν βλέπουν ότι το ετήσιο έλλειμμά τους κινείται γύρω στο 30% του ετήσιου τζίρου τους, έχουν δυσθεώρητα χρέη σε τράπεζες (και σε προμηθευτές) και έχουν χάσει κάθε δυνατότητα δανεισμού.

Ανάλογο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου επεξεργάζονται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στα Νέα, όμως ο ΔΟΛ δεν είχε τη δυνατότητα να το χρηματοδοτήσει. Σύμφωνα με την Αυγή, το νέο σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από προχθές, είναι στοχευμένες απομακρύνσεις ατόμων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, με προϋπηρεσία γύρω στα 30 χρόνια. Όπως ακούγεται, θα ακολουθήσει νέα μείωση μισθών.

Ο περιορισμός των ελλειμμάτων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα παντού, πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται να τοποθετηθούν επίτροποι και στις τράπεζες. Μια «αντικειμενική» κρίση στη χορήγηση δανείων θα απέκλειε τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων από ΜΜΕ, ως επισφαλή δάνεια που μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα.

Το Mega, επί παραδείγματι, σύμφωνα με την Αυγή, διεκδικεί ομολογιακό δάνειο 10-12 εκατ. ευρώ, όμως δεν φαίνεται να εκταμιεύεται άμεσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και να μπουν ενέχυρο ο τίτλος του καναλιού, και τα δικαιώματα των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών του, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εκταμιευθεί το δάνειο. Δάνειο διεκδικεί και ο ΔΟΛ για άμεσες υποχρεώσεις.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ