2012-11-29 23:03:03
Φωτογραφία για Η Πορτογαλία ζητά ίδιους όρους με την Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας ζήτησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου eurogroup «ίση μεταχείριση» των χωρών που εφαρμόζουν...προγράμματα της τρόικας των δανειστών.

Το αίτημα απευθύνεται προφανώς στις Βρυξέλλες, καθώς η Πορτογαλία βλέπει ότι όσο περισσότερο συνεχίζει τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» τόσο περισσότερο βυθίζεται στην ύφεση.

«Για την Πορτογαλία θα αρκούσε μια ελάφρυνση του χρέους προς τους ευρωπαίους οφειλέτες της τάξης των 20 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας (...) το οποίο αντιστοιχεί στο 1,2% του ετήσιου ΑΕΠ» αναφέρει η εφημερίδα. «Και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια ανάλογου μεγέθους ελάφρυνση της λιτότητας που επιβάλλεται στους Πορτογάλους» προσθέτει.

Πράγματι τα τελευταία μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013 επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού από τα οποία αφαιρούνται μέσω φόρων έως και ένας μισθός ετησίως. «Πρόκειται για γενικευμένη αύξηση της φορολογίας εισοδήματος σε ποσοστό 14,5% για τους πιο αδύναμους και 48% για τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα», αναφέρει η Monde.


Από την άλλη πλευρά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η ικανότητα της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας να απορροφούν το τίμημα της στήριξης των χωρών της ευρωζώνης δεν είναι απεριόριστο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν «αδιαμαρτύρητα» το σχετικό αίτημα της Λισαβόνας. «Προς το παρόν ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Ολι Ρεν αρκέστηκε να σημειώσει ότι ''το ζήτημα είναι προς συζήτηση'' προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί σχετική έγκριση από το eurogroup».
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ