2012-12-02 16:30:02
Φωτογραφία για Η Θεωρία των Πιθανοτήτων της Βίβλου.
«Τι πιθανότητες ισχύουν ώστε οι προφητείες της Βίβλου να είναι θεόπνευστες και όχι ανθρώπινες;»

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι προφητείες της Βίβλου είναι το μόνιμο θαύμα της Βίβλου. Άλλοι λένε ότι είναι ειπωμένες κατά τύχη ή έχουν ειπωθεί μετά που έγιναν τα γεγονότα που περιγράφουν.

Θα προσεγγίσουμε τις προφητείες της Βίβλου από επιστημονικής πλευράς και θα χρησιμοποιήσουμε την Θεωρία των Πιθανοτήτων. Θα εξετάσουμε αν είναι θεόπνευστες ή όχι. Υπάρχει η πιθανότητα αυτές οι προφητείες να έχουν λεχθεί μόνο από τη λογική και τη σοφία των προφητών ή είναι εμπνευσμένοι από τον Θεό;

Στοιχεία Πιθανοτήτων

Η θεωρία των Πιθανοτήτων γεννήθηκε για να

λυθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την ανάπτυξη του εμπορίου, των ασφαλίσεων, της συλλογής εσόδων του κράτους κλπ.

Η ανάπτυξη της θεωρίας των Πιθανοτήτων οφείλεται επίσης και στις ανάγκες των Φυσικών Επιστημών όπως η εφαρμογή της θεωρίας Σφαλμάτων σε αστρονομικές παρατηρήσεις.


Η θεωρία των Πιθανοτήτων αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο τον 18ο αιώνα με τις αξιοσημείωτες εργασίες των μαθηματικών Bernoulli, De Moivre, Laplace και Gauss. Ιδιαίτερα ο Laplace με τις εργασίες του άνοιξε μια καινούργια εποχή για τη θεωρία των Πιθανοτήτων.

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα γεννιούνται νέοι κλάδοι των εφαρμοσμένων μαθηματικών, όπως είναι η θεωρία των Σφαλμάτων, τα Ασφαλιστικά Μαθηματικά και η Στατιστική Μηχανική.

Οι εφαρμογές των Πιθανοτήτων αναφέρονται σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία, η Γενετική, η Ψυχολογία, η Οικονομολογία, η Μετεωρολογία κτλ.

Ορισμός Πιθανότητας

Η πιθανότητα να εμφανισθεί το ενδεχόμενο Α σε ένα πείραμα τύχης είναι:

P(A)= "Ευνοϊκές περιπτώσεις εμφανίσεων ενδεχομένων" / "Όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης όλων των ενδεχομένων"

Παράδειγμα

1.Ποια είναι η πιθανότητα να έλθει η ένδειξη «1» ρίχνοντας ένα ζάρι με τη πρώτη ρίψη;

Απάντηση

Εφαρμόζοντας το ορισμό της πιθανότητας έχουμε:

Ευνοϊκές περιπτώσεις εμφάνισης ενδεχομένου=1

Όλες οι περιπτώσεις εμφάνισης των ενδεχομένων=6

Αρα: P(1)= 1/6

Θα αναφέρουμε δυο βασικά θεωρήματα της θεωρίας των πιθανοτήτων:

ΘΕΩΡΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΩΣ

Εάν δυο ενδεχόμενα Α και Β σε ένα πείραμα τύχης έχουν πιθανότητα P(A) και P(Β) αντίστοιχα και είναι ανεξάρτητα αλλήλων, η πιθανότητα πραγματοποίησης του ενός ή του άλλου, ισούται με το άθροισμα των πιθανοτήτων τους δηλαδή:

P(A,Β)= P(A)+ P(Β)

ΘΕΩΡΗΜΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ

Εάν δυο ενδεχόμενα Α και Β σε ένα πείραμα τύχης έχουν πιθανότητα P(A) και P(Β) αντίστοιχα και είναι ανεξάρτητα αλλήλων, η πιθανότητα πραγματοποίησης του ενός και του άλλου, ισούται με το γινόμενο των πιθανοτήτων τους δηλαδή:

P(A,Β)= P(A) Χ P(Β)

Παραδείγματα

1.Ποια είναι η πιθανότητα εμφανίσεως του ενδεχόμενου « άθροισμα 3» σε πείραμα ρίψεως δυο κύβων (ζαριών) συγχρόνως;

Απάντηση

Οι ευνοϊκές περιπτώσεις θα είναι:

α) ο ένας κύβος να δείχνει 1 και ο άλλος 2 (ώστε 1+2=3) και

β) ο ένας κύβος να δείχνει 2 και ο άλλος 1 (ώστε 2+1=3)

άρα έχουμε 2 ευνοϊκές περιπτώσεις.

Η πιθανότητα να φέρουμε 1 με το ένα κύβο είναι P(1)= 1/6, η δε πιθανότητα να φέρουμε 2 με τον άλλο κύβο είναι P(2)= 1/6. Επειδή τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα η πιθανότητα πραγματοποιήσεως του 1 και του 2 ταυτοχρόνως ισούται με το γινόμενο των πιθανοτήτων τους δηλ.

P(1,2)= 1/6 Χ 1/6 = 1/36

Τώρα η πιθανότητα να φέρουμε 2 με το ένα κύβο είναι P(2)= 1/6, η δε πιθανότητα να φέρουμε 1 με τον άλλο κύβο είναι P(1)= 1/6.

Επειδή τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα η πιθανότητα πραγματοποιήσεως του 2 και του 1 ταυτοχρόνως ισούται με το γινόμενο των πιθανοτήτων τους δηλ.

P(2,1)= 1/6 Χ 1/6 = 1/36

Επομένως η πιθανότητα P(1,2) και P(2,1) πραγματοποιήσεως του ενός ενδεχομένου (1+2) ή του άλλου (2+1) θα ισούται με το άθροισμα των πιθανοτήτων τους δηλαδή:

P(3)= P(1,2)+ P(2,1)= 1/36 + 1/36 = 2/36

Θα πάρουμε λοιπόν αυτόν τον νόμο των πιθανοτήτων και θα τον εφαρμόσουμε στην προφητεία της Γραφής.

Εσκεμμένα, θα πάρουμε τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά από είναι στην πραγματικότητα, για τους σκεπτικιστές.

Όλοι οι φιλελεύθεροι μπορούν ισχυριστούν για την προφητεία, ότι οι προφήτες έχουν υποθέσει όλα αυτά τα γεγονότα από μόνοι τους. Έτσι, ποια είναι η πιθανότητα που είχαν οι προφήτες να υποθέσουν σωστά;

Προφητεία: Ιεζεκιήλ κς :1-16

Ο Peter Stoner, στο βιβλίο του "Science Speaks" παίρνει μια προφητεία στον Ιεζεκιήλ κς :1-16 που μιλά για την καταστροφή της φοινικικής πόλης Τύρου. Αυτή η προφητεία γράφτηκε το 590 π.Χ.

ΙΕΖΕΚΙΗΛ κς: 3-5, 7, 12, 14, 16

3. Διά τούτο ούτω λέγει Κύριος ο Θεός• Ιδού, εγώ είμαι εναντίον σου, Τύρος, και θέλω επεγείρει εναντίον σου έθνη πολλά, ως επεγείρει η θάλασσα τα κύματα αυτής.

4. Και θέλουσι καταστρέψει τα τείχη της Τύρου και κατεδαφίσει τους πύργους αυτής• και θέλω ξύσει το χώμα αυτής απ' αυτής και καταστήσει αυτήν ως λειόπετραν.

5. Θέλει είσθαι διά να εξαπλόνωσι δίκτυα εν μέσω της θαλάσσης• διότι εγώ ελάλησα, λέγει Κύριος ο Θεός• και θέλει κατασταθή διαρπαγή των εθνών.

7. ότι ούτω λέγει Κύριος ο Θεός• Ιδού, θέλω φέρει κατά της Τύρου τον Ναβουχοδονόσορ βασιλέα της Βαβυλώνος, βασιλέα βασιλέων, από βορρά, μεθ' ίππων και μετά αρμάτων και μεθ' ιππέων και συνάξεως και λαού πολλού.

12. και θέλουσι διαρπάσει τα πλούτη σου και λαφυραγωγήσει τα εμπορεύματά σου• και θέλουσι καταβάλει τα τείχη σου και κρημνίσει τους οίκους σου τους ώραίους• και θέλουσι ρίψει εις το μέσον των υδάτων τους λίθους σου και τα ξύλα σου και το χώμα σου.

14. και θέλω σε καταστήσει ως λειόπετραν• θέλεις είσθαι διά να εξαπλόνωσι δίκτυα• δεν θέλεις πλέον οικοδομηθή• διότι εγώ ο Κύριος ελάλησα, λέγει Κύριος ο Θεός.

16. Τότε πάντες οι ηγεμόνες της θαλάσσης θέλουσι καταβή από των θρόνων αυτών, και θέλουσιν εκβάλει τας χλαμύδας αυτών και εκδυθή τα κεντητά ιμάτια αυτών• θέλουσιν ενδυθή τρόμον• κατά γης θέλουσι καθήσει και τρέμει κατά πάσαν στιγμήν και εκπλήττεσθαι διά σε.

Στη παραπάνω γενική προφητεία υπάρχουν 7 επιμέρους προφητείες που έπρεπε να εκπληρωθούν ταυτόχρονα:

1.Ο Ναβουχοδονόσορας θα καταλάβει την Τύρο.

2.Άλλα έθνη συμμετέχουν στη εκπλήρωση της προφητείας.

3.Η πόλη θα γίνει επίπεδη ως λειόπετρα.

4.Θα γίνει ένα μέρος όπου θα απλώνουν δίκτυα..

5.Οι πέτρες της και τα ξύλα της θα πεταχτούν στη θάλασσα.

6.Άλλες πόλεις θα φοβηθούν από την πτώση της Τύρου.

7.Η παλιά πόλη της Τύρου δεν θα ξανακτιστεί ποτέ.

Πώς μπορεί ο Ιεζεκιήλ να υποθέσει μόνο τα συγκεκριμένα πράγματα και έπειτα αυτά να συμβαίνουν το καθένα, ακριβώς όπως τα είπε;

Ας δούμε τώρα το ιστορικό πλαίσιο της παραπάνω προφητείας:

-H Τύρος ήταν μια πόλη στη βόρεια ακτή της Παλαιστίνης και κατοικούνταν από του Φοίνικες ένα ισχυρό λαό, το οποίο εφοβούντο πολύ οι εχθροί τους. Ο βασιλιάς της Τύρου είχε στείλει ξυλεία για το κτίσιμο του ναού. Ήταν μια από τις δύο κύριες πόλεις της Φοινίκης.

-Μερικά χρόνια μετά από την προφητεία, το 586 π.Χ. βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ άρχισε τη πολιορκία της Τύρου.

-Άφησε έναν στρατό εκεί, ο οποίος έχτισε έναν τοίχο γύρω από την πόλη και την πολιορκούσε για 13 έτη έως ότου η πόλη έπεσε το 573 π.Χ.

-Η Τύρος υποτάχτηκε με όρους και αναγνώρισε τον πολιτικό έλεγχο της Βαβυλώνας.

-Όταν τα στρατεύματα της Βαβυλώνας έσπασαν τελικά τα τείχη, διαπίστωσαν ότι η πόλη ήταν σχεδόν κενή.

-Οι άνθρωποι είχαν μετακινηθεί, από την πόλη προς ένα νησί, σε περίπου 800 μ. από την ακτή της αρχαίας Τύρου, και έχτισαν και οχύρωσαν την πόλη εκεί.

-Ο Ναβουχοδονόσορας ήξερε ότι το έκαναν αυτό, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να τους σταματήσει, επειδή είχαν έναν άριστο στόλο. Επίσης έμεινε έκπληκτος για την αντίσταση που πρόβαλαν οι λίγοι κάτοικοι που είχαν αφεθεί στην παλαιά πόλη.

-Ο Ναβουχοδονόσορας δεν τους καταδίωξαν στο νησί που μετακινήθηκαν και επέστρεψε στη Βαβυλώνα.

Έτσι ο όρος 1 της προφητείας εκπληρώθηκε:

(1):Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορας θα κατακτούσε στην Τύρο.

Ας βάλουμε λοιπόν κομμάτι - κομμάτι, όλη αυτήν την προφητεία, και έπειτα να υπολογίσουμε τη πιθανότητα που είχε ο προφήτης να υποθέσει όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα.

-Ο Ναβουχοδονόσορας επρόκειτο να πάρει την πόλη.

-Για 241 έτη η Τύρος (της ενδοχώρας) παρέμεινε, όπως την άφησε ο Ναβουχοδονόσορας. Κατέστρεψε τα κτήρια, αλλά τα ερείπια παρέμειναν σαν ένας σωρός.

-Αργότερα ο Μ. Αλέξανδρος ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία του προς τη ανατολή αλλά επειδή φοβόταν τον στόλο της Τύρου μετακινήθηκε νότια για να καταλάβει την Τύρο, επειδή την φοβόταν σαν ναυτική δύναμη.

-Αφού νίκησε τον Δαρείο τον 3ο της Περσίας στη μάχη της Ισσού , το 333 π.Χ. όταν έγινε κοσμοκράτορας, καθώς στράφηκε νότια προς την Αίγυπτο σταμάτησε στην Τύρο. Ζήτησε από τους Φοίνικες να του ανοίξουν τις πύλες, όπως είχαν κάνει πολλές άλλες πόλεις, αλλά οι Τύριοι αρνήθηκαν να του ανοίξουν τις πύλες τους.

-Ο Αλέξανδρος δεν είχε κανέναν στόλο, έτσι δεν θα μπορούσε να κατακτήσει το νησί. Επομένως έχτισε ένα πρόχωμα αποξύνωντας όλα τα ερείπια της παλιάς Τύρου, και την έριξε στη θάλασσα.

-Όταν κόντευαν να τελειώσουν αυτήν την ράμπα, ξέμειναν από μπάζα. Έτσι ο Αλέξανδρος τους διέταξε για να σκάψουν το έδαφος της πόλης και να το ρίξουν στη θάλασσα.

-Έσκαψαν, περίπου εφτά μέτρα βάθος μέχρι που βρήκαν την πέτρα.

-Δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Οι Τύριοι επιτίθεντο στο στρατό του Αλεξάνδρου και πολλές φορές αναγκάζονταν να σταματήσουν την εργασία τους.

-Ο Αλέξανδρος αυτό το αντιμετώπισε με την οικοδόμηση ενός φρουρίου σε κάθε νέο τμήμα που έκαναν σε αυτό το πέρασμα. Μόλις ο Αλέξανδρος τελείωνε ένα νέο τμήμα αυτού του προγεφυρώματος κατασκεύαζε και έναν νέο πύργο.

-Οι Τύριοι έφτιαχναν σκάφη, τα έβαζαν φωτιά και τα έστελναν ενάντια σε αυτούς τους πύργους για να τους κάψουν ολοσχερώς.

Τέλος, ο Αλέξανδρος συνειδητοποίησε ότι χρειάστηκε έναν στόλο. Τρομοκρατώντας άλλους Φοίνικες, κατόρθωσε να αποκτήσει έναν στόλο 220 σκαφών. Με αυτά τα σκάφη και το υπερυψωμένο πρόχωμα, κατόρθωσε να κατακτήσει τη νέα Τύρο. Διάρκεσε περίπου επτά μήνες πολιορκίας και η Τύρος έπεσε το 332 π.Χ.

Αυτό ανάγκασε τα άλλα έθνη να φοβηθούν όπως ακριβώς είχε προφητέψει ο προφήτης.

Έτσι οι όροι 2,3 και 5 της προφητείας εκπληρώθηκαν:

(2):Άλλα έθνη συμμετείχαν στη εκπλήρωση της προφητείας,

(3):η πόλη έγινε επίπεδη ως λειόπετρα,

(5):οι λίθοι και η ξυλεία της πόλης πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Άλλες γειτονικές πόλεις τρομοκρατήθηκαν από την κατάκτηση της Τύρου και έτσι άνοιξαν τις πύλες τους στο Μ. Αλέξανδρο χωρίς αντίσταση.

Έτσι εκπληρώθηκε ένας ακόμη όρος:

(6):άλλες πόλεις θα φοβηθούν από την πτώση της Τύρου.

Σήμερα οι επισκέπτες της παλιάς πόλης της Τύρου βρίσκουν μια δημοφιλή τοποθεσία για τους ψαράδες, όπου απλώνουν τα δίκτυα τους.

Έτσι εκπληρώθηκε ο όρος 4:

(4):θα γίνει ένας τόπος για να απλώνουν τα δίκτυα.

Το εκπληκτικό είναι ότι εκεί υπάρχουν πηγές γλυκού νερού ακριβώς στην περιοχή της αρχαίας πόλης και ονομάζονται " The Raise Lanes, Springs " και αναβλύζουν 10 εκατομμύρια γαλόνια πόσιμου νερού καθημερινά, αρκετά για να διατηρήσουν μια μικρή σύγχρονη πόλη, υπάρχει ένα καλό λιμάνι, και η ερώτηση είναι γιατί κάποιος δεν έχει χτίσει εκεί πάλι;

Έτσι ο όρος 7 της προφητείας παραμένει αληθινός εδώ και 2.500 χρόνια.

(7):η παλιά πόλη της Τύρου δεν θα ξανακτιστεί ποτέ.

Η παλαιά πόλη δεν μπορεί να βρεθεί από τους αρχαιολόγους. Δεν υπάρχει κανένα εύρημα ή αρχαιολογικό αντικείμενο, επειδή όλα ρίχτηκαν στη θάλασσα.

Κάποτε γύρω το 314 π.Χ. μια άλλη ομάδα του ελληνικού στρατού κατάκτησε πάλι την πόλη, υπό την ηγεσία του στρατηγού Αντίγονου.

Ο Αντίγονος πολιόρκησε την πόλη για 13 μήνες και τελικά την κατάκτησε. Έχτιζαν την Τύρο και πάλι για 18 έτη και τώρα αιχμαλωτίστηκε και καταστράφηκε πάλι.

Σε άλλες εποχές στην ιστορία, άλλες ομάδες ανθρώπων, προσπάθησαν να ζήσουν κοντά ή μέσα στην πόλη, και κατακτήθηκαν επανειλημμένως.

Οι Μουσουλμάνοι την κατάκτησαν για λίγο. Κατόπιν, οι σταυροφόροι ήρθαν κατά τον μεσαίωνα, και κατέστρεψαν τους μουσουλμάνους άποικους, και έγινε πόλη σταυροφόρων. Κατόπιν οι Μουσουλμάνοι την κατέλαβαν εκ νέου και δημιούργησαν έναν μικρό καταυλισμό στην παλαιά πόλη, αλλά σε μια άλλη σταυροφορία οι σταυροφόροι αιχμαλώτισαν και αυτούς .

Τέλος, σε 1291 μ.Χ. οι Μουσουλμάνοι πήραν την πόλη πάλι και την κατέστρεψαν ολοσχερώς πυρπολώντας την. Κατάσφαξαν όλο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, εκτός από μερικούς που πωλήθηκαν σκλάβοι. Οι Μουσουλμάνοι φάνηκαν να επεκτείνουν την οργή τους, ακόμη και στις πέτρες της πόλης. Κατέστρεψαν τα σπίτια, ναούς, μνημεία, κτήρια, και τα έριξαν όλα στη θάλασσα.

Μετά από 1291 μ.Χ. κανένας δεν έζησε πια στην πόλη της Τύρου.

Ιεζεκιήλ κς:14 «και θέλω σε καταστήσει ως λειόπετραν• θέλεις είσθαι διά να εξαπλόνωσι δίκτυα• δεν θέλεις πλέον οικοδομηθή• διότι εγώ ο Κύριος ελάλησα, λέγει Κύριος ο Θεός.»

Ιεζεκιήλ κς:21 «θέλω σε καταστήσει τρόμον και δεν θέλεις υπάρχει• και θέλεις ζητηθεί και δεν θέλεις ευρεθεί πλέον εις τον αιώνα, λέγει Κύριος ο Θεός.»

-Αυτό που ο Θεός εννοούσε, όταν είπε " δεν θέλεις ευρεθεί πλέον εις τον αιώνα," ήταν ότι η Τύρος δεν επρόκειτο να βρεθεί πλέον ως θαλάσσια παγκόσμια δύναμη στο πρόσωπο της γης.

-Δεν επρόκειτο ποτέ να βρεθεί πάλι ως ζωντανή πόλη.

-Ούτε ένα ερείπιο ή αρχαίο αντικείμενο δεν επρόκειτο να βρεθεί από την Τύρο, επειδή πετάχτηκαν στη θάλασσα.

-Έτσι λέμε ότι αυτά τα επτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προφητείας εκπληρώθηκαν ακριβώς όπως είχε πει ο Θεός.

Τι πιθανότητες έχει κάποιος να υποθέσει και τα επτά συγκεκριμένα λεπτομερή σημεία της προφητείας, ενώ είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν επαναλήφθηκε ποτέ στην ιστορία πριν ή μετά;

O Peter Stoner λέει στο βιβλίο του ότι θα είμαστε πολύ συντηρητικοί στους υπολογισμούς μας λόγω των σκεπτικιστών.

1.Ο Ναβουχοδονόσορας θα καταλάβει την Τύρο.

Ιεζεκιήλ 26:7 «Διότι ούτω λέγει Κύριος ο Θεός• Ιδού, θέλω φέρει κατά της Τύρου τον Ναβουχοδονόσορ βασιλέα της Βαβυλώνος, βασιλέα βασιλέων, από βορρά, μεθ' ίππων και μετά αρμάτων και μεθ' ιππέων και συνάξεως και λαού πολλού.»

Ο Ιεζεκιήλ είχε κάποια πιθανότητα να προβλέψει ότι ο Ναβουχοδονόσορας ίσως κατακτούσε την Τύρο.

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες:

1) Ο Ναβουχοδονόσορας μπορεί να προσπαθούσε να το κάνει και να αποτύγχανε,

2) Θα προσπαθούσε να το κάνει και να πετύχαινε,

3) Ήταν δυνατόν να μην προσπαθούσε καθόλου.

Ο Ναβοχοδονόσορας επρόκειτο να κατακτήσει την πόλη. Θα πούμε ότι είχε μια πιθανότητα στις τρεις δυνατότητες δηλ. P(1)= 1/3

2.Άλλες πόλεις θα φοβηθούν από την πτώση της Τύρου.

Ιεζεκιήλ 26:16 «Τότε πάντες οι ηγεμόνες της θαλάσσης θέλουσι καταβή από των θρόνων αυτών, και θέλουσιν εκβάλει τας χλαμύδας αυτών και εκδυθή τα κεντητά ιμάτια αυτών• θέλουσιν ενδυθή τρόμον• κατά γης θέλουσι καθήσει και τρέμει κατά πάσαν στιγμήν και εκπλήττεσθαι διά σε.»

Άλλα έθνη θα φοβηθούν. Τι πιθανότητα είναι άλλες πόλεις να ανοίξουν τις πύλες τους στο κατακτητή της Τύρου; Η εκτίμηση για αυτό δίνει μία πιθανότητα στις πέντε δυνατότητες, το 1/5 δηλ. P(2)= 1/5

3.Άλλα έθνη συμμετέχουν στη εκπλήρωση της προφητείας.

Ιεζεκιήλ 26:3 «διά τούτο ούτω λέγει Κύριος ο Θεός• Ιδού, εγώ είμαι εναντίον σου, Τύρος, και θέλω επεγείρει εναντίον σου έθνη πολλά, ως επεγείρει η θάλασσα τα κύματα αυτής.»

Πολλά έθνη θα έρθουν εναντίον σου.

Τι πιθανότητα είχε ο Ιεζεκιήλ να ξέρει ότι ο Ναβουχοδονόσορας στη κατάκτηση της Τύρου δεν εκπλήρωνε πλήρως την προφητεία της καταστροφής της, αλλά άλλα έθνη θα ερχόταν αργότερα να εκπληρώσουν την προφητεία;

Οι ενδείξεις την εποχή του Ιεζεκιήλ έδειχναν ότι ο Ναβουχοδονόσορας ήταν απόλυτα ικανός να ολοκληρώσει την καταστροφή μιας πόλης. Δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε βοήθεια.

Αυτό κάνει την προφητεία δυσκολότερη στην εκπλήρωσή της και πιο λεπτομερή. Έτσι εκτιμά, μία πιθανότητα στις πέντε δυνατότητες, δηλ. P(3)= 1/5

4.Η πόλη θα γίνει επίπεδη ως λειόπετρα.

Ιεζεκιήλ 26:14 «και θέλω σε καταστήσει ως λειόπετραν•»

Έπειτα λέει η πόλη, θα γίνει λειόπετρα, γυμνός βράχος.

Τι πιθανότητα είχε ο Ιεζεκιήλ να ξέρει ότι η Τύρος θα γινόταν ως λειόπετρα;

Πόσες πόλεις τότε γινόταν επίπεδες ως λειόπετρα μετά την κατάκτηση τους. Οι περισσότερες πόλεις που καταστρέφονταν στους αρχαίους χρόνους, γινόταν ένας σωρός ερειπίων.

Η πιθανότητα η πόλη να γινόταν ως λειόπετρα, χωρίς κανένα σωρό ερειπίων είναι μια στις 500. Γι’ αυτό και δίνει του δίνει 1 στις 500 δηλ. P(4)= 1/500

5.Οι πέτρες της και τα ξύλα της θα πεταχτούν στη θάλασσα.

Ιεζεκιήλ 26:12 «και θέλουσι ρίψει εις το μέσον των υδάτων τους λίθους σου και τα ξύλα σου και το χώμα σου.»

Οι πέτρες και η ξυλεία της θα ρίχνονταν στη θάλασσα.

Τι πιθανότητα είχε ο Ιεζεκιήλ να ξέρει ότι η Τύρος θα γινόταν επίπεδη και τα οικοδομήσιμα υλικά της θα πεταχτούν στη θάλασσα;

Είναι φυσικό κάθε άνθρωπος να σκεφτεί σε μια τέτοια περίπτωση ότι θα χρησιμοποιούσαν τις παλιές πέτρες και τα ξύλα για να επανοικοδομήσουν την πόλη, η να χρησιμοποιηθούν από άλλες γειτονικές πόλεις. Αλλά το να ριφθούν στη θάλασσα, αυτό είναι μια απίστευτη προφητεία.

Γι’ αυτό δίνει μια στις 10 πιθανότητες δηλ. P(5)= 1/10

Είναι όντως πολύ συντηρητικός σ’ όλο αυτό.

6.Θα γίνει ένα μέρος όπου θα απλώνουν δίκτυα.

Ιεζεκιήλ 26:14 «θέλεις είσθαι διά να εξαπλόνωσι δίκτυα•»

Θα γίνει τόπος όπου θα απλώνουν τα δίχτυα τους οι ψαράδες. Τι πιθανότητα είχε ο Ιεζεκιήλ να ξέρει ότι μετά την ολοσχερή καταστροφή της πόλης, θα γινόταν ένας δημοφιλής τόπος για τους ψαράδες;

Δεν υπήρχε μια βάση για να κάνει μια τέτοια εκτίμηση. Παίρνοντας αυτή την πόλη σαν μια μικρή έκταση ακτής και αν λάβομε υπόψη μας όλες τις περιοχές της ακτής με αυτό το μέγεθος, μια εκτίμηση που δίνεται εδώ είναι, πιθανότητα μια στις 10 δηλ. P(6)= 1/10

7.Η παλιά πόλη της Τύρου δεν θα ξανακτιστεί ποτέ.

Ιεζεκιήλ 26:14 « δεν θέλεις πλέον οικοδομηθή•»

Ποια η πιθανότητα είναι η Τύρος μετά που έγινε ως λειόπετρα να μην ξανακτιστεί ποτέ πλέον;

Σχεδόν όλες οι παλιές πόλεις που είχαν μεγάλα φυσικά πλεονεκτήματα κάποια στιγμή ξανακτιζόταν. Η Τύρος ήταν σε μια εξαιρετική τοποθεσία και είχε διέθετε άφθονες πηγές νερού, πράγμα τόσο πολύτιμο σε εκείνη τη γη.

Αυτή η εκτίμηση δίνει σ’ αυτό το μέρος της προφητείας μια πιθανότητα στις 20 γι’ αυτό δηλ. P(7)= 1/20

Η πιθανότητα καθώς τα έγραφε όλα αυτά ο Ιεζεκιήλ και να γίνουν ταυτοχρόνως και τα επτά γεγονότα στην προφητεία της Τύρου ισούται με το γινόμενο των 7 επιμέρους πιθανοτήτων.

Έτσι έχουμε:

P(1,2,3,4,5,6,7)= P(1).P(2).P(3).P(4).P(5).P(6).P(7) = 1/3 Χ 1/5 Χ 1/5 Χ 1/500 Χ 1/10 Χ 1/10 Χ 1/20 = 1/75.000.000

Ο Ιεζεκιήλ είχε 1 πιθανότητα στα 75 εκατομμύρια, να υποθέσει ακριβώς αυτές τις 7 λεπτομέρειες, αυτής της προφητείας ταυτόχρονα.

Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι η Βίβλος είναι γεμάτη από προφητείες σαν κι’ αυτήν. Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς τον αριθμό που θα βγει, εάν προσθέσουμε όλες τις δυνατότητες όλων αυτών των προφητειών μαζί;

Το 1/3 της Βίβλου μας είναι προφητεία.

Έχουμε επομένως, εκατοντάδες και εκατοντάδες σελίδες με προφητείες στη Βίβλο. Έτσι η πιθανότητα του να υποθέσει για κάθε μια από αυτές να εκπληρωθεί επακριβώς κάθε φορά είναι αστρονομική, και δεν είμαστε καν σε θέση να συλλάβουμε τον αριθμό που δημιουργείται.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. "Science Speaks", Peter W. Stoner Chairman of the Departments of Mathematics and Astronomy at Pasadena City College until 1953; Chairman of the science division, Westmont College, 1953-57; Professor Emeritus of Science, Westmont College; Professor Emeritus of Mathematics and Astronomy, Pasadena City College.

ROBERT C. NEWMAN, S.T.M., Ph.D. in Astrophysics, Cornell University, 1967; S.T.M., Biblical School of Theology, 1972; Associate Professor of Physics and Mathematics, Shelton College, 19689-71; Associate professor of New Testament, Biblical School of Theology, 1971-

2. Μαθηματικά Γ΄Λυκείυ, θεωρία Πιθανοτήτων

3. Aγία Γραφή, μετάφραση ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΒΑΜΒΑ, Έκδοση της Βιβλικής Εταιρείας

4. http://www.ekxe.gr

Μία μελέτη αφιερωμένη σε όσους σκέφτονται πολύ και δεν νιώθουν... δεν έχουν μελετήσει, με την ψυχή τους και όχι με την σκέψη τους, τις Αγίες Γραφές Και αν ζαλιστήκατε με τους υπολογισμούς αυτούς και σας ήταν αναγκαίοι... είναι ότι διαλέξατε τον δύσκολο τρόπο...

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...! ΠΗΓΗ
aneksigita-fainomena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ