2012-12-03 18:11:45
Φωτογραφία για Ημέρες μνήμης για τον Παύλο Μελά και τον Σοφοκλή Δούσμανη
της Ελίνας Γαληνού

Πόσοι από μας βρήκαν χρόνο να σκεφτούν ότι τη φετεινή χρονιά, δηλαδή το έτος 2012, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους; Μέσα σε τόση φόρτιση που ζούμε, με την καθημερινή αγωνία για την επιβίωση και το μέλλον της χώρας, ίσως οι σκέψεις αυτές-αν έρχονται-πέφτουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό αποτελεί μια ακόμα ένδειξη για το πόσο βλάπτουν το ηθικό του λαού μας αυτά που μας βομβαρδίζουν καθημερινά.

Είναι όμως αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα αντιστέκονται σ΄αυτόν τον πόλεμο όπου η λήθη προσπαθεί να εξουδετερώσει την ιστορική μνήμη, ωθώντας τους ανθρώπους σε μια κατάσταση χαώδη, χωρίς αρχή και τέλος Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ζωντανοί Ελληνες και έχουν διάθεση να αγωνιστούν ώστε τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου, μαζί με την εν γένει ιστορική μνήμη, να διατηρηθούν και να επανέρχονται στη σκέψη και συζητήσεις των συγχρόνων ανθρώπων
. Οπως έχουμε αναφέρει και άλλοτε, η Ιστορία αποτελεί μια αστείρευτη πηγή γνώσεων, αλλά κυρίως αυτογνωσίας, γιατί με την πάροδο του χρόνου, τα γεγονότα και οι ρόλοι των διαφόρων προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν μαζί της, επανεξετάζονται μέσα από νεώτερες οπτικές γωνίες, σε σχέση μ΄αυτό που είμαστε σήμερα. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να εξετάζει κανείς τους συσχετισμούς των ρόλων των πρωταγωνιστών όσον αφορά τις εκάστοτε ιστορικές εξελίξεις και δυνητικές τους. Διότι τότε, μπορεί να διαπιστώσει με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα, πώς κάποιοι άνθρωποι άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας ή σφράγισαν μια περίοδο με τη δική τους δράση.

Μέσα σ΄αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, ο ελληνικός λαός χρειάζεται ανύψωση του ηθικού του. Χρειάζεται να θυμηθεί δυνατές προσωπικότητες που δεν λύγισαν σε απίστευτα δύσκολα χρόνια του ιστορικού παρελθόντος μας και έτσι, κατάφεραν να ανοίξουν δρόμους που οδήγησαν σε περήφανες νίκες των Ελλήνων. Ο λόγος για τον Παύλο Μελά και τον Σοφοκλή Δούσμανη, δυό ονόματα που συνδέθηκαν με την περίοδο προετοιμασίας της χώρας για τους Βαλκανικούς πολέμους. Η μέρα μνήμης για τον Παύλο Μελά, εορτάστηκε από τον Σύλλογο των Αθηναίων στις 21 Νοεμβρίου, με μια ολοκληρωμένη βιογραφική αναφορά που παρουσίασε ζωντανά στο κοινό ο ιστορικός Ανδρέας Κούκος. Η αντίστοιχη μέρα μνήμης για τον Σοφοκλή Δούσμανη-κυβερνήτη του θωρηκτού "Αβέρωφ" που πρωτοστάτησε στον στόλο του Παύλου Κουντουριώτη κατά την απελευθέρωση της Λέσβου, εορτάστηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Η αναφορά στη ζωή και το έργο του Δούσμανη, έγινε από τον κ. Μαζαράκη Αινειάνα. Το κοινό στοιχείο στους δύο αυτούς εορτασμούς, εκτός από την ανάκληση ιστορικών στιγμών της περιόδου εκείνης, ήταν η επισήμανση ότι οι προσωπικότητες σαν τους εν λόγω, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην ροή των γεγονότων, διότι δρούσαν με στρατηγικό σχεδιασμό, προνοητικότητα, αποφασιστικότητα και ευσυνειδησία. Και οι δύο αυτοί άνδρες, απέδειξαν ότι ο πατριωτισμός και άλλες αρετές που τους χαρακτήριζαν, δεν είναι θέμα κοινωνικής τάξης, αλλά παιδείας και αρχών που αξιοποίησαν για να ανακτήσουμε μια περήφανη πατρίδα. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά που βλέπουμε τον χάρτη της Ελλάδος έτσι όπως είναι, ας ξεχάσουμε για λίγο τα Μνημόνια και ας σκεφτούμε πως η έκβαση των Βαλκανικών υπέρ της Ελλάδος, δεν ήταν τυχαία ούτε μας χαρίστηκε. Τα σύνορά μας, είναι πληρωμένα ακριβά με το αίμα των προγόνων μας και με το μόχθο κάποιων ξεχωριστών ηρώων, όπως αυτοί που προαναφέραμε.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περιμένουν τον Γρόλλιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περιμένουν τον Γρόλλιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ