2012-12-05 03:52:15
Η 25χρονη Ελενα, άνεργη βρεφονηπιοκόμος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα κυνηγούσε τη δουλειά της αεροσυνοδού ούτε ότι η επαγγελματική αποκατάσταση θα απαιτούσε... ξενιτεμό.
Κι όμως, έκανε τα «χαρτιά» της για τη θέση «πληρώματος καμπίνας» της αεροπορικής Emirates, με έδρα το Ντουμπάι. Το ίδιο και ο νεαρός Ηλίας από τη Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένος μηχανικός ποντοπόρων πλοίων, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τους ωκεανούς για μια καριέρα στα «σύννεφα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Η 36χρονη Φώφη, πρώην τραπεζική υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών, φρέσκαρε τα αγγλικά της κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, και είναι έτοιμη για τη συνέντευξη, σε λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, οπότε εκπρόσωποι της Emirates διοργανώνουν «ημέρα καριέρας» (open day) στην Αθήνα, προς αναζήτηση 3.800 αεροσυνοδών, ανδρών και γυναικών. Το ραντεβού είναι στις εννέα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Grand Bretagne», ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Ιανουαρίου 2013, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα ο τόπος διεξαγωγής.
Στις επερχόμενες εκδηλώσεις αναμένεται να συγκεντρωθούν εκατοντάδες νέοι, καθώς περίπου προ εξαμήνου είχε γίνει το ίδιο με τη συμμετοχή πάνω από 400 ενδιαφερομένων. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους «αιχμαλώτους» της ανεργίας στην Ελλάδα και, γενικώς, στον ευρωπαϊκό Νότο, που αποφάσισαν να «κορνιζάρουν» πτυχία, μάστερ και προϋπηρεσία και να «πετάξουν» προς Μέση Ανατολή. Το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, άλλωστε, υπόσχονται υψηλούς μισθούς, φτηνά είδη πρώτης ανάγκης και, συχνά, διασφάλιση στέγης και διατροφής, από τους εργοδότες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με Ελληνα αεροσυνοδό της Emirates, ο (πρώτος) μηνιαίος μισθός κυμαίνεται από 1.600 ευρώ ως 1.970 ευρώ, περιλαμβάνοντας 70-100 ώρες πτήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι και μόνο η είδηση ότι εκπρόσωποι της Emirates έρχονται και στη χώρα μας, με ανοιχτές 3.800 θέσεις εργασίας, έβαλε «φωτιά» στα social media, στα σχετικά γκρουπ στο facebook και σε ιστοσελίδες, όπως η emiratesgroupcareers.com (για επίσημη δήλωση συμμετοχής στις προγραμματισμένες «ημέρες καριέρας»), η emirateslife.gr (blog ενός νεαρού αεροσυνοδού, με πληροφορίες για τη δουλειά και τη ζωή στο Ντουμπάι) και η emiratesgreeks.com μιας ομάδας Ελλήνων οι οποίοι ζουν στα ΗΑΕ.
«Σας περιμένω όλους να γίνετε μέρος της μελλοντικής επιτυχίας μας, αφού η εταιρία μας μεγαλώνει και επεκτείνεται παγκοσμίως» είναι το μήνυμα του προέδρου του ομίλου Emirates, σεΐχη Αχμεντ Μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ, που στέλνει τους εκπροσώπους του και σε άλλες πόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη, Μπέρμιγχαμ, Σάο Πάολο, Αμβούργο, Ρώμη, Μελβούρνη, Γλασκόβη κ.ά.), τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η εταιρία (που, σημειωτέον, κατέχει το Α380, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο, με... σπα στο εσωτερικό του κ.λπ.) υπόσχεται καλές απολαβές και προνόμια από την πρώτη κιόλας ημέρα, ζητώντας βασικά προσόντα από τους υποψηφίους για «πλήρωμα καμπίνας». Οι απαιτήσεις συνοψίζονται στα εξής: Ελάχιστη ηλικία 21 ετών, απόφοιτος λυκείου και άριστη γνώση αγγλικών, ενώ ο υποψήφιος θα πρέπει να φτάνει τα 2,12 μέτρα (στις μύτες των ποδιών και με απλωμένα χέρια), καθώς σε τέτοιο ύψος βρίσκεται ο εξοπλισμός ασφαλείας στα αεροσκάφη και δεν θα πρέπει να έχει εμφανή τατουάζ.
Στο μεταξύ, αύξηση των... νεοεισερχόμενων Ελλήνων, καταρτισμένων και κατόχων πτυχίων, στις χώρες του Περσικού Κόλπου εντοπίζουν οι ιδρυτές της ιστοσελίδας emiratesgreeks.com. «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι συρρικνούμενες θέσεις εργασίας είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στα ΗΑΕ, που υπολογίζονται σε περίπου 4.000 σήμερα» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Στέλιος Λοράντ Μπαρελιέ, ο ελληνογαλλικής καταγωγής πρότζεκτ μάνατζερ του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, στο Ντουμπάι. Ο ίδιος ζει και εργάζεται στα ΗΑΕ από το 2006, όταν «έπιασε» μια εργασιακή ευκαιρία στον τουριστικό κλάδο. Οπως επεσήμανε, «εδώ πράγματι υπάρχουν πολλές, μεγάλες και καλές ευκαιρίες εργασίας.
Αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με χρυσό. Η αγορά βασίζεται στην αξιοκρατία και όσοι επιλέξουν αυτόν τον τόπο ας είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά. Γι' αυτό όμως θα ανταμειφθούν κιόλας».
Στο μεταξύ με πρόσφατες δηλώσεις του στους «New York Times» ο 33χρονος Μανουέλ Αγιάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ayas Nightlife Consultants, τόνισε ότι λαμβάνει καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και από Ισπανούς που ενδιαφέρονται να... μετακομίσουν στο Ντουμπάι. «Πήρα μήνυμα από 27χρονο με δύο μεταπτυχιακά και πενταετή προϋπηρεσία, που ζητούσε... οποιαδήποτε δουλειά, ακόμα και σερβιτόρος» δήλωσε.
Αιτήσεις στο facebook από οικοδόμους, υδραυλικούς, μηχανικούς, γιατρούς
Ελληνες ηλικίας από 25 έως 50+ ετών με ειδικότητα σε χειρωνακτική εργασία (οικοδόμοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, λουστραδόροι κ.ά.) αλλά και πτυχιούχοι μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, οδοντίατροι, αρχιτέκτονες, εργολάβοι οικοδομών και ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, με πλούσια προϋπηρεσία, εμφανίζονται -τουλάχιστον στο διαδίκτυο- έτοιμοι να ρίξουν μαύρη πέτρα στην Ελλάδα, προς αναζήτηση του δικού τους εργασιακού «παραδείσου» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Τα social media και οι ιστοσελίδες με «ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό», όπως το vriskoergasia.gr κ.ά., βομβαρδίζονται τους τελευταίους μήνες με ερωτήματα, «κραυγές αγωνίας», ακόμα και με κατεβατά βιογραφικών σημειωμάτων από Ελληνες που ζητούν επειγόντως μια θέση στον (εργασιακά, πιο... φωτεινό!) «ήλιο» του Ντουμπάι, του Αμπου Ντάμπι και της Ντόχα του Κατάρ. «Δουλειές για Ελληνες στο εξωτερικό» ονομάζεται το πιο πρόσφατο σχετικό γκρουπ στο facebook, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μετρώντας ήδη πάνω από 4.000 μέλη. «Πολλοί Ελληνες ψάχνουν να βρουν δουλειά εκτός συνόρων. Ανεβάστε χρήσιμες πληροφορίες» προτρέπουν οι διαχειριστές του γκρουπ.
Και πράγματι, οι «προτάσεις» πέφτουν βροχή: «Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor αναπτύσσεται και ανοίγει στα ΗΑΕ συνολικά εννιά νέα ξενοδοχεία τους επόμενους έξι μήνες. Επικοινωνήστε», έγραψε προ ημερών ο μάνατζερ του ομίλου, με έδρα το Ντουμπάι. Αλλη «αγγελία» ήταν η εξής: «Ηλεκτρομηχανολογική εταιρία στο Κατάρ ζητεί διευθυντή συντήρησης, που θα διευθύνει μικρή ομάδα ηλεκτρολόγων με κύρια καθήκοντα την καθημερινή συντήρηση γεννητριών χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού και ενός συνεργείου. Παρέχονται μισθός, σύμφωνα με την τοπική αγορά εργασίας, αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο και υπολογιστής». Σημειώνεται ότι σε γκάλοπ που έκανε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στα μέλη της με ερώτημα «πού θα θέλατε, ιδανικά, να εργαστείτε» πρώτη ήρθε η Ευρώπη και δεύτερος ο Περσικός Κόλπος.
«Εχω μάστερ στα οικονομικά, προϋπηρεσία έξι ετών και μαθαίνω και αραβικά. Πείτε μου πού πρέπει να ψάξω;»
Στο μεταξύ, σχεδόν απεγνωσμένα είναι τα «μηνύματα» που αφήνουν άνεργοι πτυχιούχοι Ελληνες στο vriskoergasia.gr. «Εχω μάστερ στα οικονομικά και προϋπηρεσία έξι ετών. Μιλώ άπταιστα αγγλικά, πολύ καλά γαλλικά και διδάσκομαι αραβικά. Ψάχνω δουλειά στο Ντουμπάι, όπου θέλω να μετακομίσω μόνιμα.
Προσπαθώ μέσω διαδικτύου, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Παρακαλώ στείλτε μου οδηγίες πού θα μπορούσα να απευθυνθώ» έγραψε ένας 30άρης. Τα στοιχεία του έστειλε και ένας 49χρονος εργολάβος οικοδομών, ειδικευμένος στις ανακαινίσεις κτιρίων. «Είμαι άνεργος μηχανικός αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για δουλειά συγκεκριμένα στο Ντουμπάι;» ρώτησε ένας 44χρονος. Για εργασία σε κατασκευαστική εταιρία στα ΗΑΕ δήλωσε ενδιαφέρον ένας 46χρονος εργολάβος, ο οποίος τελευταία, λόγω κρίσης, ημιαπασχολείται ως εργοδηγός σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Ετοιμη να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε και μια 54χρονη πρώην καταστηματάρχης στην Αθήνα, η οποία έβαλε «λουκέτο» και αναζητεί πλέον «οποιαδήποτε εργασία, από εσωτερική παιδαγωγός ή στη φύλαξη ηλικιωμένων ή ως καθηγήτρια αγγλικών». Αυτή τη στιγμή πάντως στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας στη Μέση Ανατολή (www.bayt.com) εμφανίζονται πάνω από 4.200 «ανοιχτές» θέσεις για διάφορες ειδικότητες μόνο στα ΗΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, τέσσερις στους 10 Ελληνες δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, από τη στιγμή που θα χάσουν τη δουλειά τους. Μάλιστα το ποσοστό ανεβαίνει όσον αφορά τη γενιά των 25 έως 35 ετών. Επίσης τη στροφή των Ελλήνων συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή για την αναζήτηση εργασίας είχε επισημάνει, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Grecruitment Σταύρος Αντωνίου, σε σχετική ημερίδα του γραφείου καριέρας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, σε μόλις επτά ημέρες μόνο μία αγγελία για θέση μηχανικού στην Ντόχα προκάλεσε τη μαζική αποστολή πάνω από 120 βιογραφικών σημειωμάτων. Σημειώνεται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα τα επαγγέλματα των μηχανικών η μεγάλη ζήτηση οφείλεται στα κατασκευαστικά έργα, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται, στο Ντουμπάι, στο Αμπου Ντάμπι και ιδίως στο Κατάρ, όπου το 2022 θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ).
Η ανάπτυξη και πάλι επέστρεψε
Το Ντουμπάι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως. Η οικονομική κρίση έπληξε την πόλη το 2009, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το Ντουμπάι «σώθηκε» χάρη στην οικονομική στήριξη των υπόλοιπων αραβικών εμιράτων και κυρίως του Αμπού Ντάμπι. Σήμερα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για εργασία εντοπίζονται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα χρηματοοικονομικά κ.α.
Το Αμπού Ντάμπι «υπόσχεται» δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου (Plan Abu Dhabi 2030: Urban Structure Framework), που προβλέπει πλήθος νέων κατασκευαστικών έργων ως το 2030.
Τρεις συνεντεύξεις για τους υποψήφιους αεροσυνοδούς (με επίσημο ντύσιμο)
Στις «ημέρες καριέρας» της Emirates γίνονται, ουσιαστικά, τρεις συναντήσεις.
Πρώτη ημέρα, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το προφίλ της αεροπορικής εταιρίας, τα πλεονεκτήματα και τις απαιτήσεις της. Οι υποψήφιοι συμπληρώνουν φόρμα ενδιαφέροντος και αφήνουν βιογραφικό και δύο φωτογραφίες τους. Γίνεται σύντομος διάλογος με εκπροσώπους της εταιρίας. Προτείνεται επίσημο ντύσιμο (κοστούμι με γραβάτα για τους άνδρες, φούστα για τις γυναίκες). Σε λίγες ώρες οι υποψήφιοι ενημερώνονται αν πέρασαν στη δεύτερη φάση.
Δεύτερη ημέρα: Οι υποψήφιοι δέχονται τις ερωτήσεις των εκπροσώπων της Emirates («γιατί θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός, έχεις εργαστεί στο εξωτερικό» κ.λπ.). Επίσης γίνεται εξέταση αγγλικών. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι υποψήφιοι λαμβάνουν «ραβασάκια» επιτυχίας ή αποτυχίας.
Τρίτη ημέρα: Γίνεται εκτενής συζήτηση και συμπλήρωση αίτησης για εργασία στην Emirates. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο πριν από την τελική συνέντευξη. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω e-mail για το αν θα προσέλθουν στο τελικό στάδιο.
Οσοι αποτύχουν την πρώτη ημέρα μπορούν να ξαναδοκιμάσουν στο αμέσως επόμενο open day, οπουδήποτε κι αν διεξάγεται. Οσοι κοπούν στη δεύτερη φάση μπορούν μόνο έπειτα από ένα εξάμηνο. Και όσοι αποτύχουν στην τρίτη φάση έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν χρόνο.
dimokratianews.gr
Eglimatikotita
Κι όμως, έκανε τα «χαρτιά» της για τη θέση «πληρώματος καμπίνας» της αεροπορικής Emirates, με έδρα το Ντουμπάι. Το ίδιο και ο νεαρός Ηλίας από τη Θεσσαλονίκη, εξειδικευμένος μηχανικός ποντοπόρων πλοίων, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τους ωκεανούς για μια καριέρα στα «σύννεφα» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Η 36χρονη Φώφη, πρώην τραπεζική υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών, φρέσκαρε τα αγγλικά της κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, και είναι έτοιμη για τη συνέντευξη, σε λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, οπότε εκπρόσωποι της Emirates διοργανώνουν «ημέρα καριέρας» (open day) στην Αθήνα, προς αναζήτηση 3.800 αεροσυνοδών, ανδρών και γυναικών. Το ραντεβού είναι στις εννέα το πρωί, στο ξενοδοχείο «Grand Bretagne», ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Ιανουαρίου 2013, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα ο τόπος διεξαγωγής.
Στις επερχόμενες εκδηλώσεις αναμένεται να συγκεντρωθούν εκατοντάδες νέοι, καθώς περίπου προ εξαμήνου είχε γίνει το ίδιο με τη συμμετοχή πάνω από 400 ενδιαφερομένων. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους «αιχμαλώτους» της ανεργίας στην Ελλάδα και, γενικώς, στον ευρωπαϊκό Νότο, που αποφάσισαν να «κορνιζάρουν» πτυχία, μάστερ και προϋπηρεσία και να «πετάξουν» προς Μέση Ανατολή. Το Ντουμπάι και το Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, άλλωστε, υπόσχονται υψηλούς μισθούς, φτηνά είδη πρώτης ανάγκης και, συχνά, διασφάλιση στέγης και διατροφής, από τους εργοδότες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με Ελληνα αεροσυνοδό της Emirates, ο (πρώτος) μηνιαίος μισθός κυμαίνεται από 1.600 ευρώ ως 1.970 ευρώ, περιλαμβάνοντας 70-100 ώρες πτήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι και μόνο η είδηση ότι εκπρόσωποι της Emirates έρχονται και στη χώρα μας, με ανοιχτές 3.800 θέσεις εργασίας, έβαλε «φωτιά» στα social media, στα σχετικά γκρουπ στο facebook και σε ιστοσελίδες, όπως η emiratesgroupcareers.com (για επίσημη δήλωση συμμετοχής στις προγραμματισμένες «ημέρες καριέρας»), η emirateslife.gr (blog ενός νεαρού αεροσυνοδού, με πληροφορίες για τη δουλειά και τη ζωή στο Ντουμπάι) και η emiratesgreeks.com μιας ομάδας Ελλήνων οι οποίοι ζουν στα ΗΑΕ.
«Σας περιμένω όλους να γίνετε μέρος της μελλοντικής επιτυχίας μας, αφού η εταιρία μας μεγαλώνει και επεκτείνεται παγκοσμίως» είναι το μήνυμα του προέδρου του ομίλου Emirates, σεΐχη Αχμεντ Μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ, που στέλνει τους εκπροσώπους του και σε άλλες πόλεις του κόσμου (Νέα Υόρκη, Μπέρμιγχαμ, Σάο Πάολο, Αμβούργο, Ρώμη, Μελβούρνη, Γλασκόβη κ.ά.), τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η εταιρία (που, σημειωτέον, κατέχει το Α380, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο, με... σπα στο εσωτερικό του κ.λπ.) υπόσχεται καλές απολαβές και προνόμια από την πρώτη κιόλας ημέρα, ζητώντας βασικά προσόντα από τους υποψηφίους για «πλήρωμα καμπίνας». Οι απαιτήσεις συνοψίζονται στα εξής: Ελάχιστη ηλικία 21 ετών, απόφοιτος λυκείου και άριστη γνώση αγγλικών, ενώ ο υποψήφιος θα πρέπει να φτάνει τα 2,12 μέτρα (στις μύτες των ποδιών και με απλωμένα χέρια), καθώς σε τέτοιο ύψος βρίσκεται ο εξοπλισμός ασφαλείας στα αεροσκάφη και δεν θα πρέπει να έχει εμφανή τατουάζ.
Στο μεταξύ, αύξηση των... νεοεισερχόμενων Ελλήνων, καταρτισμένων και κατόχων πτυχίων, στις χώρες του Περσικού Κόλπου εντοπίζουν οι ιδρυτές της ιστοσελίδας emiratesgreeks.com. «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι συρρικνούμενες θέσεις εργασίας είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στα ΗΑΕ, που υπολογίζονται σε περίπου 4.000 σήμερα» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Στέλιος Λοράντ Μπαρελιέ, ο ελληνογαλλικής καταγωγής πρότζεκτ μάνατζερ του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, στο Ντουμπάι. Ο ίδιος ζει και εργάζεται στα ΗΑΕ από το 2006, όταν «έπιασε» μια εργασιακή ευκαιρία στον τουριστικό κλάδο. Οπως επεσήμανε, «εδώ πράγματι υπάρχουν πολλές, μεγάλες και καλές ευκαιρίες εργασίας.
Αλλά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με χρυσό. Η αγορά βασίζεται στην αξιοκρατία και όσοι επιλέξουν αυτόν τον τόπο ας είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά. Γι' αυτό όμως θα ανταμειφθούν κιόλας».
Στο μεταξύ με πρόσφατες δηλώσεις του στους «New York Times» ο 33χρονος Μανουέλ Αγιάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ayas Nightlife Consultants, τόνισε ότι λαμβάνει καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και από Ισπανούς που ενδιαφέρονται να... μετακομίσουν στο Ντουμπάι. «Πήρα μήνυμα από 27χρονο με δύο μεταπτυχιακά και πενταετή προϋπηρεσία, που ζητούσε... οποιαδήποτε δουλειά, ακόμα και σερβιτόρος» δήλωσε.
Αιτήσεις στο facebook από οικοδόμους, υδραυλικούς, μηχανικούς, γιατρούς
Ελληνες ηλικίας από 25 έως 50+ ετών με ειδικότητα σε χειρωνακτική εργασία (οικοδόμοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, λουστραδόροι κ.ά.) αλλά και πτυχιούχοι μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, οδοντίατροι, αρχιτέκτονες, εργολάβοι οικοδομών και ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, με πλούσια προϋπηρεσία, εμφανίζονται -τουλάχιστον στο διαδίκτυο- έτοιμοι να ρίξουν μαύρη πέτρα στην Ελλάδα, προς αναζήτηση του δικού τους εργασιακού «παραδείσου» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Τα social media και οι ιστοσελίδες με «ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό», όπως το vriskoergasia.gr κ.ά., βομβαρδίζονται τους τελευταίους μήνες με ερωτήματα, «κραυγές αγωνίας», ακόμα και με κατεβατά βιογραφικών σημειωμάτων από Ελληνες που ζητούν επειγόντως μια θέση στον (εργασιακά, πιο... φωτεινό!) «ήλιο» του Ντουμπάι, του Αμπου Ντάμπι και της Ντόχα του Κατάρ. «Δουλειές για Ελληνες στο εξωτερικό» ονομάζεται το πιο πρόσφατο σχετικό γκρουπ στο facebook, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μετρώντας ήδη πάνω από 4.000 μέλη. «Πολλοί Ελληνες ψάχνουν να βρουν δουλειά εκτός συνόρων. Ανεβάστε χρήσιμες πληροφορίες» προτρέπουν οι διαχειριστές του γκρουπ.
Και πράγματι, οι «προτάσεις» πέφτουν βροχή: «Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor αναπτύσσεται και ανοίγει στα ΗΑΕ συνολικά εννιά νέα ξενοδοχεία τους επόμενους έξι μήνες. Επικοινωνήστε», έγραψε προ ημερών ο μάνατζερ του ομίλου, με έδρα το Ντουμπάι. Αλλη «αγγελία» ήταν η εξής: «Ηλεκτρομηχανολογική εταιρία στο Κατάρ ζητεί διευθυντή συντήρησης, που θα διευθύνει μικρή ομάδα ηλεκτρολόγων με κύρια καθήκοντα την καθημερινή συντήρηση γεννητριών χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού και ενός συνεργείου. Παρέχονται μισθός, σύμφωνα με την τοπική αγορά εργασίας, αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο και υπολογιστής». Σημειώνεται ότι σε γκάλοπ που έκανε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στα μέλη της με ερώτημα «πού θα θέλατε, ιδανικά, να εργαστείτε» πρώτη ήρθε η Ευρώπη και δεύτερος ο Περσικός Κόλπος.
«Εχω μάστερ στα οικονομικά, προϋπηρεσία έξι ετών και μαθαίνω και αραβικά. Πείτε μου πού πρέπει να ψάξω;»
Στο μεταξύ, σχεδόν απεγνωσμένα είναι τα «μηνύματα» που αφήνουν άνεργοι πτυχιούχοι Ελληνες στο vriskoergasia.gr. «Εχω μάστερ στα οικονομικά και προϋπηρεσία έξι ετών. Μιλώ άπταιστα αγγλικά, πολύ καλά γαλλικά και διδάσκομαι αραβικά. Ψάχνω δουλειά στο Ντουμπάι, όπου θέλω να μετακομίσω μόνιμα.
Προσπαθώ μέσω διαδικτύου, αλλά δεν τα έχω καταφέρει. Παρακαλώ στείλτε μου οδηγίες πού θα μπορούσα να απευθυνθώ» έγραψε ένας 30άρης. Τα στοιχεία του έστειλε και ένας 49χρονος εργολάβος οικοδομών, ειδικευμένος στις ανακαινίσεις κτιρίων. «Είμαι άνεργος μηχανικός αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Πού θα μπορούσα να απευθυνθώ για δουλειά συγκεκριμένα στο Ντουμπάι;» ρώτησε ένας 44χρονος. Για εργασία σε κατασκευαστική εταιρία στα ΗΑΕ δήλωσε ενδιαφέρον ένας 46χρονος εργολάβος, ο οποίος τελευταία, λόγω κρίσης, ημιαπασχολείται ως εργοδηγός σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Ετοιμη να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε και μια 54χρονη πρώην καταστηματάρχης στην Αθήνα, η οποία έβαλε «λουκέτο» και αναζητεί πλέον «οποιαδήποτε εργασία, από εσωτερική παιδαγωγός ή στη φύλαξη ηλικιωμένων ή ως καθηγήτρια αγγλικών». Αυτή τη στιγμή πάντως στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας στη Μέση Ανατολή (www.bayt.com) εμφανίζονται πάνω από 4.200 «ανοιχτές» θέσεις για διάφορες ειδικότητες μόνο στα ΗΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, τέσσερις στους 10 Ελληνες δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, από τη στιγμή που θα χάσουν τη δουλειά τους. Μάλιστα το ποσοστό ανεβαίνει όσον αφορά τη γενιά των 25 έως 35 ετών. Επίσης τη στροφή των Ελλήνων συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή για την αναζήτηση εργασίας είχε επισημάνει, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο διευθυντής της εταιρίας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Grecruitment Σταύρος Αντωνίου, σε σχετική ημερίδα του γραφείου καριέρας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, σε μόλις επτά ημέρες μόνο μία αγγελία για θέση μηχανικού στην Ντόχα προκάλεσε τη μαζική αποστολή πάνω από 120 βιογραφικών σημειωμάτων. Σημειώνεται ότι όσον αφορά συγκεκριμένα τα επαγγέλματα των μηχανικών η μεγάλη ζήτηση οφείλεται στα κατασκευαστικά έργα, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται, στο Ντουμπάι, στο Αμπου Ντάμπι και ιδίως στο Κατάρ, όπου το 2022 θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ).
Η ανάπτυξη και πάλι επέστρεψε
Το Ντουμπάι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως. Η οικονομική κρίση έπληξε την πόλη το 2009, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα έργα στον κατασκευαστικό κλάδο και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το Ντουμπάι «σώθηκε» χάρη στην οικονομική στήριξη των υπόλοιπων αραβικών εμιράτων και κυρίως του Αμπού Ντάμπι. Σήμερα βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για εργασία εντοπίζονται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα χρηματοοικονομικά κ.α.
Το Αμπού Ντάμπι «υπόσχεται» δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου (Plan Abu Dhabi 2030: Urban Structure Framework), που προβλέπει πλήθος νέων κατασκευαστικών έργων ως το 2030.
Τρεις συνεντεύξεις για τους υποψήφιους αεροσυνοδούς (με επίσημο ντύσιμο)
Στις «ημέρες καριέρας» της Emirates γίνονται, ουσιαστικά, τρεις συναντήσεις.
Πρώτη ημέρα, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το προφίλ της αεροπορικής εταιρίας, τα πλεονεκτήματα και τις απαιτήσεις της. Οι υποψήφιοι συμπληρώνουν φόρμα ενδιαφέροντος και αφήνουν βιογραφικό και δύο φωτογραφίες τους. Γίνεται σύντομος διάλογος με εκπροσώπους της εταιρίας. Προτείνεται επίσημο ντύσιμο (κοστούμι με γραβάτα για τους άνδρες, φούστα για τις γυναίκες). Σε λίγες ώρες οι υποψήφιοι ενημερώνονται αν πέρασαν στη δεύτερη φάση.
Δεύτερη ημέρα: Οι υποψήφιοι δέχονται τις ερωτήσεις των εκπροσώπων της Emirates («γιατί θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός, έχεις εργαστεί στο εξωτερικό» κ.λπ.). Επίσης γίνεται εξέταση αγγλικών. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι υποψήφιοι λαμβάνουν «ραβασάκια» επιτυχίας ή αποτυχίας.
Τρίτη ημέρα: Γίνεται εκτενής συζήτηση και συμπλήρωση αίτησης για εργασία στην Emirates. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο πριν από την τελική συνέντευξη. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται μέσω e-mail για το αν θα προσέλθουν στο τελικό στάδιο.
Οσοι αποτύχουν την πρώτη ημέρα μπορούν να ξαναδοκιμάσουν στο αμέσως επόμενο open day, οπουδήποτε κι αν διεξάγεται. Οσοι κοπούν στη δεύτερη φάση μπορούν μόνο έπειτα από ένα εξάμηνο. Και όσοι αποτύχουν στην τρίτη φάση έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν χρόνο.
dimokratianews.gr
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Για αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας συζήτησαν οι δύο Υπ.Εξ.
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΗΝ 32η ΘΕΣΗ ΚΑΙ... ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ