2012-12-09 23:04:11
Ρώμη, Ιταλία
Με τη διεκδίκηση της ψήφου των Ιταλών ως επικεφαλής κεντρώου μετώπου φέρεται να φλερτάρει ο Μάριο Μόντι μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που θέτουν την Ιταλία σε τροχιά πρόωρων εκλογών και παράλληλα την επαναφέρουν στο «μάτι» των αγορών. Η προαναγγελία της παραίτησης του Προφεσόρε, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι μη αναστρέψιμη και οι κάλπες ως φαίνεται «κλειδώνουν» για τον Φεβρουάριο. Την ατζέντα του ετοιμάζει ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς, εμφάνιση «σωτήρα» από τη λιτότητα σχεδιάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμοπόλεμος ο Μπέπε Γκρίλο. Και ήδη αρχίζουν να φθάνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν»... Η ανησυχία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής κρίσης στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα αντικατοπτρίζεται στις λίγες αυτές λέξεις προς τους δημοσιογράφους την επομένη της ανακοίνωσης της πρόθεσης του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί κατόπιν της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Κανένα άλλο σχόλιο δεν ήλθε την Κυριακή από τον Ιταλό πρόεδρο, ο οποίος «θα μιλήσει σε οκτώ ημέρες» αφού ζυγίσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπως είπε αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά τη δραματική συνάντηση που είχε με τον Προφεσόρε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» είπε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός στον Ναπολιτάνο αφού είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η απόσυρση της στήριξης της κεντροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων -που συνοδεύτηκε με σκληρές εκφράσεις του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl), για την κυβέρνηση.
· Διαβάστε το αφιέρωμα του in.gr στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι
Η αναγγελία της παραίτησης Μόντι είναι μη αναστρέψιμη και θα επισημοποιηθεί μετά την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας, με τις σχετικές διαδικασίες να επισπεύδονται και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να «κλειδώνει» πλέον σχεδόν σίγουρα για το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις κυριακάτικες αναφορές του ιταλικού Τύπου.
Λύθηκαν τα χέρια του Μόντι, εξετάζει την υποψηφιότητα
Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος «ανοίγει» και ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας το Νοέμβριο του 2011, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.
Ο Μάριο Μόντι περπάτησε την Κυριακή στους δρόμους του Μιλάνου με την κόρη του Φεντερίκα, αφού παρακολούθησε τη θεία λειτουργία με την σύζυγό του. «Άντεξε πρόεδρε» και χειροκροτήματα από περαστικούς συνάντησε στο βήμα του, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.
Κατ' επανάληψη ο πρώην κοινοτικός επίτροπος δήλωνε όλο το περασμένο διάστημα ότι δεν πρόκειται να «μπει» σε προεκλογική κούρσα διεκδικώντας την εξουσία, αλλά σημείωνε πως θα ήταν πρόθυμος να υπηρετήσει εκ νέου ως πρωθυπουργός χωρίς κομματικό χρώμα εφόσον το αποτέλεσμα μίας εκλογικής αναμέτρησης δεν δίνει καθαρή εικόνα και σταθερή διακυβέρνηση.
Ωστόσο, η απρόσμενη παραίτησή του μετά τις επιθέσεις του «στρατοπέδου» του Μπερλουσκόνι για το χειρισμό της οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης, ουσιαστικά λύνουν τα χέρια του και τροφοδοτούν τις φήμες ότι πλέον ίσως είναι έτοιμος να μπει στο «παιχνίδι».
«Ο Μόντι υποψήφιος; Δεν έχω την αρμοδιότητα να το ερμηνεύσω αυτό, είναι εκείνος που θα εκφράσει την άποψή του» είπε την Κυριακή ο αρχηγός του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου UDC Πιερφερντινάντο Καζίνι για να σημειώσει πως υπάρχει ένα μεγάλο εύρος προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλουν να δουν τη χώρα να επιστρέφει στον μπερλουσκονικού τύπου λαϊκισμό.
«Πρέπει να τους προσφέρουμε την πολιτική πρόταση που αναζητούν» υπογράμμισε ο Καζίνι.
Ερωτηθείς σχετικά από την Corriere della Sera ο ίδιος ο Μάριο Μόντι δεν έδωσε απάντηση. Πάντως, ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει σε άρθρο του, κατόπιν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, πως «είναι σαφές ότι ο Μόντι δεν θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου όπου δίδασκε μέχρι το τέλος του 2011, διότι εξετάζει τη δυνατότητα να μπει άμεσα στην πολιτική λόγω και των συνεχών εκκλήσεων που φθάνουν από τον κεντρώο χώρο».
Τις επόμενες ώρες ο Μάριο Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων για να λάβει εγγυήσεις από τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. «Είμαστε υπεύθυνη δύναμη» είναι η απάντηση που έχει ήδη δώσει ο Αντζελίνο Αλφάνο.
Η Ιταλία σε προεκλογική περίοδο
Ως πιθανότερη ημερομηνία πλέον για την προσφυγή στις κάλπες προβάλλει η 24η Φεβρουαρίου, ακόμη και η 17η. Η Ιταλία επρόκειτο να προσφύγει κανονικά στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Εκ μέρους της κεντροαριστεράς, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια.
Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.
Η μπερλουσκονική δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.
Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, οΣίλβιο Μπερλουσκόνι εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά) καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.
Πέραν αυτού, όμως, ο Καβαλιέρε έχει στις πλάτες του μία καταδίκη για φοροδιαφυγή (την οποία θα εφεσιβάλλει), ενώ εκκρεμεί η ετυμηγορία σχετικά με το σκάνδαλο Ρόυμπιγκειτ. Οι επικριτές του τονίζουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Καβαλιέρε είναι να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μπορεί να προστατεύσει τα επιχειρηματικά και πάσης φύσεως συμφέροντά του.
Στην αντίπαλη όχθη, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι ετοιμάζεται να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα με σεβασμό στα πεπραγμένα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά και έμφαση στην ανάγκη να δοθεί ουσιαστικά στήριξη στην ανάπτυξη.
Τα τέσσερα μικρά κεντρώα κόμματα της Ιταλίας θα συγκέντρωναν από κοινού λιγότερο από 10% εάν διενεργούνται εκλογές σήμερα, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των 5 Αστέρων «πανηγυρίζει» το τέλος της κυβέρνησης Μόντι, την οποία καταγγέλλει ότι άφησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και προειδοποιεί: «προσοχή στην οργή των Ιταλών».
«Υπόκλιση» στον Μόντι, «επικίνδυνος» ο Μπερλουσκόνι
Στην ευρωπαϊκή σκηνή, έχουν αρχίσει να φθάνουν ήδη τα μηνύματα που ζητούν συνέχεια στην πολιτική του Μάριο Μόντι. Θετικά λόγια και αναγνώριση στο πρόσωπο του Προφεσόρε, ειρωνίες και προειδοποιήσεις την ίδια στιγμή για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η κίνηση της μπερλουσκονικής δεξιάς να αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση οδήγησε σε νέα άνοδο των δεκαετών ομολόγων, το βασικό βαρόμετρο για τη στάση των αγορών έπειτα από εβδομάδες σταθερής πτώσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την προοπτική μιας πιθανής ταραγμένης προεκλογικής περιόδου και μία πιθανή κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, και μία πρώτη γεύση αναμένεται στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
«Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για να αμφισβητηθεί η απόλυτη αναγκαιότητα αυτών των μέτρων. Η σχετική ηρεμία στις αγορές δεν σημαίνει ότι έχουμε εξέλθει από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
«Όποιος κυβερνήσει την Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πορεία με την ίδια σοβαρότητα» ήλθε να συμπληρώσει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Γεργκ Άσμουσεν μιλώντας στην κυριακάτικη Bild.
Για την επάνοδο του Μπερλουσκόνι μίλησε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί απειλή για την Ιταλία και την Ευρώπη, οι οποίες αντίθετα χρειάζονται σταθερότητα» είπε ο Σουλτς, τονίζοντας ότι πολλά από τα προβλήματα της Ιταλίας συνδέονται με τη διακυβέρνηση του Μπερλουσκόνι.
Ο Μάρτιν Σουλτς έχει ιδιαίτερη προϊστορία με τον Μπερλουσκόνι. Ήταν Ιούλιος του 2003 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργισμένη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς απευθυνόμενος στον σοσιαλιστή Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς είπε: «Κύριε Σουλτς, γνωρίζω πως στην Ιταλία γυρίζεται μία ταινία για τα στρατόπεδα των ναζί. Θα ήθελα να σας προτείνω το ρόλο του κάπο. Θα σας πήγαινε τέλεια».
Το εγκώμιο του Μάριο Μόντι έπλεξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΓαλλίαςΛοράν Φαμπιούς. «Αυτό που θέλω να πω από την πλευρά της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι ότι πρέπει να υποκλιθούμε στην κυβέρνηση» είπε ο Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση Μόντι είναι άξια σεβασμού.
«Ο κ. Μόντι και η κυβέρνησή του ξανάδωσαν στην Ιταλία, η οποία είναι ένας σπουδαίος λαός και ένα σπουδαίο έθνος, την ακτινοβολία της και την τιμή της» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Ως προς τον Μπερλουσκόνι και την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας; «Δεν μου επιτρέπεται να αναμειγνύομαι στις ιταλικές υποθέσεις. Λοιπόν, ο κ. Μπερλουσκόνι -ο απολογισμός του οποίου, όπως όλοι ξέρουν, είναι πανηγυρικός- γνωστοποίησε τις προθέσεις του. Ο Μάριο Μόντι αντιμετωπίζει κάποιες συνέπειες. Θα γίνουν εκλογές και θα δούμε...».
Ο Προφεσόρε θα κατευθυνθεί στα τέλη της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών με ζητούμενο να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με «το αίσθημα ευθύνης της πλειονότητας των Ιταλών πολιτών», καθώς η Ιταλία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ
liberals10
Με τη διεκδίκηση της ψήφου των Ιταλών ως επικεφαλής κεντρώου μετώπου φέρεται να φλερτάρει ο Μάριο Μόντι μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που θέτουν την Ιταλία σε τροχιά πρόωρων εκλογών και παράλληλα την επαναφέρουν στο «μάτι» των αγορών. Η προαναγγελία της παραίτησης του Προφεσόρε, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι μη αναστρέψιμη και οι κάλπες ως φαίνεται «κλειδώνουν» για τον Φεβρουάριο. Την ατζέντα του ετοιμάζει ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς, εμφάνιση «σωτήρα» από τη λιτότητα σχεδιάζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ετοιμοπόλεμος ο Μπέπε Γκρίλο. Και ήδη αρχίζουν να φθάνουν τα μηνύματα από το εξωτερικό «Οι αγορές; Θα δούμε τι θα κάνουν»... Η ανησυχία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για τον αντίκτυπο της κυβερνητικής κρίσης στο άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα αντικατοπτρίζεται στις λίγες αυτές λέξεις προς τους δημοσιογράφους την επομένη της ανακοίνωσης της πρόθεσης του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί κατόπιν της ψήφισης του προϋπολογισμού.
Κανένα άλλο σχόλιο δεν ήλθε την Κυριακή από τον Ιταλό πρόεδρο, ο οποίος «θα μιλήσει σε οκτώ ημέρες» αφού ζυγίσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπως είπε αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά τη δραματική συνάντηση που είχε με τον Προφεσόρε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» είπε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός στον Ναπολιτάνο αφού είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η απόσυρση της στήριξης της κεντροδεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων -που συνοδεύτηκε με σκληρές εκφράσεις του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl), για την κυβέρνηση.
· Διαβάστε το αφιέρωμα του in.gr στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι
Η αναγγελία της παραίτησης Μόντι είναι μη αναστρέψιμη και θα επισημοποιηθεί μετά την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας, με τις σχετικές διαδικασίες να επισπεύδονται και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να «κλειδώνει» πλέον σχεδόν σίγουρα για το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις κυριακάτικες αναφορές του ιταλικού Τύπου.
Λύθηκαν τα χέρια του Μόντι, εξετάζει την υποψηφιότητα
Ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος «ανοίγει» και ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της Ιταλίας το Νοέμβριο του 2011, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργαζόταν εδώ και εβδομάδες ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο.
Ο Μάριο Μόντι περπάτησε την Κυριακή στους δρόμους του Μιλάνου με την κόρη του Φεντερίκα, αφού παρακολούθησε τη θεία λειτουργία με την σύζυγό του. «Άντεξε πρόεδρε» και χειροκροτήματα από περαστικούς συνάντησε στο βήμα του, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.
Κατ' επανάληψη ο πρώην κοινοτικός επίτροπος δήλωνε όλο το περασμένο διάστημα ότι δεν πρόκειται να «μπει» σε προεκλογική κούρσα διεκδικώντας την εξουσία, αλλά σημείωνε πως θα ήταν πρόθυμος να υπηρετήσει εκ νέου ως πρωθυπουργός χωρίς κομματικό χρώμα εφόσον το αποτέλεσμα μίας εκλογικής αναμέτρησης δεν δίνει καθαρή εικόνα και σταθερή διακυβέρνηση.
Ωστόσο, η απρόσμενη παραίτησή του μετά τις επιθέσεις του «στρατοπέδου» του Μπερλουσκόνι για το χειρισμό της οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης, ουσιαστικά λύνουν τα χέρια του και τροφοδοτούν τις φήμες ότι πλέον ίσως είναι έτοιμος να μπει στο «παιχνίδι».
«Ο Μόντι υποψήφιος; Δεν έχω την αρμοδιότητα να το ερμηνεύσω αυτό, είναι εκείνος που θα εκφράσει την άποψή του» είπε την Κυριακή ο αρχηγός του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου UDC Πιερφερντινάντο Καζίνι για να σημειώσει πως υπάρχει ένα μεγάλο εύρος προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλουν να δουν τη χώρα να επιστρέφει στον μπερλουσκονικού τύπου λαϊκισμό.
«Πρέπει να τους προσφέρουμε την πολιτική πρόταση που αναζητούν» υπογράμμισε ο Καζίνι.
Ερωτηθείς σχετικά από την Corriere della Sera ο ίδιος ο Μάριο Μόντι δεν έδωσε απάντηση. Πάντως, ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει σε άρθρο του, κατόπιν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, πως «είναι σαφές ότι ο Μόντι δεν θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου όπου δίδασκε μέχρι το τέλος του 2011, διότι εξετάζει τη δυνατότητα να μπει άμεσα στην πολιτική λόγω και των συνεχών εκκλήσεων που φθάνουν από τον κεντρώο χώρο».
Τις επόμενες ώρες ο Μάριο Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων για να λάβει εγγυήσεις από τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. «Είμαστε υπεύθυνη δύναμη» είναι η απάντηση που έχει ήδη δώσει ο Αντζελίνο Αλφάνο.
Η Ιταλία σε προεκλογική περίοδο
Ως πιθανότερη ημερομηνία πλέον για την προσφυγή στις κάλπες προβάλλει η 24η Φεβρουαρίου, ακόμη και η 17η. Η Ιταλία επρόκειτο να προσφύγει κανονικά στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Εκ μέρους της κεντροαριστεράς, ο ηγέτης της και υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πιερλουίτζι Μπερσάνι επισήμανε πως η ανακοίνωση της πρόθεσης Μόντι για άμεση παραίτηση δείχνει μεγάλη αξιοπρέπεια.
Μόλις την περασμένη Κυριακή ο Μπερσάνι επικράτησε στις προκριματικές εκλογές αμερικανικού τύπου για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, και σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) προηγείται με 16 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Λαού της Ελευθερίας.
Η μπερλουσκονική δεξιά υπολείπεται δημοσκοπικά και του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος έχει σημειώσει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες επωφελούμενος από την οργή και την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη λιτότητα και την παραδοσιακή πολιτική τάξη.
Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, οΣίλβιο Μπερλουσκόνι εισέρχεται στην προεκλογική κούρσα (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά) καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.
Πέραν αυτού, όμως, ο Καβαλιέρε έχει στις πλάτες του μία καταδίκη για φοροδιαφυγή (την οποία θα εφεσιβάλλει), ενώ εκκρεμεί η ετυμηγορία σχετικά με το σκάνδαλο Ρόυμπιγκειτ. Οι επικριτές του τονίζουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Καβαλιέρε είναι να είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μπορεί να προστατεύσει τα επιχειρηματικά και πάσης φύσεως συμφέροντά του.
Στην αντίπαλη όχθη, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι ετοιμάζεται να παρουσιάσει το προεκλογικό του πρόγραμμα με σεβασμό στα πεπραγμένα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά και έμφαση στην ανάγκη να δοθεί ουσιαστικά στήριξη στην ανάπτυξη.
Τα τέσσερα μικρά κεντρώα κόμματα της Ιταλίας θα συγκέντρωναν από κοινού λιγότερο από 10% εάν διενεργούνται εκλογές σήμερα, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.
Την ίδια στιγμή ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των 5 Αστέρων «πανηγυρίζει» το τέλος της κυβέρνησης Μόντι, την οποία καταγγέλλει ότι άφησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και προειδοποιεί: «προσοχή στην οργή των Ιταλών».
«Υπόκλιση» στον Μόντι, «επικίνδυνος» ο Μπερλουσκόνι
Στην ευρωπαϊκή σκηνή, έχουν αρχίσει να φθάνουν ήδη τα μηνύματα που ζητούν συνέχεια στην πολιτική του Μάριο Μόντι. Θετικά λόγια και αναγνώριση στο πρόσωπο του Προφεσόρε, ειρωνίες και προειδοποιήσεις την ίδια στιγμή για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η κίνηση της μπερλουσκονικής δεξιάς να αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση οδήγησε σε νέα άνοδο των δεκαετών ομολόγων, το βασικό βαρόμετρο για τη στάση των αγορών έπειτα από εβδομάδες σταθερής πτώσης. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές την προοπτική μιας πιθανής ταραγμένης προεκλογικής περιόδου και μία πιθανή κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, και μία πρώτη γεύση αναμένεται στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
«Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για να αμφισβητηθεί η απόλυτη αναγκαιότητα αυτών των μέτρων. Η σχετική ηρεμία στις αγορές δεν σημαίνει ότι έχουμε εξέλθει από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
«Όποιος κυβερνήσει την Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πορεία με την ίδια σοβαρότητα» ήλθε να συμπληρώσει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,Γεργκ Άσμουσεν μιλώντας στην κυριακάτικη Bild.
Για την επάνοδο του Μπερλουσκόνι μίλησε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί απειλή για την Ιταλία και την Ευρώπη, οι οποίες αντίθετα χρειάζονται σταθερότητα» είπε ο Σουλτς, τονίζοντας ότι πολλά από τα προβλήματα της Ιταλίας συνδέονται με τη διακυβέρνηση του Μπερλουσκόνι.
Ο Μάρτιν Σουλτς έχει ιδιαίτερη προϊστορία με τον Μπερλουσκόνι. Ήταν Ιούλιος του 2003 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργισμένη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς απευθυνόμενος στον σοσιαλιστή Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς είπε: «Κύριε Σουλτς, γνωρίζω πως στην Ιταλία γυρίζεται μία ταινία για τα στρατόπεδα των ναζί. Θα ήθελα να σας προτείνω το ρόλο του κάπο. Θα σας πήγαινε τέλεια».
Το εγκώμιο του Μάριο Μόντι έπλεξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΓαλλίαςΛοράν Φαμπιούς. «Αυτό που θέλω να πω από την πλευρά της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι ότι πρέπει να υποκλιθούμε στην κυβέρνηση» είπε ο Φαμπιούς, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση Μόντι είναι άξια σεβασμού.
«Ο κ. Μόντι και η κυβέρνησή του ξανάδωσαν στην Ιταλία, η οποία είναι ένας σπουδαίος λαός και ένα σπουδαίο έθνος, την ακτινοβολία της και την τιμή της» δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Ως προς τον Μπερλουσκόνι και την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας; «Δεν μου επιτρέπεται να αναμειγνύομαι στις ιταλικές υποθέσεις. Λοιπόν, ο κ. Μπερλουσκόνι -ο απολογισμός του οποίου, όπως όλοι ξέρουν, είναι πανηγυρικός- γνωστοποίησε τις προθέσεις του. Ο Μάριο Μόντι αντιμετωπίζει κάποιες συνέπειες. Θα γίνουν εκλογές και θα δούμε...».
Ο Προφεσόρε θα κατευθυνθεί στα τέλη της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών με ζητούμενο να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με «το αίσθημα ευθύνης της πλειονότητας των Ιταλών πολιτών», καθώς η Ιταλία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΕ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπ..χέσ@ αποκάλεσε ο Παναγιώταρος τον Βενιζέλο..Βίντεο..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ