2012-12-12 10:51:03
Φωτογραφία για Επιτροπή Ελέγχου: Οι καταθέσεις στην Ελβετία φορολογικών κατοίκων Κύπρου στο μικροσκόπιο
Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα αναζητούν τη φόρμουλα έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των καταθέσεων Κυπρίων φορολογικών κατοίκων στην Ελβετία.

Το θέμα εξετάστηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με τους βουλευτές να εξετάζουν γενικά το θέμα της δυνατότητας φορολογικού ελέγχου Κυπρίων καταθετών στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα της Ελβετίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες ενώπιον των μελών της Επιτροπής, από την Ελβετία έχει ληφθεί ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ περίπου από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων για την περίοδο 2005 – 2010.

Το σύνολο των ποσών που καταβλήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρες όπως είναι η Ελβετία υιοθετώντας την οδηγία 2003/48 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά την περίοδο 2005 – 2010 έχει καταβληθεί το ποσό των 4,5 περίπου εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα 2/3 της φορολογίας των κατακρατηθέντων τόκων σε καταθέσεις Κυπρίων στην Ελβετία.


Σε δηλώσεις του με το τέλος της συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως μελετώντας την οδηγία, «μία χώρα έχει τη δυνατότητα εκτός του να καταβάλλει τους κατακρατηθένες τόκους των καταθέσεων, να δώσει και τα ονόματα των καταθετών». Αυτό, ανέφερε, «όμως, δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν παράλληλα και μια παράνομη δραστηριότητα». Φτάνει, συμπλήρωσε, «αυτές οι καταθέσεις και η φορολόγησή τους να είναι προϊόν που έχει υποβληθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, αλλά και η φορολογία να έχει καταβληθεί έγκαιρα στη χώρα όπου αυτές οι καταθέσεις υπάρχουν». Ο κ. Γεωργίου συνέχισε λέγοντας ότι γίνονται δύο προσπάθειες από την Κυπριακή Δημοκρατία, να υπάρξει συμφωνία με την Κυβέρνηση της Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας και παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια καταρτισμού μιας συμφωνίας ώστε οι αδήλωτες καταθέσεις να φορολογούνται και να δηλώνονται στην Δημοκρατία. Οι προσπάθειες αυτές καταβάλλονται και από Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Κυβέρνηση, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «το ύψος του ποσού των καταθέσεων, από τους τόκους που έχουν δοθεί ως φορολογία που ισούται στα 4,5 περίπου εκ. με μία μαθηματική πράξη που έχει κάνει ο συνάδελφος, οικονομολόγος, ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται ότι αγγίζει τα 300 περίπου εκ. ευρώ». Διευκρίνισε ότι αυτό το ποσό αφορά τα νόμιμα ποσά. Εξήγησε παράλληλα ότι «αυτό το οποίο μας λέχθηκε είναι ότι όταν λέμε Κύπριοι δεν είναι κατ’ ανάγκη Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι, μπορεί να είναι Κύπριοι, οι οποίοι έχουν την καταγωγή τους από την Κύπρο, μπορεί να είναι και ξένοι, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα, αλλά προτίμησαν να έχουν μια δραστηριότητα ή και μια αποταμίευση των λεφτών τους σε χώρες εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τα άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ή έχουν αυτοφορολογηθεί με τις καταστάσεις που έχει καταθέσει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων είναι 208, που δεν μπορεί η υπηρεσία να δώσει τα ονόματα αυτών των ατόμων», ανέφερε τέλος. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι οι καταθέτες στην Ελβετία μπορούν να επιλέξουν να μείνουν ανώνυμοι στις κυπριακές φορολογικές αρχές, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ελβετικές αρχές αποδίδουν τα 2/3 της φορολόγησης των καταθέσεων του ανωνύμως στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές καταθέσεις είπε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει ανωνυμία η εκτίμηση του ύψους των καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνο κατά προσέγγιση και ανέφερε πως για να γίνει ακριβής υπολογισμός πρέπει να είναι γνωστό το ύψος του επιτοκίου. Αναφέροντας ότι τα επιτόκια στις καταθέσεις στην Ελβετία είναι πολύ χαμηλά, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν πρόσοδοι από επενδύσεις στην Ελβετία που θεωρητικά μπορεί να είναι ψηλές.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμα ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν φαίνεται ότι οι καταθέσεις φορολογικών κατοίκων Κύπρου κυμαίνονται από 100 εκ. μέχρι 300 εκ. και διευκρίνισε ότι τα 4,5 εκ που πήρε η Κύπρος για τις ανώνυμες καταθέσεις είναι για μια πενταετία ή εξαετία. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες «Ρούμπικ» που συνομολόγησαν με την Ελβετία η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι προβλέπουν απόδοση φορολογικών εσόδων στη «μάνα» της κατάθεσης και διατύπωσε τη θέση ότι πρόκειται για έντονη φορολόγηση, που είναι δύσκολο να πετύχει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως σε καμία χώρα δεν συμφέρει να υπάρχει μεγάλο χρηματικό ποσό κατατεθειμένο στο εξωτερικό, καθώς αυτά τα κεφάλαια δεν δραστηριοποιούνται στην οικονομία. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι στην περίπτωση που αυτά τα κεφάλαια αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής πρόκειται για ένα προβληματικό δεδομένο, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αρκετά χρήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή να βρίσκονται σε τραπεζικούς φορολογικούς παραδείσους, όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσό.

Πρόσφατα έγινε λόγος για καταθέσεις Κυπρίων σε συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα στο Τζέρσεϊ που σύμφωνα με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων οι καταθέτες τους δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, είπε καταλήγοντας.

Σε δικές του δηλώσεις για το θέμα, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «η Βουλή δεν έπρεπε απλά να εξετάζει σήμερα αν εφαρμόζεται σωστά η οδηγία 248 της ΕΕ, αυτό που μας απασχολούσε νομίζω περισσότερο είναι να ξέρουμε αν υπάρχουν Κύπριοι οι οποίοι έχουν μεταφέρει καταθέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία χωρίς να τύχουν της νενομισμένης φορολόγησης από το κυπριακό κράτος». Αυτό, είπε, «δεν μπόρεσε κανένας να μας το απαντήσει σήμερα, γιατί δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία». Πρότεινε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει με την εφαρμογή πρακτικών που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία. «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σ’ αυτό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος», δήλωσε.

Αναφερόμενος σε επιστολή της Κεντρικής προς το υπουργείο Οικονομικών για τη συνομολόγηση συμφωνίας με την Ελβετία, εξέφρασε την άποψη ότι παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο αυτό αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενος προσωπικές του επαφές αλλά και το τι διαφάνηκε από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Εκ μέρους του Κινήματος συνέστησε στην Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη συνομολόγηση συμφωνίας, ώστε να φορολογούνται οι καταθέσεις και να μην υπάρχει φοροδιαφυγή.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ΟΠΩΣ... ΑΒΡΑΑΜ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ΟΠΩΣ... ΑΒΡΑΑΜ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ