2012-12-12 22:49:54
Φωτογραφία για Το 55% το πλήρωσαν τα υποζύγια
Αυξημένα εισοδήματα, που έφθασαν τα 116,5 δισ. ευρώ, δήλωσαν οι Ελληνες στην Εφορία για το οικονομικό έτος 2010 (δηλώσεις 2011), πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, καταβάλλοντας το 55% του συνόλου των φόρων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες στατιστικό δελτίο φορολογικών δεδομένων οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα 2010), από το οποίο προκύπτουν τα εξής:

- Συνολικά το 2010 δηλώθηκε εισόδημα 116,5 δις. ευρώ και βεβαιώθηκε φόρος 10,4 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα στοιχεία του 2009 είναι συνολικό εισόδημα 115,7 δισ. ευρώ και φόρος 10,4 δισ. ευρώ.

- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 2010 συνολικό εισόδημα 81,81 δισ. ευρώ και τους βεβαιώθηκε συνολικός φόρος 5,73 δισ. ευρώ.

Σε ποσοστά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 70,22% του συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε στην οικονομία (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70,18%) και τους βεβαιώθηκε το 55,09% του συνολικού φόρου (το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 55,54%). Σε σχέση με τα εισοδήματα του 2009 προκύπτει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 2010 αυξημένο εισόδημα κατά 597 εκατ. ευρώ.


- Οι λοιποί φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα (π.χ. επαγγελματίες) δήλωσαν το 2010 συνολικό εισόδημα 21,88 δισ. ευρώ ή το 16,79% του συνόλου. Από αυτό προκύπτει ότι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα κατά 2,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Το 2010 τους βεβαιώθηκε συνολικός φόρος 1,99 δισ. ευρώ ή το 15,79% του συνόλου έναντι 1,6 δισ. ευρώ ή το 15,44% το 2009. Η αύξηση στο δηλούμενο εισόδημα συνδέεται με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και το λεγόμενο «κίνημα των αποδείξεων». Τα στοιχεία αποδεικνύουν ανάγλυφα το εύρος της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

- Οι επιχειρήσεις - νομικά πρόσωπα παρουσίασαν το 2010 σημαντική μείωση τόσο στο δηλούμενο εισόδημα (12,8 δις. ευρώ έναντι 15 δις. ευρώ το 2009) όσο και στον βεβαιούμενο φόρο (3,62 δισ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ το 2009).

- Από τα 100 ευρώ φόρο εισοδήματος που βεβαιώνεται στην Ελλάδα τα 55 ευρώ καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, τα 15,4 ευρώ ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κα και τα 29,5 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

***

Tη συμφωνία της για την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε - σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters - η γερμανική κυβέρνηση, καθώς μετά την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί σε βιώσιμα επίπεδα. Νωρίτερα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν, είχε δηλώσει ότι «η Κομισιόν αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί». Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων.

Σε επιστολή του προς την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφαν Κάμπετερ, επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο πακέτο βοήθειας και το επιτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς σημαίνουν ότι τα επίπεδα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι τέτοια ώστε η Γερμανία να υποστηρίξει την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός εκτιμά ότι με το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 9,5% το 2020 ενώ προσθέτει ότι οι «άλλες προϋποθέσεις για την καταβολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν εκπληρωθεί».

Η επιστολή, όπως μεταδίδει το Reuters, τονίζει ότι, με φόντο «τις επιτυχημένες αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας», το πρόγραμμα επαναγοράς και την ανάλυση βιωσιμότητας, η γερμανική κυβέρνηση «υποστηρίζει την καταβολή της δόσης».

Εν τω μεταξύ, το ολλανδικό κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση που είχε υποβάλει βουλευτής ζητώντας να μπλοκαριστεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Τα περισσότερα κόμματα στην Κάτω Βουλή καταψήφισαν την πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής Τόνι φαν Ντέικ από το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε καλέσει τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν την πρόταση.

Οπως αναμενόταν, τα περισσότερα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της νέας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στην οποία κατέληξαν τον περασμένο μήνα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων πήγε «πολύ καλά».

Η Μαριάνε Κότε εξήγησε ότι δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «μια προκαταρκτική εκτίμηση, η οποία σημειώνει ότι το πρόγραμμα πήγε καλά» και πρόσθεσε ότι «η τρόικα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη λεπτομερούς αξιολόγησης, επί της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την καταβολή των επόμενων δόσεων» της δανειακής βοήθειας.

Στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς «υπήρξε ικανοποιητική» και θα πρέπει να επιτρέψει την Πέμπτη στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει τη δόση στην Αθήνα.

«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει. Έχω καλές ελπίδες ότι η συζήτηση της Πέμπτης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας παραγραφής του ελληνικού χρέους, η οποία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί το 2014.

«Αυτές είναι προτάσεις που η Ολλανδία δεν υποστηρίζει, αλλά δεν μπορείς να τις αποκλείσεις» εξήγησε, μιλώντας στην Κάτω Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές για την επαναγορά ανήλθαν στα 31,9 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί 1,29 δισ. ευρώ -πλέον των 10 δισ. ευρώ- χρηματοδότηση από τον EFSF, προκειμένου να κάνει δεκτό το σύνολο των προσφερόμενων ομολόγων.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ