2012-12-13 18:23:14
Φωτογραφία για Πάτρα: Tελευταίο αντίο στον μεγάλο καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρο - Δρόμος της πόλης θα πάρει το όνομά του
Συγγενείς και φίλοι είπαν σήμερα το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Μουρελάτο, τον γνωστό σε όλους Γιάνναρο. Η κηδεία του έγινε σήμερα Πέμπτη 13/12 στις 3 το μεσημέρι από τον Ι.Ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών.

Ο Γιάνναρος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, στην Πάτρα, σε ηλικία 81 ετών. Οι παραστάσεις του, οι φιγούρες του και η ιστορία που έγραψε αποτελούν για την Πάτρα και για όλη την τέχνη του Θεάτρου Σκιών, ένα τεράστιο κεφάλαιο.

Όπως ειπώθηκε από πολλούς από τους παριστάμενους στην κηδεία του, θα πρέπει ο Δήμος Πατρέων να τιμήσει τη μνήμη του Γιάνναρου δίνοντας το όνομα του όπως και του Μίμαρου και του Ορέστη σε ένα δρόμο ή πλατεία της πόλης της Πάτρας.

Εντύπωση αρνητική προκάλεσε το γεγονός ότι από το Δήμο Πατρέων η εκπροσώπηση ήταν σχεδόν μηδαμινή καθώς ο μόνος παρόντας ήταν ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα, Γιώργος Βιδάλης.


Η απουσία προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και απορία καθώς ως γνωστό ο Δήμος Πατρέων είχε θεσπίσει και Φεστιβάλ Θεάτρου σκιών.

Μεταξύ των παρόντων στην κηδεία του Γιάνναρου ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αιβαλής, ο βουλευτής Αχαίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και ο Πατρινός ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές. Επίσης παρέστησαν συνάδελφοι του Γιάνναρου όπως οι Πατρινοί καραγκιοζοπαίκτες Κώστας Μακρής και Κωνσταντίνος Λαλιώτης, οι φίλοι του Αντώνης Παπαντωνόπουλος, Αλέξης Γκλαβάς, κ. Μπόκαρης και ο Άρης Μηλιώνης, συγγραφέας και μελετητής του Καραγκιόζη.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr, ο Αλέξης Γκλαβάς, όλοι οι φίλοι του Γιάνναρου έδιναν το παρών στο στέκι της οδού Ηλείας 49, κάτω από την Ομόνοια (το παλιό σπίτι του Φώτη πολυμέρη) όπου ο Γιάνναρος (Γιάννης Μουρελάτος) είχε τον μπερντέ του. Ανάμεσα στα στεφάνια ξεχώριζαν αυτά του Πανελλήνιου Συλλόγου Θεάτρου Σκιών και του Πανευρωπαικού σωματείου. Εκπρόσωποι των δύο αυτών συλλόγων εκφώνησαν επικηδείους για τον Γιάνναρο όπως και μία κοπέλα από το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου πατρών μιας και τα τελευταία χρόνια, στο τμήμα θεατρικών σπουδών έχει ενταχθεί μάθημα θεάτρου σκιών και η συγκεκριμένη κοπέλα είχε την ευκαιρία στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής μελέτης να γνωρίσει το έργο και την προσφορά του Γιάνναρου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εικόνα της φιγούρας του Μπαρμπαγιώργου που ήταν αφημένη πάνω στο φέρετρο του Γιάνναρου.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιάνναρος άφησε εποχή με τις μιμήσεις του στις φωνές των διαφόρων πολυαγαπημένων ηρώων του θεάτρου σκιών. Λάτρης του καραγκιόζη από μικρό παιδί, διέπρεψε στο συγκεκριμένο είδος θεάτρου ενώ πάντα στις παραστάσεις του είχε επίκαιρες σφήνες για καταστάσεις και πρόσωπα όπως για παράδειγμα το 2006 για την Πολιτιστική Πρωτεύουασα και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ο Γιάνναρος άφησε εποχή στο θρυλικό θεατράκι Ρεκόρ στη θέση Τσολιά, κοντά στην πλατεία Μαρούδα.

Η ταφή του έγινε στο Β' Δημοτικό κοιμητήριο στη Λεύκα. Απαρηγόρητοι ήσαν η αγαπημένη του σύζυγος και η οικογένεια τους.

Tάκης Μαρτάτος-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ