2012-12-15 13:45:11
Φωτογραφία για Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη αίθουσα «Αρχαίας Κύπρου» στο Βρετανικό Μουσείο
Τελέστηκαν στο Βρετανικό Μουσείο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λεβέντη, αίθουσας των κυπριακών αρχαιοτήτων. 

Η αίθουσα 72 που φέρει το όνομα του μεγάλου χορηγού του μουσείου, Αναστασίου Γ. Λεβέντη, φιλοξενεί πλέον την ανανεωμένη έκθεση με τίτλο «Αρχαία Κύπρος», που αναδεικνύει τη σημασία του νησιού στη διήγηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Κύπρος αναδεικνύεται μέσα από την ανανεωμένη έκθεση όχι μόνο ως μέρος του κόσμου της αρχαίας Ελλάδας, της Περσίας, της Ρώμης και της Αιγύπτου, αλλά χάρη στην οικογένεια Λεβέντη και ως μέρος του κόσμου του Λονδίνου, της Γκάνας, της Νιγηρίας και όσων άλλων χωρών βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ.

Τα εντυπωσιακά εκθέματα δημιουργούν χρονολογικές, γεωγραφικές και θεματικές ενότητες λειτουργώντας ως φορείς ενός πολιτισμού μακραίωνου. Ενός πολιτισμού που λειτούργησε ως χοάνη επιρροών από όλες τις κοντινές μεγάλες δυνάμεις της ιστορίας, αλλά που όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο έφορος κυπριακών αρχαιοτήτων και υπεύθυνος για την ανακαίνιση Τόμας Κίλι βρίσκει κοινή συνισταμένη στους αιώνες τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της γης που τον ανέδειξε. 


Με μια διήγηση σε συνοπτικά κείμενα και εκθέματα που καλύπτει την περίοδο από την πρώιμη εποχή του χαλκού (10.000 π.Χ. – 1750 π.Χ) έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο πριν την ανάδειξη του Βυζαντίου, η έκθεση έχει αναβαθμιστεί τόσο σε περιεχόμενο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Μεταξύ των αρχαιοτήτων που ξεχωρίζουν μπορεί κανείς να επισημάνει τα αναθηματικά αγαλματίδια της περιόδου από το 700 έως το 100 π.Χ. που εντοπίστηκαν στην περιοχή του αρχαίου Ιδαλίου, προσφορά και τιμή στους Θεούς. Η αψεγάδιαστη μορφή τους οφείλει πολλά στους συντηρητές του Μουσείου και αποκαλύπτει την περισσή φροντίδα που δόθηκε στην πολύμηνη ανακαίνιση της έκθεσης. Τα συγκεκριμένα αγαλματίδια βγήκαν από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου περίπου εκατό χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχαν εκτεθεί σε δημόσια θέα. 

Από τα αγαπημένα κομμάτια του προσωπικού που επιμελήθηκε την αλλαγή της αίθουσας και της έκθεσης, δικαίως είναι η μπρούντζινη κεφαλή του 450 π.Χ., γνωστή ως «κεφαλή του Chatsworth», από την ομώνυμη έπαυλη του δούκα του Ντέβονσιρ στην αγγλική επαρχία του Ντάρμπισιρ. Η κεφαλή εκτιμάται ότι απεικονίζει το θεό Απόλλωνα.

Εξαιρετικά χρήσιμα είναι τα επίσης ανανεωμένα κείμενα που συνοδεύουν τα εκθέματα, καθώς δίνουν πια εκτός από μια απλή περιγραφή και στοιχεία για το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο κάθε ενότητας.

Ο κ. ΜακΓκρέγκορ έκανε λόγο για μια «θαυμάσια διεθνή Κύπρο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Ίδρυμα και την οικογένεια Λεβέντη για τη συνεχιζόμενη στήριξη στο Μουσείο μέσα από τις κυπριακές αρχαιότητες, εκφράζοντας την περηφάνια του για το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο ήταν το πρώτο που φιλοξένησε συλλογή υπό την αιγίδα του ιδρύματος.

«Αν μη τι άλλο η θητεία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δείχνει ότι η Κύπρος έχει βρει τη δικαιωματική θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου πάντα ανήκε ιστορικά και πολιτισμικά, κάτι που επικυρώνει και η γκαλερί», συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής. Απέτισε δε και αυτός φόρο τιμής στο Ίδρυμα και την οικογένεια Λεβέντη, καθώς και στο Βρετανικό Μουσείο. 

Ο Τόμας Κίλι αναφερόμενος στο σκεπτικό της έκθεσης εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι ήθελε η προσοχή των επισκεπτών να επικεντρώνεται αρχικά στα αντικείμενα που εκτίθενται και μετά να βλέπουν τα επεξηγηματικά κείμενα: «Η γκαλερί είναι πολύ περίπλοκη, καθώς τα εκθέματα καλύπτουν περίπου 5.000 χρόνια ιστορίας. Προσπαθούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή του επισκέπτη σε ένα αντικείμενο σε κάθε ενότητα, το οποίο εισάγει στη συνέχεια τη διήγηση της ενότητας. Όλα ενοποιούνται στο κέντρο της αίθουσας με μια χρονολογική αφήγηση». Όσο για το πώς θα ήθελε να βλέπουν οι Κύπριοι την έκθεση, ο κ. Κίλι σχολίασε ότι το Λονδίνο είναι μια Λευκωσία πάνω στον Τάμεση και ότι ελπίζει πως οι Κύπριοι της Βρετανίας θα αναγνωρίσουν τη δική τους εξέλιξη μέσα από την ιστορική εξέλιξη του νησιού τους όπως την αποτυπώνει η έκθεση. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε επίσης οι Βρετανοί επισκέπτες να αναλογίζονται ότι η Κύπρος είναι πολύ περισσότερα από ένας υπέροχος προορισμός διακοπών.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καραγκιόζηδες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καραγκιόζηδες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ