2012-12-16 13:10:59
Φωτογραφία για Φουλ τις μηχανές για επανεκκίνηση της Οικονομίας
Σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, θα λάβει χώρα την Τρίτη.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την εκταμίευση της δόσης, ενώ επί τάπητος θα τεθούν η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου με την 9μελη διακομματική επιτροπή που θα λάβει και θεσμικό χαρακτήρα, ενω αποκλείονται οι αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, πριν τα μέσα του 2013(παρα τη σφοδρή επιθυμία διαφόρων συμφερόντων).

Τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς θα δεχτεί στο Μαξίμου τους επικεφαλής πολυεθνικών ομίλων, με ζητούμενο την αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

- Σε νέο μαραθώνιο με στόχο τη δρομολόγηση συνθηκών ανάκαμψης της οικονομίας είναι υποχρεωμένη να αποδυθεί η κυβέρνηση, την «επόμενη ημέρα» της απόφασης για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 52,4 δισ
. ευρώ. Σχετικό μήνυμα εξέπεμψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χαλάρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε στις Βρυξέλλες τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να είναι παρών στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Επίσης τη Δευτέρα έχει καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει, προκειμένου να υπάρξει ομαλή ροή των δόσεων, να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, καθώς οι έλεγχοι της τρόικας θα γίνονται το επόμενο διάστημα σε μηνιαία βάση.

- Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και υποστηρίζει ότι «εκεί οδηγεί η πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ».

Σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπάσματος συνέντευξής του στην αυριανή Welt am Sonntag, ο κ. Σταϊνμάγερ εκτιμά ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει σε προτεραιότητα τα ευρωπαϊκά μέτρα εξυγίανσης, αλλά προτιμά να μην αποκαλύπτει στους ψηφοφόρους τις δυσάρεστες αλήθειες και να μεταθέτει τα πάντα μετά τις εκλογές».

Ο σοσιαλδημοκρατης πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πάντως ως περισσότερο επικίνδυνες ακόμη και από την κατάσταση στην Ελλάδα, τις εξελίξεις στην Ιταλία. Εκφράζει δε την ελπίδα οι ψηφοφόροι στην Ιταλία «να μην πέσουν στα δίχτυα λαϊκιστών που υπόσχονται εύκολους δρόμους εξόδου από την κρίση».

- Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων κάνει το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνοντας, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις που κατέχουν εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια να τα δηλώσουν ή να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο έντυπο Ε9. Για τον φόρο θα υπολογίζεται πλέον και η αξία των εκτός σχεδίου. Εν τω μεταξύ, μισθωτοί και συνταξιούχοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα υποστούν από τον Ιανουάριο ήδη τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται, καθώς θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ειδικά για μισθωτούς με παιδιά, η παρακράτηση φόρου θα είναι αυξημένη από 3% έως και 186%.

- Στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα εισηγηθεί την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής έχει γίνει στον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητή Βασίλη Ράπανο. Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει αναποτελεσματικός και αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πιθανές δημοσιονομικές αστοχίες. Ετσι, μετά την έγκριση της δόσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, όπως τόνισαν στον κ. Στουρνάρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην «Κ», σημειώνει πως εάν η Ελλάδα περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα αύξανε τα έσοδα κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ