2012-12-19 00:02:02
Φωτογραφία για Η διατροφική αξία του κρεμμυδιού
Πρόκειται για ένα σχετικά κοινό τρόφιμο, που φροντίζουμε σχεδόν πάντα να υπάρχει στο ράφι της κουζίνας μας, καθώς ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και νοστιμίζει τα πιάτα μας. Έχει έντονη γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και θεωρείται ένα από τα πιο βασικά συστατικά για τα φαγητά και τις σαλάτες, σε πάρα πολλούς πολιτισμούς.

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα τόσο δημοφιλές, όσο ήταν και παλιότερα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το λάτρευαν για τη σφαιρική μορφή του που συμβολίζει την αιώνια ζωή. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και είναι στενός συγγενής του σκόρδου. Κάποιοι το αποκαλούν συχνά ως «βασιλιά των λαχανικών», λόγω της πικάντικης γεύσης του.

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και καταναλώνεται σε όλη την υδρόγειο. Εκτός από μερικές κοινότητες, οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για μαγειρικούς σκοπούς. Προσδίδει εξαιρετική γεύση σε κάθε πιάτο, αλλά συνδέεται επίσης και με μια σειρά από οφέλη για την υγεία εκείνων που το καταναλώνουν. Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια έχουν θεραπευτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. 


Επιδρά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση κρεμμυδιού, τόσο χαμηλότερο το επίπεδο της γλυκόζης που βρέθηκε στο αίμα, σε σχετική έρευνα. Πειραματικά και κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα συστατικό στο κρεμμύδι, είναι υπεύθυνο για τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Έχει καρδιαγγειακά οφέλη

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –όπως και σκόρδου- έχει αποδειχτεί, ότι μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της διαβητικής καρδιοπάθειας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις είναι πιθανόν να οφείλονται στις θειικές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια, στο χρώμιο και στη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ευεργετικό για την γαστρεντερική υγεία

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών –τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- έχει συνδεθεί με τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα κρεμμύδια περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό φλαβονοειδών, με πιο γνωστή την κερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων σε ζώα και να προστατεύσει τα κύτταρα του παχέος εντέρου από τις βλαβερές συνέπειες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών.

Καταπολεμά τη χολέρα

Το κρεμμύδι αποτελεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ενάντια στη χολέρα. Περίπου 30 γραμμάρια κρεμμύδι και επτά μαύρες πιπεριές, χτυπημένα στο γουδοχέρι, αρκούν για να ανακουφίσουν έναν ασθενή που πάσχει από χολέρα. Καταπολεμά τη δίψα και την ανησυχία και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Μειώνει επίσης τον εμετό και τη διάρροια σχεδόν αμέσως.

Δρα ενάντια στην τριχόπτωση

Μία μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή του «χυμού» από το κρεμμύδι στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα για 2 μήνες, ενισχύει την τρίχα και βοηθά στην αναγέννησή της. Σίγουρα πάντως, κοστίζει πολύ λιγότερο από εκείνα τα τονωτικά μαλλιών του εμπορίου.

Είναι καλό για το δέρμα

Το κρεμμύδι είναι ευεργετικό για το δέρμα και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στη βλεννογόνο μεμβράνη. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζει ακόμη και τα κονδυλώματα αν τρίψετε πάνω τους κρεμμύδια κομμένα. Ψητά ή αλλιώς μαγειρεμένα, τα κρεμμύδια μπορούν να εφαρμοστούν ως κατάπλασμα σε μώλωπες και πληγές για να επουλωθούν γρηγορότερα χάρη στην καυστική δράση τους. Ο χυμός του κρεμμυδιού ανακατεμένος με λάδι ελιάς ή μέλι, λέγεται ότι είναι η καλύτερη θεραπεία για την ακμή.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Το γάλα δεν είναι η μόνη τροφή που ενισχύει την υγεία των οστών. Τα κρεμμύδια επίσης, βοηθούν στη διατήρηση υγιών οστών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τις γυναίκες, που έχουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Αρκετοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες στα κρεμμύδια, τα καθιστούν χρήσιμα για τη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αλλεργική φλεγμονώδης αντίδραση του άσθματος και η αναπνευστική συμφόρηση που σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Προλαμβάνει παθήσεις των δοντιών

Οι τελευταίες έρευνες Ρώσων γιατρών, επιβεβαιώνουν τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, αν ένα άτομο καταναλώνει ένα ωμό κρεμμύδι κάθε μέρα, μασώντας το καλά, προστατεύει τα δόντια του από μια σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την κακή υγιεινή του στόματος.

Ενισχύει τη σεξουαλική ζωή

Τα κρεμμύδια τείνουν να αυξάνουν την ανάγκη για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Μια κουταλιά σούπας χυμού από κρεμμύδι μαζί με μια κουταλιά από χυμό τζίντζερ, τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να αυξήσει την λίμπιντο και τη σεξουαλική διάθεση.

Αντιμετωπίζει τις διαταραχές του ουροποιητικού

Για εκείνους που υποφέρουν από ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, τα κρεμμύδια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ο ασθενής θα πρέπει να πιει νερό βρασμένο με 6 - 7 γραμμάρια κρεμμυδιού.

Αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα

Τα κρεμμύδια θεωρούνται φυσικοί αντιπηκτικοί παράγοντες. Το θείο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να καταστείλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τους θρόμβους στο αίμα.

Όσο πιο διαπεραστική είναι η γεύση και η μυρωδιά ενός κρεμμυδιού, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των υγιών φυτοχημικών σε αυτό. Δεν υπάρχει καμία γνωστή παρενέργεια, εκτός από την δυνατή μυρωδιά του σώματός μας μετά την κατανάλωσή του. Ωστόσο, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, το να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες κρεμμυδιού καθημερινά, αρκούν για να είστε υγιείς.

clickatlife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ