2012-12-22 11:44:03
Φωτογραφία για Σπριντ για την απλή αναλογική
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με την πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου να βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σπριντάρουν για να προλάβουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχίες του... στην κατάθεση πρότασης νόμου.

Στην Ιπποκράτους σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συρθούν πίσω από την πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προλάβουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν, δε, σχεδόν βέβαιο πως η πρόταση που θα κατατεθεί πρώτη θα υπερψηφιστεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα θεωρούν δεδομένο το «ναι» τόσο του ΚΚΕ –όπως άλλωστε το ομολόγησε η Αλέκα Παπαρήγα– όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Χρυσής Αυγής η οποία θα βγει ιδιαιτέρως ευνοημένη από μια τέτοια εξέλιξη. 

Με τη ΔΗΜΑΡ να έχει ανοίξει τη συζήτηση, τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν πίσω και όλα δείχνουν πως θα παρασύρουν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ.


Η αγωνία της Ιπποκράτους

Η αγωνία που υπάρχει στην Ιπποκράτους είναι πως με απλή αναλογική πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι πως αν είχαμε απλή αναλογική τον Ιούνιο η κατανομή των εδρών θα γινόταν ως εξής: Ν.Δ. 89, ΣΥΡΙΖΑ 81, ΠΑΣΟΚ 37, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 22, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 21, ΔΗΜΑΡ 19, ΚΚΕ 13, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 5, ΛΑΟΣ 5, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3, και από 1 έδρα οι Συνεχιστές του Καποδίστρια, Ένωση Κεντρώων, Κίνημα «Δεν πληρώνω», Ανταρσύα, Κόμμα Πειρατών.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό. Τον σκόπελο αυτό εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να τον ξεπεράσουν «νοθεύοντας» την απλή αναλογική, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να πάρει ένα μικρό μπόνους της τάξης των 10 εδρών! Μόνο που τότε σαφέστατα και δεν είναι απλή αναλογική... Όμως όλα δείχνουν πως αν από την Ιπποκράτους προλάβουν να καταθέσουν πρόταση νόμου, αυτή θα συγκεντρώσει τις ψήφους και της ΔΗΜΑΡ αλλά ακόμα και της Ν.Δ. Μέχρι ώρας θα πρέπει να σημειωθεί πως από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να μπει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ξαφνική στροφή Τι κρύβεται όμως πίσω από την ξαφνική αυτή στροφή στην απλή αναλογική κομμάτων που μέχρι τώρα την εξοβέλιζαν ως το εκλογικό σύστημα διάλυσης του πολιτικού συστήματος;

Το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι έχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο απλής αναλογικής, ενώ η Ν.Δ. σιωπά με σημασία, αφού στη φάση αυτή ένα τέτοιου τύπου εκλογικό σύστημα έχει πολλαπλή χρησιμότητα: αποτρέπει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με αναφορά στο ευρύτατο κοινωνικό κέντρο. Άλλωστε η Ν.Δ. κινδυνεύει να μείνει στις επόμενες εκλογικές χωρίς κυβερνητικούς συμμάχους, αν ληφθούν υπ’ όψιν ο μέχρι σήμερα δημοσκοπικός καταποντισμός του ΠΑΣΟΚ και τα μικρά ποσοστά που κερδίζει στα γκάλοπ η ΔΗΜΑΡ.

«H αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης. 

Βεβαίως για να ισχύσει νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων. 

Αν εγκριθεί με σχετική πλειοψηφία τότε εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές.

Όσον τώρα αφορά τις λεπτομέρειες, ο Αντώνης Σαμαράς «δύσκολα» θα αποδεχθεί την άδολη και απλή αναλογική που εισηγήθηκε δημοσίως ο κ. Κουβέλης, καθώς τον ενδιαφέρει να διατηρηθεί το «μπόνους» εδρών. Από την άλλη ο Ευ. Βενιζέλος εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο το μπόνους των 50 εδρών να εξασφαλίζεται για τα συνεργαζόμενα κόμματα (τον «κυβερνητικό συνασπισμό»). Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα διαμορφώνει πρόταση για απλή αναλογική (χωρίς το πλαφόν του 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή) αλλά στην πραγματικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στα γκάλοπ «καλοβλέπει» τον «μποναμά» των 50 εδρών. Οι ραγδαίες εξελίξεις στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» δημιουργούν νέα προς το παρόν «θολά» δεδομένα, το ΚΚΕ έχει σταθερή άποψη περί αναλογικής ωστόσο και προβληματισμό για την «ενίσχυση» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πασοκογενείς ανεξάρτητοι βουλευτές θα «μετρήσουν» διά της ψήφου τους.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν ότι η εν λόγω συζήτηση θα συνεχιστεί με τις «μπλόφες» να κυριαρχούν, αφού όλα τα πολιτικά κόμματα αναμένεται ότι θα ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους σε δεύτερη φάση, και εφόσον καταλήξουν στα επικοινωνιακά άλλοθι που θα τα προστατέψουν από πιθανή κυβίστηση. Προς το παρόν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λέγεται ότι συμφωνούν στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και στη σύνδεσή τους με τις νέες αυτοδιοικητικές περιφέρειες – για παράδειγμα η Β΄ Αθήνας να σπάσει σε τέσσερις νέες περιφέρειες, η της Αττικής σε δύο, όπως και της Θεσσαλονίκης.

Για την κατάργηση του «σταυρού» με βάση το γερμανικό μοντέλο δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωμένη άποψη, ενώ σοβαρές ανακατατάξεις φέρνει η πρόταση (λέγεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης έχει βάλει ήδη τη «σφραγίδα» του...) στην πρόβλεψη να μπορεί να ψηφίσει στις εκλογές ο απόδημος (στις πρεσβείες της κάθε χώρας).

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζουν τα επιτελεία κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) και τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των μεταναστών.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ