2012-12-23 18:42:03
Φωτογραφία για Μάλλον γλιτώνουμε το χαράτσι της Αριάδνης
Μέσω ΗΔΙΚΑ θα γίνεται η ενημέρωση για το θάνατο συνταξιούχων και τη διακοπή της σύνταξης Θυμάστε μήπως ποιο …φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης είχε πάρει την κωδική ονομασία «Αριάδνη»; Είναι το πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε μεταβολή (θάνατος, γάμος, διαζύγιο κλπ), που επηρεάζει την καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους έπρεπε να δηλώνεται σε συμβολαιογράφο, με την καταβολή αντιτίμου, που είχε ακουστεί ότι θα ήταν 50 ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το μέτρο αυτό έπρεπε να ληφθεί για να σταματήσει η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους ή σε χήρες πεθαμένων, οι οποίες ξαναπαντρεύτηκαν και δεν δικαιούνταν πλέον σύνταξη. Το γεγονός όμως ότι για την εφαρμογή του μέτρου επιβαλλόταν άλλο ένα χαράτσι είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Τελικά, όπως φαίνεται μάλλον γλιτώνουμε το χαράτσι της «Αριάδνης», αφού το Υπουργείο Εργασίας με την ανακοίνωσή του υιοθετεί τελικά την ανέξοδη λύση μέσω ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) για τις ληξιαρχικές πράξεις και τον έλεγχο των συντάξεων.


Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι:

« Η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη να διασυνδεθεί από 1/1/2013 με την κεντρική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τις ληξιαρχικές μεταβολές στο πλαίσιο του δικτύου Αριάδνη.

Ειδικότερα η ΗΔΙΚΑ θα λαμβάνει περιοδικά πληροφόρηση για ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδονται στην επικράτεια, θα προχωρεί σε άμεση αναστολή των συντάξεων όταν παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα ενημερώνει τα αρμόδια ταμεία για την οριστική διακοπή.»

Για το θέμα του χαρατσιού είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός για το μέτρο. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου ο βουλευτής σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει:

«Η παραπάνω εξέλιξη μας δίνει ικανοποίηση, καθώς ο Υπουργός δεν υπήρξε δογματικός στις αποφάσεις του. Να υποθέσουμε ότι γλιτώνουμε και το χαράτσι στους συμβολαιογράφους για τις ληξιαρχικές πράξεις;»
egnomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ