2012-12-27 20:29:07
Φωτογραφία για Στα 27,501 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών
Στα 27,501 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Αlpha και Πειραιώς), όπως προκύπτει από την Εκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα, που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη.

Διαβάστε την έκθεση

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα από τη συνδυαστική επίδραση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών και στην καταθετική τους βάση» αναφέρει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την δημοσιοποίηση της έκθεσης.

«Η εκπόνηση και δημοσίευση της παρούσας Εκθεσης ικανοποιεί μία από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Στη μελέτη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρείχαν σχετική καθοδήγηση, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέπεια με τους στόχους του Προγράμματος Στήριξης».


Όπως προστίθεται, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών για την περίοδο 2012-2014.

Η «Εκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα», εξηγείται στην ανακοίνωση, περιγράφει εν πρώτοις την επίδραση που άσκησαν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών:

(α) η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI),

(β) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου κατά την τριετία 2012-2014 από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, όπως τις έχει υπολογίσει ανεξάρτητα η εταιρία BlackRock Solutions,

(γ) οι αναμενόμενες ζημίες από δάνεια χορηγηθέντα στο εξωτερικό και από δάνεια σε φορείς που σχετίζονται με το Δημόσιο και

(δ) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των επιχειρησιακών σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Επιπλέον, «η Εκθεση περιγράφει τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και το κόστος αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

«Το Φεβρουάριο του 2012 έγινε εκτίμηση για χρηματοδοτικούς πόρους ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος, συνυπολογίζοντας και δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους, επικαιροποίησε τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών πόρων, επιβεβαιώνοντας την επάρκειά τους» τονίζει ακόμη η ΤτΕ.

«Πρωταρχικός σκοπός της συνολικής στρατηγικής είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου και επαρκώς κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού τομέα, που θα αποκαταστήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα τους επιτρέψει, μεσοπρόθεσμα, να συμβάλλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση και ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».

***

«Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος τέθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες καθ' οδόν προς το Eurogroup του Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ.

Βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της δόσης είναι η ψήφιση του μίνι φορολογικού, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Εισερχόμενος στη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η παρουσία του σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει στο έργο των γενικών γραμματέων και υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης του κεκτημένου της αξιοπιστίας αναφερόμενος σε όλες τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται όταν ανοίξει η Βουλή και πριν τις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, δεν αναμένεται όμως πριν την Πρωτοχρονιά.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερη έμφαση στα ταξίδια στο εξωτερικό. Το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να μεταβεί με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών στο Κατάρ, ενώ προηγουμένως θα έχει επισκεφθεί τη Γερμανία.

Το 2013, θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο βίος της παρούσης κυβέρνησης, και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και θέλει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μηνιαίο έλεγχο «επιδόσεων» προκειμένου να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00, με την παρουσία και των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Να μην απολεσθεί το θετικό «μομέντουμ» που δημιουργούν η εκταμίευση των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επιθυμεί ο πρωθυπουργός που προβάλλει σε όλους τους τόνους ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη έναντι των πιστωτών.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προτάσσει την ανάγκη εσωτερικής κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό το σκοπό ετοιμάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ είναι ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τον οίκο Standard and Poor's αλλά κρατά χαμηλούς τόνους αφού άλλωστε θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει να περάσει από διακεκαυμένη ζώνη.

Εκτός από το φορολογικό που είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση που θα γίνει στη σύνοδο του Εurogroup στα μέσα Ιανουαρίου.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καταρρεύσει η εικόνα αξιοπιστίας που οικοδομήθηκε το τελευταίο διάστημα και για αυτό και στη σύσκεψη έγινε καταγραφή ενδεχόμενων εκκρεμοτήτων αλλά και η πορεία υλοποίησης όσων έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ