2012-12-28 21:39:54
Φωτογραφία για ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων με ταυτόχρονη έντονη οσμή και σημαντική μείωση της ορατότητας κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης το χρονικό διάστημα από 14 έως 16 Δεκεμβρίου και από 25 έως 27 Δεκεμβρίου.

Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες).

Για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνει τον περιορισμό καύσης βιομάζας, εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ