2012-12-31 19:47:05
Φωτογραφία για Κύπρος:Έτος τραπεζών το 2013
Ραγδαίες αλλαγές επιφυλάσσει το 2013 για τις κυπριακές τράπεζες και για το συνεργατισμό, που καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.

Το πρώτο μνημονιακό έτος θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των διαγνωστικών ελέγχων στις τράπεζες και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να εκποιούν ακίνητα εντός 1,5 ή 2 ετών.

Η χρονιά που φεύγει έφερε μεγάλες ανατροπές στις τράπεζες, ιδίως στη Λαϊκή που πέρασε το κατώφλι της κρατικοποίησης το Μάιο, καθώς απέτυχε να εξεύρει ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψει τα διογκούμενα κεφαλαιακά ελλείμματα. Οι διοικήσεις και εκτελεστικές διευθύνσεις των τραπεζών άλλαξαν και οι μέτοχοι και ομολογιούχοι τους – μεγάλοι και μικροί – έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.

Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλονταν οι κυπριακές τράπεζες κλονίστηκε τόσο από τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν από τα ελληνικά ομόλογα και από κακά δάνεια, όσο και από τους μετέπειτα χειρισμούς.


Το 2013 θα ξεκινήσει δύσκολα για τις τράπεζες. Η ολοκλήρωση των διαγνωστικών ελέγχων από την Pimco θα φέρει στο φως τα μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα των τραπεζών και των συνεργατικών, συμπληρώνοντας το παζλ του κυπριακού προγράμματος στήριξης.

Οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, επιτείνοντας την αβεβαιότητα που ήδη σκιάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα δώσει το έναυσμα για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συνεργατικών. Μέχρι το τέλος Μαρτίου οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν αξιόπιστα και ρεαλιστικά πλάνα για τον τρόπο που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ώστε να φθάσουν σε core tier 1 ίσο με 9% μέχρι το τέλος του 2013.

Στις τράπεζες θα δοθεί χρόνος μέχρι τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο του 2013 να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα με ιδιωτικούς πόρους, με την έκδοση κεφαλαίου σε υφιστάμενους και κυρίως, σε νέους μετόχους.

Σε περίπτωση που αποτύχουν, θα λάβουν στήριξη από το κράτος ή θα μεταφέρουν στοιχεία ενεργητικού σε μια νέα οντότητα, με αυστηρές προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση των εργασιών τους. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Λαϊκής, η κρατική παρέμβαση στις τράπεζες που θα ζητήσουν στήριξη αναμένεται να είναι πιο ήπια, ενδεχομένως με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή μετατρέψιμων αξιογράφων.

Στα συνεργατικά ο δρόμος ενδέχεται να είναι μακρύτερος καθώς θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία διαπίστωσης της βιωσιμότητας τους, προτού συγχωνευθούν με άλλα συνεργατικά ή κλείσουν. Τον πρώτιστο ρόλο στις εξελίξεις στο συνεργατισμό θα έχει πλέον η Κεντρική Τράπεζα αντί η Υπηρεσία Ανάπτυξης και Εποπτείας των Συνεργατικών, που θα καταστεί ο βασικός επόπτης των συνεργατικών. Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει ρόλο πρωτοβάθμιας εποπτείας των 35 περίπου συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων που θα λειτουργούν (από 95 σήμερα).

Μεγαλώνει η ύφεση

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να επιτείνει την ρευστοτική και κεφαλαιακή στενότητα που επηρεάζει την αγορά, επιταχύνοντας τη συρρίκνωση της οικονομίας. Εν μέσω της διαδικασίας δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής αναπροσαρμογής, η οικονομία υπολογίζεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3,5% - το μεγαλύτερο από το 1976.

Βασικό κομμάτι της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πάντως και η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού των τραπεζών. Η νέα οντότητα θα συσταθεί τους επόμενους μήνες βάσει κανόνων που θα ετοιμάσει η ΚΤ σε συνεννόηση με την τρόικα, για να διαχειρίζεται και να εκποιεί ενεργητικό που θα της παραχωρήσουν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ.

Θα αλλάξουν επίσης οι εποπτικοί κανόνες, τόσο για τη ρευστότητα των τραπεζών όσο και για τη διασπορά των επενδύσεων τους σε ομόλογα.

Και στο βάθος… ακίνητα

Μια από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις που θα προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους, και θα αφορά την εκποίηση ακινήτων. Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέψει στις τράπεζες να εκποιούν ακίνητα που έχουν λάβει ως εξασφάλιση εντός 1,5 έτους (2 έτη για ιδιοκατοίκηση). Η νέα ρύθμιση αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στην αγορά ακινήτων, που ενδέχεται να γίνουν πιο εμφανείς προς το τέλος του 2015, όταν οι τράπεζες υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να εκποιούν τα πρώτα ακίνητα.

stockwatch.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανέκδοτο: Η αφιέρωση!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανέκδοτο: Η αφιέρωση!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ