2013-01-03 17:04:33
Φωτογραφία για «Λϊστα» με 54.000 φοροφυγάδες
Έσοδα 2 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολόγηση Ελλήνων, οι οποίοι χωρίς να δηλώσουν έσοδα έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Το υπουργείο διαθέτει λίστα 54.000 προσώπων και επιχειρήσεων που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό την περίοδο αυτή, χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Συνολικά διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων διαπιστώθηκαν σε περίπου 25.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Από αυτούς έχουν ήδη ειδοποιηθεί 14.000 καταθέτες του εξωτερικού και κλήθηκαν να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Όσοι αμφισβητήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει δε να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Εάν δεν δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων θα πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα που απέκρυψαν. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν τη χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες για τους 14.000 φορολογούμενους η διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ. Το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

***

«Η προτεραιότητα στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών», τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα για φοροκαταιγίδα στην ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

• «Τα ειδοποιητήρια με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα, ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ.

Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

• Η προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.

• Όσον αφορά το σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά την δυνατότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ