2013-01-07 18:14:16
Φωτογραφία για Ο ψευτο-πρίγκιπας της Αλβανίας ζητά επανεκτίμηση των συνόρων του 1913
Μιλά για «Τσαμουριά» και «Μεγάλη Αλβανία»

Με την ευκαιρία του νέου έτους 2013, ο πρίγκιπας Λέκα, εγγονός του βασιλιά της Αλβανίας Αχμέτ Ζώγου, πέραν των καθιερωμένων ευχών έκανε και κάποιες πολιτικές δηλώσεις οι οποίες πέρασαν στα ψηλά γράμματα… 

Μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας της Αλβανίας είπε ότι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η χάραξη των συνόρων του 1913.

Διαβάστε περισσότερα «Εκτός από τα επιτεύγματα του αλβανικού λαού, μας απομένει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες των πατριωτών της Αναγέννησης για την Εθνική Επανένωση. Παντού στα εθνικά αλβανικά εδάφη ο αλβανικός παράγοντας έχει γίνει πιο σημαντικός, μάλιστα γίνεται πιο αποφασιστικός και χαίρει της υποστήριξης των φυσικών συμμάχων μας. Πρέπει να μάθουμε να προσπερνούμε τις πολιτικές και τις περιφερειακές διαφορές, καθώς και τα μικροπολιτικά συμφέροντα, για να δώσουμε προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα σχέδια του έθνους και του λαού.


Η ιστορία δεν ήταν πάντα υπέρ μας. Η χάραξη των συνόρων το 1913 θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου σε εύθετο χρόνο και μέσω της ειρηνικής οδού. Αυτό δεν σημαίνει την παθητική στάση του αλβανικού λαού, αντιθέτως. Με την αύξηση του πολιτικο-οικονομικού, κοινωνικού και δημοκρατικού επιπέδου παντού όπου βρίσκονται οι Αλβανοί, η είσοδος στην Ευρώπη θα μας βρει ένα έθνος πιο ευήμερο, πιο ισχυρό, πιο αξιοπρεπές, πιο έτοιμο και πιο αξιόπιστο για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου ονείρου.

Αδιαμφισβήτητα σε αυτή την δύσκολη διαδικασία η βασιλική οικογένεια θα έχει τον δικό της αναντικατάστατο ρόλο ως σύμβολο εθνικής ενότητας. Εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και κάθε κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών όπου κι αν βρίσκονται, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην πΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, στην Τσαμουριά, στην Κοιλάδα του Πρέσεβου και στα άλλα εθνικά εδάφη»,  δήλωσε ο ψευτο-πρίγκιπας της Αλβανίας.

Ο παππούς του πάντως, ο Βασιλιάς της Αλβανίας, Αχμέτ Ζώγου είχε εντελώς αντίθετη άποψη απ’ αυτόν, καθώς αποκαλούσε το  βασίλειο της Αλβανίας «εγγονή» της Ελλάδος και υποστήριζε πως μας συνδέουν τόσοι δεσμοί ιστορικοί. Μάλιστα έχει ομολογήσει πως «πράγματι μέσα εις το βασίλειον των Αλβανών υπάρχουν και μέρη ελληνικά. Όπως η Κορυτσά, η Χειμάρρα, η Δρόβιανη, το Αργυρόκαστρον εν μέρει και μερικά άλλα ακόμη».Παραθέτουμε παρακάτω την συνέντευξη του βασιλιά Ζώγου (την είχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα εδώ) για να ξεστραβωθεί ο ανιστόρητος εγγονός του!  

Αυτή η δήλωση-ομολογία έγινε το 1931 από τον ίδιο τον βασιλιά της Αλβανίας Αχμέτ Ζώγου!

Πράγματι, τον Φεβρουάριο του 1931, κατά την μετάβασή του, incognito, στην Βιέννη, για λόγους υγείας, ο Βασιλιάς των Αλβανών παρεχώρησε ελεύθερη συνέ­ντευξη σε συνταξιδεύοντα, και παλαιό του γνώριμο, Έλληνα δημοσιογράφο.

Η συνέντευξη, μαζί με φωτογραφία του Ζώγου, δημοσιεύθηκε στην ημερήσια πρωινή αθηναϊκή εφημερίδα Η Ελληνική. Το δημοσίευμα φέρει υπέρτιτλο «Η Ελλάς και οι γείτονές της», τίτλο «Με τον βασιλέα Ζώγου. Διά την πολιτικήν της Αλβανίας και τας σχέσεις με την Ελλάδα» και υπότιτλο «Μία σπουδαιοτάτη συ­νέ­ντευ­ξις». 

Παραθέτομε αυτούσιο το τμήμα της συνεντεύξεως, που αναφέρεται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου, όπως ακριβώς καταχωρίσθηκε στην 1η σελίδα της εφημερίδος: 

ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 Εις μίαν στιγμήν ο Αχμέτ Ζώγου διακόπτει την ανιαράν σιωπήν και μου λέγει:

Πρέπει να γνωρίζετε οι Έλληνες, ότι εγώ εμφορούμαι από τα πλέον φιλικώτερα αισθή­ματα διά την Ελλάδα. Μη λησμονήτε δε, ότι ποτέ δεν ξεχνώ ότι το βασίλειον της Αλβανίας είναι η εγγονή, ας πούμε έτσι, της Ελλάδος. Μας συνδέουν τόσοι δεσμοί ιστορικοί. Αλλά Και εσταμάτησε προς στιγμήν. Κατόπιν όμως εσυνέχισεν αμέσως.

Αλλά, βεβαίως, είναι αναγκαία προϋπόθεσις διά την διατήρησιν της φιλίας αυτής, ο αμοιβαίος σεβασμός ως προς την εδαφικήν ακεραιότητα των δύο χωρών μας, της Αλβανίας και της Ελλάδος.

Ομολογώ, εσυνέχισεν ο βασιλεύς, ότι πράγματι μέσα εις το βασίλειον των Αλβανών υπάρχουν και μέρη ελληνικά. Όπως η Κορυτσά, η Χειμάρρα, η Δρόβιανη, το Αργυρόκαστρον εν μέρει και μερικά άλλα ακόμη.  Αλλά αι διεθνείς συνθήκαι καθώρισαν τα σύνορά μας, ώστε…

Όταν θα γυρίσω με το καλό, εάν έχωμεν υγείαν βέβαια, ετόνισε θα προσπαθήσω να εγκαινιασθή με την φίλην πατρίδα σας μία νέα περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας επ’ αγαθώ αμφοτέρων των μερών!»

 Το ίδιο απόσπασμα από την συνέντευξη, αναδημοσίευσε, με τίτλο «Δηλώσεις του Βασιλέως της Αλβανίας», το μοναδικό βορειοηπειρωτικό έντυπο που εκδιδόταν τότε στην Ελλάδα, η εφημερίδα Πελα­σγός Κορυτσάς, με την μονολεκτική παρατήρηση του διευθυντή της και παλαίμαχου εθνικού αγωνιστή Κωνστ. Σκενδέρη:Ίδωμεν!

  Το τμήμα της συνεντεύξεως του Αχμέτ Ζώγου, που παραθέσαμε, συνιστά δημόσια ομολογία για την ελληνικότητα του βορειοηπειρωτικού χώρου.

Πράγματι, απ’ αυτό, αβιάστως προκύπτει, ότι ο Ανώτατος Άρχων της Αλβανίας, σε στιγμή ειλικρίνειας, ομολόγησε δημοσίως, ελευθέρως, ρητώς, κατηγορηματικώς και εν γνώσει της σοβαρότητος της δηλώσεώς του, ότι το αλβανικό Κράτος κατέχει ελληνικές περιοχές, τις οποίες και προσδιόρισε με σαφήνεια. Αποποιήθηκε όμως, κάθε ευθύνη για την κατοχή τους, επικαλεσθείς τις διεθνείς συμφωνίες  που επέβαλαν τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.

 Η συνέντευξη του Αρχηγού του αλβανικού κράτους στην εφημερίδα “Η Ελληνική” καθώς και το περιεχόμενό της, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.

Η έρευνα των αρχείων και του Τύπου της εποχής απέδειξε, ότι η δημοσιευθείσα δήλωση–ομολογία του Βασιλιά των Αλβα­νών:

πρώτον, δεν διαψεύσθηκε ούτε από τον ίδιο, ούτε από την κυβέρνηση των Τυράννων, ούτε από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα·

δεύτερον, δεν προκάλεσε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις από τους αντιπάλους του, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της Χώρας· και

τρίτον, δεν απετέλεσε στοιχείο κατηγορίας εναντίον του, από τους ποικιλώνυμους εχθρούς του, ούτε κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ούτε μετά την φυγή του από την Αλβανία.

Συνεπώς, έτυχε της γενικής αποδοχής και της συναινέσεως των συμπατριωτών του, επειδή εξέφραζε την πραγματικότητα.

 Εν κατακλείδι, και εξ όλων των ανωτέρω, συνάγεται, ότι το 1931 ολόκληρο το σύστημα εξουσίας της Αλβανίας, γνωρίζοντας την εθνολογική σύσταση του κράτους και συναινέσαν με την δημόσια δήλωση του Ανωτάτου Άρχοντος της Χώρας, παραδέχθηκε ότι το αλβανικό Κράτος κατέχει και κατακρατεί ελληνικές περιοχές και ομολόγησε ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική. 

http://aftonomi.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ