2013-01-10 20:28:19
Φωτογραφία για ΑΔΕΔΥ: ΤΟ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ως «το πιο άδικο και ταξικό νομοθέτημα των τελευταίων ετών» χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ, καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του.

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα αποκλειστικά φοροεισπρακτικό. Δεν διευρύνει τη φορολογική βάση, δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί στην απόγνωση, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, οι μισθωτοί καλούνται να πληρώσουν έως και πολλαπλάσιους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν την νέα χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των Ανωνύμων Εταιριών θα περιοριστεί από το 40% που είναι σήμερα στο 33%.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει παράλληλα τη μεγάλη φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων, καθώς όπως σημειώνει «μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές με αποτέλεσμα να ωφελούνται οι μεγάλοι εισοδηματίες και να επιβαρύνονται τα θεωρούμενα μεσαία αλλά ουσιαστικά χαμηλά εισοδήματα».


Χαρακτηρίζει τέλος «μεγάλο σκάνδαλο» τη ρύθμιση για «τον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες, μέσω της οποίας γίνεται συμψηφισμός των ζημιών του PSI, με μελλοντικά κέρδη σε βάθος χρόνου 30 ετών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κερδίζουν δισεκατομμύρια με αυτόν το συμψηφισμό και με δεδομένο ότι οι ζημιές του PSI έχουν καλυφθεί από την ανακεφαλαίωση, σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ν. Νικολόπουλος: Καταψηφίζω αυτό το πρόχειρο και… προσωρινό νομοσχέδιο.

 «Το  προτεινόμενο  σχέδιο νόμου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, καθώς και για την αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός νέου αυστηρότερου πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.»

Με αυτή την φράση ξεκινά η αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα.

Ακόμα, διαβάζω το εξής:

«..Τίθεται εν προκειμένω προβληματισμός ως προς το εάν η εφαρμογή διαφορετικής κλίμακας φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, υπό την έννοια ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, άγουν σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους αναλόγως της πηγής από την οποία προέρχονται, καθώς επίσης και σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση φορολογουμένων με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μία πηγή εν σχέσει προς άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα, το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές.»

Αυτή η κομψή και μάλλον στρογγυλοποιημένη διατύπωση εκφράζει την άποψη  της Β΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ της Ελληνικής Βουλής, για τις… αδικίες που εισάγει  το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.

Οι περί του δίκαιου νέου  Φορολογικού Νόμου πομφόλυγες άντεξαν μέχρι αυτό να διαβεί  την θύρα του γραφείου του κ. Υπουργού των Οικονομικών. Βεβαίως και ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός των Οικονομικών  έχουν επίγνωση ότι αυτό το Νομοσχέδιο είναι απλώς  η αγωνία  του τίποτα να αποδείξει ότι κάτι είναι. Τα περί δικαίου και αποτελεσματικού δεν τα πιστεύει κανένας. Ούτε οι ίδιοι. Και γι’ αυτό δεσμεύονται, όσο θα μπορούσαν  να δεσμευθούν  κάποιοι  που αλλάζουν θέσεις σαν τα πουκάμισα,   ότι θα το καταργήσουν,  ομολογώντας ταυτόχρονα ότι στερούνται σοβαρότητας. Αυτό αποτυπώνεται, ανάγλυφα στην αιτιολογική έκθεση και πάλι:

«Για την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη συνολική επανεξέταση του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, όπως επίσης τη θέσπιση ενός αυτοτελούς Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, κατά το πρότυπο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με χρονοδιάγραμμα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013 και συνολικό στόχο την πραγμάτωση των συνταγματικών επιταγών φορολογικής δικαιοσύνης και ισότητας.»

Αν λοιπόν σχεδιάζει το Υπουργείο την συνολική επανεξέταση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος,  την θέσπιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και την πραγμάτωση των συνταγματικών επιταγών σε πέντε μήνες από σήμερα, τότε  ποιο ακριβώς είναι το νόημα της ψήφισης του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου;

Οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης καλούνται να υπερψηφίσουν έναν Νόμο που οι εμπνευστές  του, τους λένε ευθέως, ότι σε λίγο θα χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικός και αντισυνταγματικός. Και θα είναι παρελθόν… Πώς νιώθουν, άραγε; Δεν τους ενοχλεί καθόλου να ψηφίζουν σήμερα αυτό που ξέρουν ότι θα είναι άκυρο και άκαιρο αύριο;  Δεν αισθάνονται ότι άγονται και φέρονται από κάποιους, τουλάχιστον χωρίς νόημα και σκοπό, με απαξιωτικό τρόπο για την προσωπικότητά τους και τον ίδιο τον θεσμό του Κοινοβουλίου;

Και άραγε, ούτε οι εμπνευστές του νομοσχεδίου, ούτε κανένας από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές δεν αναρωτήθηκε «γιατί σε μερικούς μήνες και όχι τώρα»; Μήπως το μνημόνιο… απαγορεύει και τις λογικές απορίες ;

Ερωτώ λοιπόν εγώ τον κ. Υπουργό Οικονομικών:

Κε Στουρνάρα, αφού αυτό που θέλετε να κάνετε δεν είναι αυτό που σήμερα συζητούμε, γιατί δεν φέρατε προς ψήφιση τις « καλύτερες διεθνείς πρακτικές» και μας  φέρατε τις… όχι τόσο καλές εγχώριες;  Ποιος ή τι, σας εμπόδισε να δουλέψετε όλο το προηγούμενο διάστημα και να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο και πλήρως ανανεωμένο – κατά την άποψή σας – φορολογικό νομοσχέδιο;  Ειλικρινά, δεν μπορώ να βρω απάντηση και την ζητάω από εσάς Πέραν τούτων πάντως, αν μου επιτρέπεται κάποια αναφορά και στο συγκεκριμένο νόμο, νομίζω πως αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι απλά ο ορισμός της στυγνής φοροεπιδρομής. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία και το μόνο επιδιωκόμενο της κυβέρνησης είναι να εισπράξει φόρους και μάλιστα, όσο το δυνατόν περισσότερους από τους περισσότερους πολίτες. Και έτσι, πλήττετε ευθέως και πάλι εκείνους που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την οικονομική κρίση. Οι εξουθενωμένοι Έλληνες… Ξαναπληρώνουν!

Μάλλον, κανένας εκεί στο υπουργείο δεν έμαθε τίποτα από τα μαθήματα – διδάγματα της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής. Μάλλον κανένας δεν άκουσε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία στο τέλος του 2011 ανέρχονταν σε 44,9 δις. Από αυτά μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 είχαν εισπραχθεί μόνο 1,04 δις. Το 2012 προστέθηκαν νέες  ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανήλθαν σε  12,08 δις. Από αυτές εισπράχθηκαν  1,16 δις, δηλαδή  λιγότερο  από το 10%.

Κατά συνέπεια, είτε η κυβέρνηση δεν μπορεί να εισπράξει τις οφειλές, είτε οι φορολογούμενοι δεν έχουν να πληρώσουν.  Και στις δύο περιπτώσεις όμως, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι το ίδιο. Είτε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εισπράξει, καθώς καμία δομική αλλαγή δεν γίνεται στον κρατικό μηχανισμό, είτε οι πολίτες δεν θα έχουν να δώσουν. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση είναι μηδενικό!

Συνοψίζοντας  με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ή θα παίρνει τα σπίτια και τα χωράφια του κόσμου που δεν έχει να πληρώσει  ή θα τον βάζει φυλακή επειδή είναι φτωχός και δεν έχει σπίτι ή χωράφι να του πάρει.

Μυαλό πάντως δεν βάζει… Φαίνεται και από το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί το τεράστιο λάθος με την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Καταλήγω, λέγοντας ότι για λόγους εθνικούς, κοινωνικούς, ιδεολογικούς αλλά και για λόγους αυτοσεβασμού και καθώς όντας πολύτεκνος, μου μοιάζει υπερθετικά γελοίο να θεωρούνται τα παιδιά  μου τεκμήριο,  καταψηφίζω αυτό το πρόχειρο και… προσωρινό νομοσχέδιο.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ