2013-01-11 06:36:04
Φωτογραφία για Greenpeace: Εξοικονόμηση ενέργειας, η λύση για την αιθαλομίχλη
Την ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει από το ψύχος και τους κινδύνους της αιθαλομίχλης, το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου αδυνατεί να προσφέρει πραγματικές λύσεις και αναλώνεται στο πώς θα γυρίσει η χώρα στο παρελθόν (πετρέλαιο θέρμανσης) λέει η Greenpeace.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, “η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χειμώνας που περνά χωρίς η εξοικονόμηση ενέργειας να γίνεται ύψιστη προτεραιότητα, η ενεργειακή φτώχεια και τα συμπτώματά της θα γίνονται πιο έντονα και η οικονομία μας πιο αδύναμη. Οι πολιτικές εξοικονόμησης έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οικονομία, να βελτιώσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Η στείρα αντιπαράθεση για λιγότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ή περισσότερο επίδομα θέρμανσης περιορίζεται στα συμπτώματα και παραβλέπει την πραγματική αιτία: την ακαταλληλότητα των ελληνικών σπιτιών να παρέχουν στους πολίτες οικονομική και οικολογική θέρμανση.


Επίσης, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα: τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο ακόμα και αν η τιμή του πέσει κάτω από 1 ευρώ, αν μειωθεί ή και καταργηθεί ο ΕΦΚ.

Από την άλλη μεριά, αν τελικά διευρυνθούν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, τον επόμενο χειμώνα θα ξαναμιλάμε για το ίδιο πρόβλημα, απλά η οικονομία θα έχει λιγότερους πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική. Την ίδια ώρα, η διαρροή πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγές πετρελαίου θα συνεχίζεται επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και υπονομεύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτές τις οπισθοδρομικές απόψεις δεν συμμερίζονται οι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο [3], η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητάει αυστηρούς ελέγχους για τη ρύπανση, καλύτερη πληροφόρηση και οικονομικά κίνητρα για προϊόντα χαμηλών εκπομπών.

΅Είναι εξοργιστικό να παρακολουθείς μία δημόσια αντιπαράθεση χωρίς νόημα, την ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει από το ψύχος και ζητάει πραγματικές λύσεις. Το ερώτημα δεν είναι πού θα βρούμε πετρέλαιο για θέρμανση αλλά πώς θα πάψουμε να το έχουμε ανάγκη. Αποτελεί, δε, πρόκληση το γεγονός ότι η φορολόγηση του πετρελαίου δεν κατευθύνεται σε αναπτυξιακές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης από αυτόΆ, τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση την αξιοποίηση πόρων από τον ΕΦΚ, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με προτεραιότητα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Τα κίνητρα θα πρέπει να συνδεθούν με φοροαπαλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης θερμότητας.

Ένα τέτοιο πλαίσιο μέτρων:

- Θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.

- Θα βελτιώσει τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα λύσει τα προβλήματα θέρμανσης και δροσισμού.

- Θα δημιουργήσει κύκλο επενδύσεων πολλών δις ευρώ σε όλη την επικράτεια Ελλάδα και έσοδα για τα δημόσια ταμεία από την ενίσχυση της απασχόλησης κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.[4]

- Θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου (και κατά συνέπεια της ευρύτερης οικονομίας) μέσα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και θα δώσει το έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ