2013-01-14 08:56:00
Φωτογραφία για Στον ιστό της αράχνης
Δεν είναι καθόλου απίθανο να «πυροδοτηθεί» από την Ιαπωνία η παγκόσμια κρίση των κρίσεων – μέσα από την ραγδαία πτώση του νομίσματος της η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, θα οδηγούσε στην πανικόβλητη έξοδο των επενδυτών.

“Είναι βέβαιο πως εμείς ζούμε, κατά προσέγγιση βέβαια, δυνάμεις αστάθμητες, ανυπολόγιστες….εάν επιτρέπεται ο συλλογισμός, δρουν μόνες τους όλες αυτές οι δυνάμεις… αναπτύσσονται, κατά προσέγγιση πάντα, και σου φτιάχνουν μία παγίδα, την οποία εσύ δεν μπορείς να διακρίνεις αλλά, στο τέλος, σε τυλίγει, σε σφίγγει. Τότε βρίσκεσαι εγκλωβισμένος μέσα, έχεις πιαστεί στον ιστό της αράχνης, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να εξηγήσεις το πώς και το γιατί (Pirandello).

Σε σχέση με τα παραπάνω, ακολουθούν ορισμένα κείμενα, ανεξάρτητα μεταξύ τους, τα οποία όμως συμπληρώνουν τη μεγάλη εικόνα – η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον πλανήτη. Το τελευταίο κείμενο. «Η ανίατη ασθένεια της ελεύθερης οικονομίας», γράφτηκε το Μάρτιο του 2006 – πολύ πριν από το ξεκίνημα της κρίσης.


Ιαπωνία, ο επόμενος υποψήφιος;

“Έχει γίνει αλήθεια κατανοητό, το πόσο σημαντική είναι η «κατάληψη» της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας από την κυβέρνηση; Η κατάργηση της ανεξαρτησίας της δηλαδή, με στόχο την απ’ ευθείας παρέμβαση του κράτους στην πολιτική χρήματος; Ποια θα είναι τα επακόλουθα διεθνώς, στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ιαπωνίας;

Τι θα μπορούσε να συμβεί στον πλανήτη. στην περίπτωση ενός μεγάλου πανικού στις αγορές ομολόγων, προκαλούμενου από την Ιαπωνία; Θα προσπαθούσαν όλες οι υπόλοιπες χώρες να την διασώσουν, κατά το παράδειγμα της Ελλάδας; Με το γεν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, μήπως βιώνουμε το ξεκίνημα μίας μαζικής φυγής από το νόμισμα της χώρας;”

Ενώ ο πλανήτης απασχολείται με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς επίσης με την ανοησία του δημοσιονομικού γκρεμού στις Η.Π.Α., φαίνεται πως η Ιαπωνία ευρίσκεται στη στροφή του διαβόλου - έχοντας μάλλον ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το τρομακτικό ποσοστό του 240% του ΑΕΠ, η οικονομία της επιστρέφει ξανά στην ύφεση, το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλέον αρνητικό και οι εξαγωγές της καταρρέουν – μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα του «εμπάργκο» εκ μέρους της Κίνας, όσον αφορά τα σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Τα γεγονότα αυτά, αργά ή γρήγορα, θα τοποθετήσουν την Ιαπωνία στο στόχαστρο των αγορών – με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη. Ειδικότερα, η αυξανόμενη εκτύπωση χρημάτων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην κατάρρευση της χώρας – μέσα από την αύξηση των μηδενικών σχεδόν σήμερα επιτοκίων δανεισμού της, η οποία φαίνεται από την κλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.

Με το γεν σε ελεύθερη πτώση, πολλοί υποθέτουν πως οι επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, θα χάσουν σύντομα την εμπιστοσύνη τους στη φερεγγυότητα της κυβέρνησης. Η ενδεχόμενη τότε μαζική απόδραση από τα ομόλογα του δημοσίου θα πίεζε ακόμη περισσότερο το γεν – με αποτέλεσμα να βυθιστεί η Ιαπωνία σε μία συναλλαγματική κρίση τέτοιου μεγέθους, ικανού να συμπαρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Τι θα μπορούσε να συμβεί λοιπόν εάν η Ιαπωνία (όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα κλπ.)κινδύνευε να χρεοκοπήσει; Εναλλακτικά, τι αποτελέσματα θα είχε για τον υπόλοιπο πλανήτη τυχόν προσπάθεια της να αποφύγει τη χρεοκοπία, τυπώνοντας μεγάλες ποσότητες χρημάτων;»

Κατά την άποψη πολλών, ένα τέτοιου είδους συμβάν θα έκανε την κρίση του 2008 να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι – αφού η αντιμετώπιση της, με στόχο να μην ξεσπάσει πανικός στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα απαιτούσε τη συντονισμένη διάσωση της Ιαπωνίας από το ΔΝΤ, τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, καθώς επίσης από όλες τις φερέγγυες χώρες του πλανήτη.Όλοι μαζί λοιπόν θα έπρεπε να εγγυηθούν για τα χρέη της Ιαπωνίας ή, έστω, για ένα μεγάλο μέρος τους.

Ολοκληρώνοντας, εδώ θα έκλεινε ενδεχομένως ο παράλογος κύκλος των πολιτικών διάσωσης, οι οποίες ουσιαστικά «εγκαινιάστηκαν» το 2007 από τις Η.Π.Α. Στο τέλος του διαβολικού αυτού κύκλου, όλος ο πλανήτης θα βρισκόταν κάτω από μία «ομπρέλα διάσωσης», όπως σήμερα η Ελλάδα, η Ιρλανδία κλπ. - όπου η κάθε μία χώρα θα εγγυόταν για την άλλη και «τανάπαλιν». Κάποια στιγμή λοιπόν θα ακολουθούσε η μεγάλη έκρηξη – το αργότερο, όταν θα χανόταν πλέον εντελώς η εμπιστοσύνη όλων, σε όλους.

Διαβάστε περισσότερα
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ