2013-01-14 12:20:24
Φωτογραφία για Ενας γιατρός, 200 ασθενείς...
Εφημερίδα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" (Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013) 

Αίσθηση έκαναν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, αποτυπώνοντας το κενό της ιατρικής κάλυψης των ασφαλισμένων. Αμεση λύση για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καλείται να βρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τη μαζική αποχώρηση των συμβεβλημένων γιατρών από τον Οργανισμό. Καθοριστική αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, καθώς οι κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου και οι οργανωμένες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων θα πρέπει να βρουν ανταπόκριση σε επίπεδο υπουργείου. 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ 

[email protected]

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τόσο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όσο και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ο ΕΟΠΥΥ απογυμνώνεται. Η στάση πληρωμών, οι μειωμένες αμοιβές, η ανισότητα πληρωμής και το σχέδιο διαβούλευσης του ΕΟΠΥΥ οδηγούν καθημερινά στην έξοδο από τον Οργανισμό δεκάδες γιατρούς. Αποτέλεσμα; Η Αχαΐα να έχει μόλις 1 συμβεβλημένο ενδοκρινολόγο, 1 νευρολόγο, 7 παιδιάτρους, 2 ρευματολόγους... 


ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ 

Και οι αριθμοί αυτοί μέρα με την ημέρα μειώνονται όλο και περισσότερο. «Πολύ φοβάμαι ότι άμεσα θα μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών σε όλες τις ειδικότητες» είναι η εκτίμηση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Ιωάννας Μαστοράκου. 

Κι αυτό έχει ήδη συμβεί σε άλλους νομούς τη χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών του ΕΟΠΠΥ. 

Ενδεικτικά αναφέρει την ειδικότητα του παιδιάτρου, όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο γιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά. Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός, που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. 

ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ 

Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και ο Νομός Αχαΐας. Οι συμβεβλημένοι γιατροί βασικών ειδικοτήτων περιορίζονται στον ελάχιστο αριθμό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τον... έναν. 

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Αχαΐας καλούνται να εξυπηρετηθούν από τους εξής συμβεβλημένους γιατρούς: 5 ΩΡΛ, 1 ενδοκρινολόγο, 5 δερματολόγους - αφροδισιολόγους, 5 νεφρολόγους, 14 ορθοπαιδικούς, 4 ουρολόγους, 7 παιδιάτρους, 2 ρευματολόγους, 5 χειρουργούς, 11 οφθαλμιάτρους. 

«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάθε γιατρός κάθε μήνα δεν μπορεί να δει περισσότερους από 200 ασθενείς, γίνεται αντιληπτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει» αναφέρει η κ. Μαστοράκου. Οπως εξηγεί η ίδια, η βασική αιτία της μαζικής φυγής των γιατρών από τον ΕΟΠΠΥ είναι η υποβάθμιση της ιατρικής αμοιβής. Η κάθε επίσκεψη σε κλινικό γιατρό αμείβεται μόλις με το ποσό των 6,5 ευρώ. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους εργαστηριακούς γιατρούς. 

ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ 

Οπως εξηγεί η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: «Η πάγια τακτική της συρρίκνωσης των αποζημιώσεων των ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν μικρή ποσοστιαία αναλογία (5%) του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δρα εις βάρος της αξιοπιστίας και του ποιοτικού ελέγχου των διενεργούμενων εξετάσεων αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας και επιχειρεί να επιβάλει με οικονομικούς όρους την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχει ο Οργανισμός στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, εισάγοντας τριτοκοσμικές συνθήκες στην άσκηση της ιατρικής, πράγμα απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και ανεπίτρεπτο. 

Σε ό,τι αφορά δε τους τελευταίους, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα το σχέδιο διαβούλευσης σχεδίου ποιότητας των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, που, όπως υποστηρίζει ο κλάδος, εισάγει εμπορικά κριτήρια και όχι επιστημονικά. «Δεν προκύπτει απολύτως καμία επιστημονική, αλλά μόνο εμπορική παραμετροποίηση λειτουργίας, που ελάχιστα προσδίδει στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους. Η κατάταξη των διαγνωστικών εργαστηρίων με βάση τα αστέρια αφορά όρους κατηγοριοποίησης εμπορικών επιχειρήσεων και όχι ιατρείων, παραπέμπουν αποκλειστικά σε όρους marketing, και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν χώρους περίθαλψης και άσκησης της ιατρικής επιστήμης» προσθέτει η κ. Μαστοράκου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ