2012-03-27 12:49:04
Φωτογραφία για Γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ, ιδού το πρόβλημα
 Χρονογράφημα του "Ανδρέα Παπαέλληνα"

‘Οταν οι άνθρωποι γεννιούνται έχουν ένα χαρακτηριστικό. Άλλοι έχουν ελιά στηνπλάτη. Άλλοι είναι στρογγυλοπρόσωποι. Άλλοι γεννιούνται Κριοί. Και άλλοιπλούσιοι. Εγώ είχα δύο χαρακτηριστικά: Γεννήθηκα«Έλληνας» και «ΠΑΣΟΚ».

Το «Έλληνας» το πήρα από την χώρα πουγεννήθηκα αλλά και από το επώνυμο: «Παπαέλληνας».

Το «ΠΑΣΟΚ» το πήρα από το DNA της οικογένειας και της... εποχής που γεννήθηκα.

Αν και όταν γεννήθηκα δεν υπήρχε ΠΑΣΟΚ,εγώ γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ.  Γεννήθηκα το 1964 στην Αθήνα. Ο πατέρας μου πιστός ψηφοφόρος του Γέρουθαύμαζε τον Ανδρέα. Με βάφτισαν και μένα «Ανδρέα».  Πάντα όμως μου έλεγαν ότιπήρα το όνομα του παππού μου.

Επειδή όμως δεν αντέχω το ψέμα, έμαθα την αλήθεια όταν απείλησα την μητέραμου ότι θα πάω στη Νικολούλη για να μάθω την καταχωνιασμένη αληθινή εκδοχή τουονόματος μου και γιατί μου το έδωσαν.


Η μητέρα μου λύγισε και μου είπε: «Από τον Παπανδρέου… Ο πατέρας σου έδωσετο όνομα από τον Παπανδρέου που θαύμαζε και θαυμάζει. Τον Αντρέα…. Και όχι απότον παππού σου ».

Τώρα πια υπήρχε απάντηση στο βασικό ερώτημα: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οπατέρας μου αντί να φέρει γλυκά στο σπίτι στις 30 Νοεμβρίου τα πήγαινε στοΚαστρί μαζί με τους συντρόφους.

Τα δύο λοιπόν αυτά χαρακτηριστικά μου «Έλληνας» και «ΠΑΣΟΚ» δεν ήταν δύο. Ήτανένα. Ήταν ταυτόσημα όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα από το 1981 και μετά.Το ΠΑΣΟΚ πάλευε για την Ελλάδα και η Ελλάδα πάλευε για το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνομέσα μου αλλά και στην κοινωνία. (Δεν το θεωρούσα μόνο εγώ. Το πίστευε και η πλειοψηφίαόσων ψήφιζαν όλα αυτά τα χρόνια. )

Έτσι και η οικογένεια μου όλη, σύσσωμη, πάλευε για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.Και αφού ξέραμε όλο το ΠΑΣΟΚ, βοηθούσαμε όλη την Ελλάδα.

Μόνο η δική μου οικογένεια έχει διορίσει πάνω από διακόσιους ανθρώπους. 

Πριν τελειώσω το λύκειο είχα τρείς προτάσεις από υπουργούς να μπώ στο δημόσιο. Η ιδέα του να γίνω αστυνομικός "προκειμένου να ελέγξουμε το κράτος" με γοήτευε μεν αλλά εγώ είχα άλλα όνειρα.  

Η οικογένεια μου λοιπόν έχειδώσει μεταθέσεις σε πάνω από  3.000φαντάρους. Έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δεκάδες μετατάξεις, μέχρι που ήρθετο σκάνδαλο Κοσκωτά….

Εκεί κλονιστήκαμε αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Ο γαμπρός μου, γεννημένος ΠΑΣΟΚκι αυτός, μας έπεισε ότι ο Κουτσόγιωργας «δεν τα πήρε». Μπορούσες να μην εμπιστευτείςτον γαμπρό σου; Δεν ήταν απλά συγγενής. Ήταν σύντροφος. Και με καταγωγή από τηνΑχαΐα. Τι Αχαΐα δηλαδή. Από τον ομφαλό της Γης! Δίπλα από το Καλέντζι. Πέστεμου εσείς: Μπορείς να μην τον πιστέψεις; Δώσαμε μάχη λοιπόν και δικαιωθήκαμε τρία χρόνια μετά που ξαναβγήκε οΠαπανδρέου.

Αυτή η περίοδος ήταν και η πιο δύσκολη. Ως αντιπολίτευση δεν μπορούσαμε ναπροσφέρουμε στη χώρα. Δεν μπορούσαμε να διορίσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο.

Και όπως ξέρετε η γκρίνια φέρνει άλλα προβλήματα.Κόντεψαν να χωρίσουν οι γονείς μου. Ως αυθεντική-γνήσια οικογένεια ΠΑΣΟΚ,μπαμπάς και μαμά ταυτίστηκαν με τα ερωτικά του αρχηγού. Η μαμά με την Μαργαρίτακαι ο μπαμπάς με την Μιμή. Το μόνο που τους ένωνε ήταν το Κανάλι 29.

Ζήσαμε πολύ δύσκολες ώρες. Πιο πολύ το βιώσαμε το πρόβλημα εμείς οι«Παπαέλληνες» στο Περιστέρι παρά οι «Παπανδρέου» στο Καστρί.Ο χρόνος ευτυχώς αμβλύνει τις εντυπώσεις. Ξανάρθαμε στην εξουσία. Ενώθηκεπάλι η οικογένεια και όλα κυλούσαν όπως παλιά.

Μέχρι που ήρθε ο Σημίτης. Η περίοδος Σημίτη είναι τα «πέτρινα χρόνια» τουγνήσιου ΠΑΣΟΚ. Ούτε στη χούντα δεν φοβόμασταν τόσο να πούμε και να βροντοφωνάξουμετην άποψή μας για αυτόν που κυβερνούσε το κόμμα και τη χώρα.

Αν ήταν πίνακας αυτό που ζούσαμε θα ήταν η «Η κραυγή» του Edvard Munch . Αν ήταν τραγούδι θα ήταν «Τα παραπονεμένα λόγια»με εισαγωγή από το «Θέλω να τα πώ». Και τα δύο του Νταλάρα. Αν ήταν ταινία θαήταν το «Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» νούμερο 1,νούμερο 2,νούμερο 3 καινούμερο 4 μαζί.

Ήταν τυχαίο νομίζετε ότι εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου του1996, δηλαδή στο ζώδιο του… Καρκίνου; Εγώ δεν θα σας πω την άποψή μου θα σαςαφήσω αβίαστα να βγάλετε εσείς συμπεράσματα.

Στις εκλογές του 2000 για πρώτη φορά, μπορώ πλέον να το πω δημόσια, ευχόμουννα κερδίσει ο Καραμανλής. Άλλωστε «ο Καραμανλής είναι γνήσιος δεξιός. Ο άλλοςντρέπεται να το πει» σκεφτόμουν.

Και το 2004 ήμουν έτοιμος να τον ψηφίσω, τον Καραμανλή, αν δεν έκανε οΣημίτης τη μοναδική κίνηση με την οποία συμφώνησα μαζί του όλα αυτά τα χρόνια.Να παραδώσει το ΠΑΣΟΚ στον Υιό.

Η χαρά ήταν μεταφυσική. Ο Γιώργος δεν έπειθε για Χριστός αλλά εγώ τονπίστεψα σαν θεό επί της Γης. Είχε την συνέχεια του αίματος. Η Ανάσταση, ηΔευτέρα Παρουσία , η Κιβωτός όλα αποκτούσαν άλλο νόημα.

Η ήττα στις εκλογές δεν με πτόησε. Και ο Ανδρέας είχε χάσει το 1974 και το1977 για να «γράψει ιστορία» το 1981.

Ε.. το 2009 του Υιού ήταν το 1981 του Πατρός. Και ο Υιός θα γινότανΠατέρας. Ο σοσιαλισμός θα έπαιρνε τα πάνω του. Ό,τι δεν πρόλαβε να κάνει ο Ανδρέαςαπό τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό θα το έκανε ο Γιώργος. Και ό,τι είχεκαταστρέψει ο Σημίτης θα το διόρθωνε επίσης ο Γιώργος.

Όμως ήρθαν τα greek statistics και γκρέμισαν το όνειρο. Τα greek statistics ήταν το πρώτο άλογο τηςαποκάλυψης «Ο λευκός ίππος».Το μνημόνιο ήταν, το δεύτερο άλογο της Αποκάλυψης: «Ο κόκκινος ίππος». Ταισοπέδωσε όλα. Και εμείς τα κομματικά μέλη και στελέχη τρέχαμε κυνηγημένοι σαντους… ανατολικογερμανούς μετά την πτώση του Τείχους.Μετά ήρθε «ο Μαύρος ίππος» της Αποκάλυψης που χτύπησε στον σκληρό πυρήνατου πασοκικού DNA: «Ο Ακης έχει πρόβλημα με το ακίνητοτης Δ.Αεροπαγίτου και το πόθεν έσχες» έγραφαν οι τίτλοι των εφημερίδων. Μα καλάοι άνθρωποι του Σημίτη, αλλά και οι ιδεολόγοι σύντροφοι; Τα ιδρυτικά στελέχη;Οι μαθητές του Δασκάλου Ανδρέα; Οι απόστολοι του σοσιαλισμού;Τώρα καταλαβαίνετε ότι όταν ήρθε η ώρα του τέταρτου ίππου της Αποκάλυψηςτου «Χλωμού ή πράσινου ίππου» … Συγγνώμη η ώρα του Βενιζέλου εννοούσα, δεναντιδράσαμε και πολύ. Δεν αντισταθήκαμε. Δεν είπαμε τίποτα. Το παιγνίδι είχεχαθεί.

Και μου το λέγε η μάνα μου, στέλεχος στην ΕΓΕ για χρόνια: «Ο Βενιζέλοςείναι Σημίτης, μην το ξεχάσεις ποτέ. Εμείς αγόρι μου είχαμε την Μελίνα, αυτόςέχει τη Μιλένα. Αυτό και μόνο φτάνει».

Βενιζέλο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν ψήφισε απότην οικογένεια.

Το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Όπως σας είπα γεννήθηκα ΠΑΣΟΚ και Ελληνας. ΤώραΠΑΣΟΚ δεν... υπάρχει αλλά δυστυχώς και Ελλάδα.... δεν υπάρχει. Ιδού το πρόβλημα!

Με τιμή Ανδρέας Παπαέλληνας

Υ.Γ Φυσικά η κρίση ταυτότητας που περνώ εγώ δεν είναι τίποτα με την κρίση που περνά ο γαλάζιος πρωτοξάδερφός μου Κωνσταντίνος Καραέλληνας. Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ