2013-01-26 23:02:02
Φωτογραφία για Απάτη μαμούθ στην Λεμεσό
Τους απέσπασαν χιλιάδες ευρώ για σκοπούς ανέγερσης των σπιτιών τους σε περιοχή της Φασούλας Λεμεσού, αλλά και σπίτι δεν είδαν και χρεωμένοι βρέθηκαν.

Ο λόγος για 13 οικογένειες οι οποίες βρέθηκαν στον κυκεώνα μιας απίστευτης απάτης συγκεκριμένων εταιρειών. Το θέμα, που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό, επανήλθε στο προσκήνιο από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο, καταγγέλλοντας την απάτη, μεταξύ άλλων και στον Γενικό Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω οικογένειες αγόρασαν μερίδια οικιστικής γης από το 2007, στα οποία συγκεκριμένες εταιρείες αναλάμβαναν την αποπεράτωση νεόκτιστων οικιστικών μονάδων εντός 9 μηνών όπως προέβλεπαν οι όροι των συμβολαίων που υπογράφτηκαν.

Διευθυντές και μέτοχοι των εταιρειών υπήρξαν, ένας αρχιτέκτονας από τη Λεμεσό, καθώς επίσης, ο γιος και η σύζυγος κτηματολογικού λειτουργού του Επαρχιακού Κτηματολογίου Λεμεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργή εμπλοκή στην υπόθεση φαίνεται πως είχε και ο ίδιος ο λειτουργός του Κτηματολογίου.


Η απόσπαση των χρημάτων φαίνεται να υπήρξε καλά σχεδιασμένη, αφού οι εταιρείες πριν την ολοκλήρωση του έργου, τερμάτισαν τις εργασίες τους λόγω μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους προς την Τράπεζα, η οποία χρηματοδοτούσε τα έργα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις οικογένειες αυτές, καταχρεωμένες, χωρίς σπίτι και με την Τράπεζα να πιέζει τα άτομα αυτά προς εξόφληση των οφειλών των εταιρειών προκειμένου να αποφευχθεί εκποίηση των περιουσιών τους.

Σημειώνεται ότι, ο αρχιτέκτονας του έργου υπήρξε ταυτόχρονα διευθυντής και μέτοχος των κατασκευαστριών, εργοληπτικών εταιρειών οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανέλαβαν την ανέγερση των οικιστικών μονάδων, με αποτέλεσμα αφενός να εκδίδει τα απαραίτητα, προς την Τράπεζα, διατακτικά για αποδέσμευση των χρημάτων για συνέχιση του έργου και αφετέρου ως Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας, έπαιρνε τα χρήματα αυτά και τα χρησιμοποιούσε για προσωπικό του όφελος χωρίς το έργο να προχωρεί και χωρίς η Τράπεζα να ελέγχει κατά πόσον τα διατακτικά που της αποστέλλονταν από τον αρχιτέκτονα ανταποκρίνονταν στην πραγματική πρόοδο του έργου.

Με αυτόν το δόλιο τρόπο, οι εταιρείες αποσπούσαν χρήματα από την τράπεζα, που οι διευθυντές και οι μέτοχοι αξιοποιούσαν για προσωπικό τους όφελος, χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ανυποψίαστους αγοραστές και οδήγησαν τις εταιρείες σε διάλυση με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού στις 12/11/2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν ήταν εγγεγραμμένη στο Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών και δεν είχε τη σχετική άδεια. Επίσης, η εταιρεία ανάπτυξης γης δεν ήταν εγγεγραμμένη στο ΦΠΑ και εγγράφηκε σε μεταγενέστερο στάδιο κατόπιν καταγγελιών. Παρότι η εταιρεία εισέπραξε από τους αγοραστές το ανάλογο ποσό για ΦΠΑ ωστόσο από το 2007, ουδέποτε κατέθεσε τα οφειλόμενα της προς το κράτος.

Μετά από καταγγελία στο Γενικό Εισαγγελέα, η υπηρεσία προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης που αφορά στην ύπαρξη πειθαρχικής υπόθεσης εναντίον του κτηματολογικού λειτουργού, το πόρισμα της εξέτασης θα σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών και ταυτόχρονα θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αφού μέσα από την έρευνα της Γενικής Εισαγγελίας προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες.

Ταυτόχρονα, η Αστυνομία ξεκίνησε τη λήψη καταθέσεων από τους μάρτυρες προκειμένου να εξεταστεί και να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση σε βάρος των διευθυντών της εταιρείας.

Ο βουλευτής Λεμεσού καλεί και το ΕΤΕΚ να προχωρήσει σε έλεγχο και να πράξει ανάλογα προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιας φύσης ενέργειες από άλλα μέλη του. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ