2013-01-27 17:21:00
Φωτογραφία για «Άνθρακες» οι υποσχέσεις για κίνητρα στους νέους αγρότες
Η ελπιδοφόρα προσπάθεια χιλιάδων νέων να στραφούν στην γεωργία και τις νέες εναλλακτικές καλλιέργειες φαίνεται να «σκοντάφτει» τόσο στις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνουν κίνητρα σε νέους αλλά και επαγγελματίες αγρότες όσο και στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει τα αγροτεμάχια Το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό προσκλητήριο για τη δήλωση αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην πρόθεση όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και ονειρεύονται να επιστρέψουν στη... γη.

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στον αγροτικό τομέα είναι και οι γενικευμένες κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την χώρα τις τελευταίες ημέρες καθώς εκτός από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις πενιχρές αποζημιώσεις και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι αγρότες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να τους φορολογήσει με νέους όρους.


Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους μέχρι να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση διαμήνυε σε όλους τους τόνους πως θα δοθούν κίνητρα τόσο σε νέους αγρότες όσο και στους επαγγελματίες ώστε να παραμείνουν στην Περιφέρεια και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την δράση που αφορούσε Νέους Αγρότες, και περιελάμβανε το πρόγραμμα διανομής γης επιχείρησε να στρέψει τους νέους από τα αστικά κέντρα στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης παραδέχθηκε σε συνέντευξή του, πως το πρόγραμμα στο οποίο μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν, περίπου 4.000 άτομα, αντιμετώπισε δυσλειτουργίες.

Η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες από τη μία και η γραφειοκρατία που προέκυψε με την εμπλοκή και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων τα κατά τόπους Δασαρχεία και οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες,  από την άλλη καθυστέρησαν σημαντικά, σε αρκετές περιπτώσεις, την πορεία του σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιοχές τελευταία ανάρτηση των διαθέσιμων προς διανομή αγροτεμαχίων έγινε τον Νοέμβριο ενώ σε άλλες Περιφέρειες οι υποψήφιοι δεν έχουν κληθεί ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης  να ενισχύσει οικονομικά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες γης ώστε να μείνουν στην περιοχή τους και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για φορολόγηση των χωραφιών.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή να επιβεβαιώσουν ότι έχουν δηλώσει κανονικά τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, φυσικά η νομικά πρόσωπα πρέπει να δηλώσουν ξανά εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Πιο συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να ελέγχουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες σε μια νέα καταγραφή αυτών των εκτάσεων μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι αλλά και εάν εντός της επιφανείας της έχουν ανεγερθεί κτίσματα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα ακολουθήσει η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το σημερινό ειδικό τέλος που εξοφλείται μέσω της ΔΕΗ, ενώ του νέου φόρου φαίνεται πως δεν θα εξαιρούνται ούτε οι επαγγελματίες αγρότες.

Ταυτόχρονα, το 2014 αναμένεται να είναι έτος «μεγάλων αλλαγών» στον αγροτικό τομέα καθώς θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι κατ΄επαγγέλμα αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να ενταχθούν έτσι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ για τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα.

Εξαίρεση από τα βιβλία θα υπάρξει μόνο για τους μικρούς παραγωγούς ωστόσο το εισοδηματικό όριο δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στο «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.

Τα ερωτήματα, βεβαίως που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας παραμένει στα... λόγια χωρίς να υλοποιούνται στο ακέραιο προγράμματα που θα έδιναν ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου.

Την ώρα που ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στην χώρα μας περνάει δύσκολες ώρες, η Πολιτεία οφείλει να δώσει ευκαιρίες- και όχι επιπλέον χαράτσια, σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βοηθώντας ώστε να μην «σβήσει» εντελώς από το οικονομικό χάρτη της χώρας.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ