2013-01-29 11:11:27
Φωτογραφία για Η «κατάρ-α» των επενδύσεων που μένουν στα χαρτιά
Τον δρόμο που οδηγεί στις επενδύσεις από το Κατάρ επιδιώκει να ανοίξει ξανά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όμως κρατά συνειδητά χαμηλούς τόνους, καθώς δεν θέλει να επαναληφθούν υπερβολές με λίστες εταιρειών που δήθεν ενδιαφέρονταν να αγοράσουν Αραβες επιχειρηματίες και στο τέλος δεν έγινε τίποτα... Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Ντόχα, συνοδευόμενος από ομάδα επιφανών επιχειρηματιών, θέλει να επανενεργοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν και κατά το παρελθόν και να προχωρήσει πλέον σε ουσιαστικές συζητήσεις που θα αφορούν:

Τις αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχει σχεδιάσει η κυβέρνησή του.

Τη διαμόρφωση ενός νέου πεδίου συνεργασίας μεταξύ των ελληνόφωνων επιχειρηματιών και της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, και αύριο θα γίνει δεκτός από τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Hamad bin Khalifa Al Thani, θα καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί οριστικά πλέον και πως το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει σημαντικά μετά και την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ τον περασμένο Δεκέμβριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τα σχέδια που έχει ήδη εκπονήσει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση σημαντικών εταιρειών του Δημοσίου και έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ΕΛΠΕ αλλά και στο συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει την ηγεσία του Κατάρ ότι ο ίδιος, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς, έχει αναλάβει την ευθύνη να προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, και θα δεσμευθεί ότι θα παρεμβαίνει προσωπικά, εφόσον χρειάζεται, προκειμένου να επιλύει αμέσως οποιοδήποτε γραφειοκρατικό πρόβλημα προκύπτει στην πορεία υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης.

Αύριο, μετά τη συνάντησή του με τον εμίρη, θα υπογράψει επίσης συμφωνία σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, κάτι που -όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης- θα βοηθούσε αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Επίσης στην Ντόχα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, μεταβαίνουν Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της Lavipharm κ. Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, εκπρόσωποι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κ. Δημ. Καλλιτσάντσης, ο εφοπλιστής κ. Βαγγ. Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασ. Αποστολόπουλος.

Το Κατάρ σε αριθμούς

174,9 δισ. $ είναι το ΑΕΠ της χώρας.

98.900$ είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Κατάρ, ανάγοντάς το στην πλουσιότερη χώρα του μουσουλμανικού κόσμου.

60,47 δισ. $ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας που προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

0,4% Το Κατάρ έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο.

7 ΧΡΟΝΙΑ ...ΦΑΓΟΥΡΑ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

2006. Μάιος

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ντόχα του Κατάρ, από τον Κάρολο Παπούλια. Η επίσκεψη αυτή έθεσε και τις βάσεις για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κατάρ.

2007. Ιούνιος

Πραγματοποιείται στην Αθήνα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του εμίρη σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό τομέα.

2010. Μάρτιος

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανακοινώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με το Κατάρ για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ στον Αστακό.

2010. Μάιος

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ Μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι επισκέπτεται την Αθήνα. Υπεγράφησαν παρουσία των δύο πρωθυπουργών (του Γ. Παπανδρέου και του σεΐχη) δύο συμφωνίες και τρία μνημόνια κατανόησης.

2010. 23 Σεπτεμβρίου

Ο Εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο των εργασιών της 65ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Υπογράφεται μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση μεικτής επιτροπής από επενδυτικούς φορείς των δύο χωρών. Το Κατάρ φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το Ελληνικό.

2008. Οκτώβριος

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτονται την Ντόχα. Υπογράφεται συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

2009. Δεκέμβριος

Εκπρόσωποι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ επισκέπτονται την Αθήνα και συζητούν την επένδυση στον Αστακό μονάδας υγροποιημένου πετρελαίου (LPG) και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

2010. 18 Οκτωβρίου 2012. 17 Απριλίου

Το Κατάρ τον Οκτώβριο του 2010 αποσύρει το ενδιαφέρον του από την επένδυση του Αστακού καθώς δεν θεωρεί βιώσιμο το έργο. Στις 17 Απριλίου του 2012 η Qatar Investment Authority εκδηλώνει το ενδιαφέρον της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

2013. 29 Ιανουαρίου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας υπουργών κι επιχειρηματιών, επισκέπτεται την Ντόχα. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 του μηνός, γίνεται γνωστό κι επίσημα ότι το Κατάρ δεν συνεχίζει στον διαγωνισμό για το Ελληνικό.
ΕΘΝΟΣ Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ