2013-01-31 20:58:55
Προτάσεις για ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό, συλλογικό ΠΑΣΟΚ
(βάση συζήτησης για τις αλλαγές στο Καταστατικό)
Α. Τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε
Επανειλημμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι το Συντακτικό 9ο Συνέδριο μας, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μετασχηματιστεί το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό ,ανοικτό και συλλογικό κόμμα.
Ένα κόμμα που πέρα από τις πολιτικές του θέσεις, θα μπορεί και με την οργάνωση και την λειτουργία του να εκφράζει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, της δυνάμεις της εθνικής προοπτικής και της ελπίδας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία,τις αρχές και αντιλήψεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών .
Έχουν συζητηθεί οι λόγοι για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Τώρα όμως φθάνουμε στην «στροφή». Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί πια με μια τολμηρή φυγή προς τα εμπρός, να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία, να οικοδομήσει νέες γέφυρες με τις λαϊκές δυνάμεις, να ξανανέβει μαζί με την άνοδο της χώρας.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι:
a. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό, πιστό στις αξίες που του κληροδότησε ο Αντρέας Παπανδρέου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θέλουμε. Όχι λοιπόν στις λογικές του φόβου, της ηττοπάθειας, της παραίτησης. Προχωρούμε μπροστά με ψηλά το κεφάλι, για να ξαναγίνουμε ένας μεγάλος, ζωντανός, πλειοψηφικός πολιτικός οργανισμός.
b. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική του ενότητα. Την σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Σύνθεση όμως σε προοδευτική και πλειοψηφική κατεύθυνση, και όχι με συμψηφισμούς και στρογγυλοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία.
Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητά του, την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.
c. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στα ρεύματα και στις εκφάνσεις της, αλλά οργανωτικά συγκροτημένο, με «ραχοκοκαλιά», με θεσμικές δημοκρατικές λειτουργίες. Συντεταγμένο και παρεμβατικό με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.
d. Το ΠΑΣΟΚ είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνείται τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές. Δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους του, τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του.
Σέβεται, ακούει, αξιοποιεί, αξιολογεί δημοκρατικά και δίκαια και προστατεύει τα στελέχη του. Αναπτύσσει στην πράξη δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
e. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στους νέους. Τους εμπιστεύεται, τους αναθέτει ευθύνες. Η ανανέωση όμως ως διαρκές αίτημα πρέπει να στηρίζεται σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια, ώστε να ενδυναμώνει την ταυτότητα μας και να πολλαπλασιάζει την δυναμική μας προς την κοινωνία.
Αλλάζουμε τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την κοινωνία.
f. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής. Με ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Με θεσμούς και τολμηρές κινήσεις που εγγυώνται την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την διαφάνεια σε όλους τους τομείς.
---------------------------.--------------------------------
Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
I. ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό κόμμα, συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες.
1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής του στην κοινωνία και στην Βουλή. Ο εγγυητής της ενότητας, της συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας του. Διασφαλίζει ως πρώτος μεταξύ ίσων την συλλογική ηγεσία, την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική αποτελεσματικότητα της παράταξης. Ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ ειναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας .
Εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.
2. Το τακτικό Συνέδριο συνέρχεται κάθε 4 χρόνια. Στο μέσο της θητείας του (2 χρόνια) μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο Πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού. Στο καταστατικό προβλέπονται οι προϋποθεσεις σύγκλισης εκτάκτου Συνεδρίου .
3. Στο Συνέδριο μετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των οργανώσεων βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αριστίνδην συμμετέχουν μόνο:
a. τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
b.οι εκλεγμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές
c. οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Γραμματείς του Κινήματος
Οι πρώην βουλευτές, εάν δεν έχουν εκλεγεί σύνεδροι, μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου.
4. Το Συνέδριο εκλέγει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) από 120 μέλη. Η ΚΠΕ συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και τα μέλη της ενεργοποιούνται στους επιμέρους τομείς και τις περιφερειακές οργανώσεις του Κινήματος.
Στην ΚΠΕ συμμετέχουν αριστίνδην μόνο οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Κινήματος.
Ο Πρόεδρος μπορει ,οπότε το κρίνει αναγκαίο ,να συγκαλεί σε κοινή συνεδρίαση την ΚΠΕ και την ΚΟ .
5. Η ΚΠΕ εκλέγει τον Γραμματέα της και 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη για την πορεία του Κινήματος μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΚΠΕ.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετέχουν ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Γραμματέας της Νεολαίας.
6. Η Εθνική Συνδιάσκεψη συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Ομάδα των Ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των μεγάλων επιστημονικών συλλόγων, του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου, των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων (ανάπηροι, εθελοντισμός, πολιτισμός, εθελοντές κλπ), από εκπροσώπους της νεολαίας και των περιφερειακών επιτροπών. Επίσης από τα μέλη των γραμματειων των Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τουλάχιστον μια φορα το χρόνο ως κεντρικό όργανο διαβούλευσης για προγραμματικά ζητήματα.
7. Για την εκλογή των Συνέδρων και των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζεται στο 10% των προς εκλογή θέσεων.
Για την εκλογή των άλλων οργάνων αποφασίζει η ΚΠΕ.
8. Η Κοινοβουλευτική ομάδα εκλέγει 3μελές Προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ και με κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του. Η ΚΟ συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα για την οργάνωση του έργου της. Οι βουλευτές συνδέονται με τους τομείς και την δράση του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει το έργο παρακολούθησης ενός .λΥπουργείου.
9. Η Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων βουλευτών είναι ανοιχτή, διαφανής, και έγκαιρη. Συγκροτείται με απόφαση της ΚΠΕ Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, η οποία προχωρεί σε προκριματικές εκλογές με την συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.Προσωπα με ιδιαιτερη απηχηση στην τοπικη κοινωνια μπορει να επιστρατευονται για τη στελεχωση των ψηφοδελτιων και την ενισχυση της εμβελειας τους .Οι εν ενεργεία βουλευτές κρίνονται κατευθείαν από την ΚΠΕ. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποτυπώνουν την συνέχεια και την ανανέωση του Κινήματος, ώστε να νιώθει η Κοινωνία ότι εκφράζεται μέσα από αυτά.
Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων είναι αρμόδια και για τις επιλογές Δημάρχων – Περιφερειαρχών. Για την επιλογή των Υποψηφίων Δημάρχων βαρύνουσα είναι η γνώμη της Δημοτικής Οργάνωσης. Μπορεί να διεξάγονται και προκριματικές εκλογές, με εξαίρεση τους 5 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Για τις τελικές επιλογές Περιφερειαρχών – Δημάρχων λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των δημοτικών – νομαρχιακών – περιφερειακών οργάνων.
10. Οι Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και Δράσης του Κινήματος εκλέγονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (της οποίας πρέπει να είναι μέλη εκτός και αν λογω του αντικείμενου του τομέα υπάρχει στέλεχος που δεν ειναι μέλος της ΚΠΕ αλλα κρίνεται απο αυτήν κατάλληλο για τα καθήκοντα του γραμματεα )
Οι Τομείς συνδέονται με τα Περιφερειακά, Νομαρχιακά και Τοπικά όργανα του Κινήματος.
-----------------------.-----------------------
II. ΠΑΣΟΚ κόμμα αποκεντρωμένο με ισχυρή περιφερειακή δομή – ΠΑΣΟΚ: Κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας
1. Η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης μας για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Το κύριο βάρος θα το έχει η δημοτική οργάνωση, που αποτελεί και το βασικό πολιτικό κύτταρο του ΠΑΣΟΚ.
2. Οι Δημοτικές Οργανώσεις λειτουργούν σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος μεγάλου δήμου. Διαθέτουν την κατάλληλη στέγη και υποδομή, λειτουργούν ως χώρος πολιτικού διαλόγου και δράσης, αναλαμβάνουν πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή τους, ενώ διασυνδέονται με όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, τους φορείς, τα σχολεία, τα ιδρύματα κ.ο.κ. Κάθε Δημοτική οργάνωση εκλέγει Συντονιστική Επιτροπή (5-7 μέλη), που λειτουργεί με επικεφαλής Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα (τους οποίους εκλέγει μεταξύ των μελών της).
Η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Οργάνωσης έχει την ευθύνη για την συλλογική λειτουργία στα όργανα των ΟΤΑ των μελών του ΠΑΣΟΚ που είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
3. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές αποτελούνται από 5-9 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της περιοχής. Για την Α΄ Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης ο αριθμός μπορεί να φτάνει μέχρι 11 μέλη.
Οι Ν.Ε. εκλέγουν Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα μεταξύ των μελών τους.
Σε περίπτωση που ο Δήμος ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια δεν εκλέγεται ΝΕ.
4. Οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις συγκροτούνται κατά τα πρότυπα της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
5. Οι Περιφερειακές Επιτροπές συγκροτούνται από τους Γραμματείς και Αναπληρωτές Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας. Εκλέγουν μεταξύ αυτών τον Συντονιστή τους.
Στις Περιφερειακές Επιτροπές μετέχουν με δικαίωμα λόγου και τα μέλη της ΚΠΕ που ανήκουν σε οργανώσεις της Περιφέρειας.
Οι Περιφερειακές Επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής τους και παρακολουθούν την δουλειά των περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Οργάνων και την συλλογική λειτουργία των μελών του ΠΑΣΟΚ σε αυτά.
6. Ομάδα Πρωτοβουλίας πολιτών ΠΑΣΟΚ συγκροτείται και λειτουργεί σε κάθε γειτονιά ή χωριό στο πλαίσιο της αντίστοιχης Δημοτικής Οργάνωσης.
Επίσης μπορούν νυγκροτούνται και ομάδες πρωτοβουλίας κατά θεματικό αντικείμενο και να συνδέονται άμεσα με τοπικά κοινωνικά κινήματα.
7. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και όχι παθητικοί αποδέκτες ή απλοί εκτελεστές της «γραμμής». Αυτό διασφαλίζεται μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των οργανώσεων και μέσα από την εφαρμογή θεσμών άμεσης δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρονικών μεθόδων.
8. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται σε χώρους εργασίας, μπορούν να συγκροτούν δίκτυα, τα οποία συντονίζονται από τον αρμόδιο Τομέα Συνδικαλιστικού. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους χώρους των Επιστημόνων , των ΕΒΕ και των Αγροτών.
Εκτός Λεκανοπεδίου, τα δίκτυα λειτουργούν υπό την ευθύνη της αντίστοιχης ΝΕ.
-----------------------.-----------------------
III. ΠΑΣΟΚ των νέων και των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών
1. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και στις αρχές του Κινήματος. Εκφράζει τους νέους όλης της παράταξης. Έχει πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη πολιτική αυτονομία. Είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χειραφετημένη, με κοινωνικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού, του διαδικτύου κ.ο.κ.
Η Νεολαία έχει δική της δομή που καθορίζεται με απόφαση του Συνεδρίου της.
Τα μέλη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ως ισότιμα μέλη στις οργανώσεις του Κινήματος.
2. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπως το διαδίκτυο, ο εθελοντισμός, η οικολογία, η ανθρωπιστική βοήθεια κ.ο.κ
3. Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κ.ο.κ.
4. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με όλα τα κοινωνικά κινήματα: αναπηρικό, γονεϊκό, καταναλωτικό, γυναικών κ.ο.κ.
-----------------------.-----------------------
IV. ΠΑΣΟΚ ανοικτό στην κοινωνία και στα ρεύματα σκέψης.
1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό και πολυφωνικό, αλλά με στοχευμένο και σαφή λόγο και κοινή δράση μέσα και έξω από την Βουλή στο όνομα των ιδεών, των αρχών και των πεποιθήσεών του.
2. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στην κοινωνία, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εκφράζεται μέσα στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, να το τροφοδοτεί και να το αναζωογονεί.
3. Ρεύματα πολιτικής σκέψης συγκροτούνται και λειτουργούν ελεύθερα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.
4. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης σκέψης. Η αποδοχή του πολιτικού του λόγου από την κοινωνία καθιστά αποτελεσματική την πολιτική του δράση. Η ενιαία δράση και η αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται μέσα από τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων, οι οποίες πρέπει να είναι σεβαστές από όλα τα μέλη τους.
5. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα σκεπτόμενο που παράγει νέες ιδέες και ανοίγει νέα θέματα. Αξιοποιεί όλους τους παράπλευρους μηχανισμούς, όπως το ΙΣΤΑΜΕ κ.ο.κ και διασυνδέεται με τα πανεπιστήμια, με τα ΤΕΙ και με όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού που ασχολούνται με θεματολογία κρίσιμη για το πρόγραμμα και τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.
6. Θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ είναι μια εσωτερική, όχι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτιστική ανατροπή. Αυτό απαιτεί υπέρβαση των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, του παραγοντισμού και των μικροφεουδαρχικών πρακτικών που απωθούν τις τοπικές κοινωνίες.
7. Η ανανεωμένη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κράτος, όταν αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους καθίσταται καταστατική αρχή που διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικες΄ και νοοτροπίες.
8. Η νέα αυτή αντίληψη για την σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους αφορά και την σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που το θέλουμε αυτόνομο, χειραφετημένο, αξιόπιστο, ικανό να υπερβεί την κρίση συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσης και την μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων. Κίνημα με οργανωτική υπόσταση, αλλά χωρίς μηχανιστικές αντιλήψεις και επαγγελματίες συνδικαλιστές που συγκροτούν προσωπικούς θύλακες επιρροής και «μονιμοποιούνται» στον ρόλο αυτό.
-----------------------.-----------------------
V. ΠΑΣΟΚ με αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία, λειτουργία με διαφάνεια, αξιολόγηση, κανόνες δεοντολογίας.
1. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
a. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή του την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής του λειτουργίας και δράσεις από οργανωμένα συμφέροντα.
b.Στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ όσοι κατέχουν κατόπιν πολιτικου διορισμού θέση στην Κυβέρνηση ή τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% του συνόλου των μελών.
Όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού ή εκλογής έμμισθη θέση στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για μονοπρόσωπα όργανα.
Στα αποκεντρωμένα συλλογικά όργανα (Συντονιστικά ΝΕ και ΔΕ) δεν μπορεί να συμμετέχουν μέλη που κατέχουν κατόπιν διορισμού ή εκλογής έμμισθη θέση στο κράτος, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση.
Οι Γραμματείς των ΝΕ δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, Περιφερειάρχες ή Δήμαρχοι.
c. Όλες οι αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο του, με ευθύνη των αντίστοιχων οργάνων.
d.Η ΚΠΕ συντάσσει Κώδικα Διαφάνειας που δεσμεύει όλα τα όργανα. Η ΕΚΑΠ και η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου έχουν την ευθύνη εφαρμογής της.
----------------------------.---------------------------
2. ΘΗΤΕΙΕΣ – ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ
a. Βασική εγγύηση για την νέα σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους είναι η θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού θητειών (τρεις) στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
b.Ποσόστωση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ισχύουν μόνο για την ανανέωση των οργάνων του Κινήματος (υποχρεωτική ανανέωση του 30% σε κάθε εκλογή) και για την εκπροσώπηση των γυναικών (σε ποσοστό 30% του κάθε οργάνου).
----------------------------.---------------------------
3. ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
a. Για την τήρηση των αρχών του Κινήματος, της προστασίας της δημόσιας εικόνας του, τον έλεγχο και εφαρμογή του Καταστατικού, τον Κανονισμό Λειτουργίας, τον Κώδικα Διαφάνειας του Κινήματος εκλέγεται από την ΚΠΕ 5μελής Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ).
Ο Πρόεδρος της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.
Σε επίπεδο Νομού εκλέγονται Νομαρχιακές Επιτροπές Καταστατικού και Πιστοποίησης από 3-5 μέλη.
b.Η ΕΚΑΠ είναι αρμόδια για κάθε ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων του Καταστατικού και του Κανονισμού Λειτουργίας του Κινήματος.
Οι αποφάσεις της είναι αιτιολογημενες και δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο του κινήματος
c. Η ΕΚΑΠ και η ΝΕΚΑΠ ελέγχουν πειθαρχικά τα μέλη που παραβαίνουν Καταστατικό, Κώδικα Δεοντολογίας, Κανόνες Διαφάνειας, επιβάλλοντας ποινές (μετά από αιτιολόγηση) από παρατήρηση, έως προσωρινή ή οριστική αναστολή της κομματικής ιδιότητας.
d.Η ΕΚΑΠ μπορεί να παρεμβαίνει και για κάθε δημοσιοποιούμενη σημαντική υπόθεση που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και αφορά μέλη του Κινήματος.
e.Η ΕΚΑΠ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση, οργάνωση και ενημέρωση του Μητρώου Μελών του ΠΑΣΟΚ.
----------------------------.---------------------------
4. ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
a. Κάθε όργανο λογοδοτεί τακτικά μια φορά τον χρόνο στο σώμα που το εξέλεξε και έκτακτα όταν ζητηθεί από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου.
Όλα τα όργανα μπορεί να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν με τον 50% +1 του αριθμού των μελών του σώματος.
b.Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που προτείνονται για πολιτικές – έμμισθες θέσεις στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αξιολογούνται (πριν την πρόταση) από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συστήνεται με απόφαση του Προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Σε αυτήν συμμετέχουν και πρόσωπα κύρους από τους χώρους της επιστήμης , της παραγωγής, του πολιτισμού και των κινημάτων.
Η Επιτροπή μπορεί να αξιολογεί και την λειτουργία αυτών των προσώπων στην θέση που τυχόν καταλαμβάνουν ή να κρίνει και να εισηγείται στον Πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο για θέματα ιδιαίτερης σημασίας που αποκτούν δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό τους.
Η λειτουργία της Επιτροπής καθορίζεται από Ειδικό Κανονισμό.
----------------------------.---------------------------
5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
a. Η οικονομική διαχείριση του Κινήματος διέπεται από τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας.
Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των οργανώσεων του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κινήματος.
b.Οικονομικοί πόροι του Κινήματος:
Ø οι συνδρομές των μελών. Το ύψος της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται από το Πολιτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.
Ø Έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων και κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κίνημα
Ø Η κρατική επιχορήγηση
Ø Εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συμβατές με τις αρχές του Κινήματος.
c. Την ευθύνη για τα οικονομικά έχει 5μελής Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, την οποία εκλέγει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Ο Πρόεδρός της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.
d.Η πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται κατ’ έτος προϋπολογιστικά και απολογιστικά σε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ, με βάση έκθεση που υποβάλλει η επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
e.Η ορθή οικονομική διαχείριση του Κινήματος επιβάλλει τον ισολογισμό εσόδων και εξόδων.
Ο Προϋπολογισμός και ο Οικονομικός Απολογισμός πρέπει να είναι απόλυτα ισοσκελισμένοι.
Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα τίθεται από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου σε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις.
Η ΚΠΕ αποφασίζει μετά από εισήγηση της Ε.Ο.Ε. και για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων χρεών του Κινήματος.
----------------------------.---------------------------
VI. ΠΑΣΟΚ με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Σοσιαλιστικό κίνημα
Το ΠΑΣΟΚ μετέχει πάντα ενεργά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Σοσιαλιστική Διεθνή. Η συμμετοχή του όμως αυτή γίνεται κτήμα όλων των στελεχών, των μελών και φίλων και όλων των οργανώσεών του, από το επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι το επίπεδο της δημοτικής οργάνωσης.
****
Σχέδιο Διακήρυξης ΠΑΣΟΚ για το 9ο Συνέδριο
Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, ήταν μια καταλυτική στιγμή για την πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Συμβόλιζε την τομή όχι μόνο με την δικτατορία αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα και τις αντιλήψεις του για την ελληνική κοινωνία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήγαγε στον ελληνικό πολιτικό βίο μια νέα διάσταση, διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο, το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό, με ένα νέο πολιτικό λόγο, μια νέα αντίληψη για την πολιτική οργάνωση, την διεθνή θέση της χώρας, την ίδια την κοινωνική διαστρωμάτωση και την πολιτική αντιπροσώπευση της κοινωνίας, διαμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της μεταπολίτευσης.
Η Διακήρυξη, όπως διατυπώθηκε αλλά και όπως εισπράχθηκε από την ελληνική κοινωνία, συγκεφαλαίωσε και επικαιροποίησε τα γενετικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατικής Παράταξης. Έκανε τότε την «είσοδο» του στην πολιτική σκηνή της χώρας ο ριζοσπαστισμός ως κυρίαρχη αντίληψης μιας κοινωνίας που πάλευε και παλεύει ως τώρα με τις συντηρητικές της ροπές και αγκυλώσεις.
Οι τρεις πολιτικές διατυπώσεις:
Η Ελλάδα στους Έλληνες
Οι μη προνομιούχοι
Το κίνημα της Αλλαγής
εξέφρασαν τον πολιτικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και δημιούργησαν το πλειοψηφικό ρεύμα, τον ισχυρό μεγάλο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων, το κίνημα της Αλλαγής, που οδήγησε στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, στον νέο πατριωτισμό, στην άρση του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος του λαού μας και στην πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τους εκλογικούς συσχετισμούς της εποχής.
Βέβαια η συνεχής βελτίωση και άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σταδιακά αλλά αμετάκλητα κεκτημένα είχαν στην αρχή μια ριζοσπαστική αθωότητα, πίσω από την οποία δυστυχώς ήρθαν και κρύφτηκαν καθ’ οδόν υπερβολές, λάθη, ατοπήματα, ενοχές, αντιφάσεις, νέα προνόμια.
Στη συνέχεια ήρθε η σταδιακή συμφιλίωση με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και η ένταξη του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό ρεύμα των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών και εξελίξεων.
Ο πραγματισμός της κυβερνητικής προοπτικής και της κυβερνητικής ευθύνης είχε πολλά θετικά, αλλά ακολούθησαν οι βαριές ασθένειες του κυβερνητισμού, η μείωση της ριζοσπαστικής έντασης και η κάμψη της ανατρεπτικής διάθεσης. Δυστυχώς η εξοικείωση με τις ιστορικές διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους, της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Η διαχείριση της εξουσίας αποδείχτηκε μια υπόθεση εξαιρετικά απαιτητική ηθικά για το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.
Και φυσικά σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.
Το πολιτικό ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη προηγείται του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, που είναι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων εκλογικών επιτυχιών, των πλειοψηφικών πολυσυλλεκτικών κομμάτων από το 1981 και μετά.
Πολύ νωρίς φάνηκε άλλωστε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούσε να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και να διαχειριστεί την πορεία της χώρας μέσα σε έναν κόσμο που άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές (1989 και 2008) στην διάρκεια της διαδρομής του, ήταν υποχρεωμένο να ισορροπεί και να συνθέτει ανάμεσα στις μεγάλες αντιφάσεις που προσδιορίζουν την φυσιογνωμία του ίδιου του Έθνους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στο λαϊκό και το εκσυγχρονιστικό, το κοινωνικό και το κυβερνητικό, το ριζοσπαστικό, και το συμβατικό, ήταν πάντα ζωντανή και εκλογικά αποτελεσματική για ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό, που ασκούσε ή διεκδικούσε να ασκήσει εξουσία.
Παρά τις ευθύνες μας όμως για τα «γονίδια» λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ίδια της ελληνική κοινωνία, καταφέραμε ως ΠΑΣΟΚ με τις τολμηρές πρωτοβουλίες μας να διατυπώσουμε την αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και το έθνος για 4 δεκαετίες:
Ø Από την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ως τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανάγκη για ένα νέο εθνικό μοντέλο ανάπτυξης.
Ø Από την αναδιανομή ως την ανταγωνιστικότητα
Ø Από την διεκδίκηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και των κονδυλίων της ΚΑΠ, ως την επώδυνη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.
Ø Από την αλλαγή έως την ανάγκη για μια κουλτούρα δύσκολων αλλά αναγκαίων, πολιτικών συνεργασιών και συνυπάρξεων.
--------------------------------.--------------------------------
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα μέσα σε ένα άλλο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα.
Αλλά παρά την μεγάλη εκλογική του ήττα είναι ΠΑΡΩΝ, είναι στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού και των εξελίξεων.
Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, της μεγάλης ευθύνης για την διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον.
Είναι γεγονός ότι στην συνείδηση ενός μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας ταυτιζόμαστε πια όχι με όσα άλλαξαν προς το καλύτερο από το 1981 και μετά, αλλά με την δύσκολη διαχείριση της μεγάλης κρίσης στο μοντέλο οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Με την ανατροπή των ατομικών και οικογενειακών «βεβαιοτήτων». Με δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων και επανατοποθέτηση κεκτημένων.
Η πορεία προσαρμογής ήταν όμως αναγκαία για να διασφαλιστούν μαζικά αγαθά, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη περιθωριοποίηση της μέσα σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και κλειστών διευθυντηρίων, που λειτουργούν απροκάλυπτα και χωρίς ευαισθησία απέναντι σε λαούς, έθνη και κοινωνίες.
Όμως η αίσθηση της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας λειτουργούν αρνητικά μέσα στην κοινωνία, και δεν αντισταθμίζονται από αναμνήσεις παλαιότερων εποχών και συγκρίσεις με χειρότερες καταστάσεις που αποφεύχθηκαν ή πρέπει να αποφευχθούν. Έτσι η πολιτική και ηθική δοκιμασία της παράταξης συνεχίζεται, και αυτό θα γίνεται όσο διαρκεί η εθνική δοκιμασία της χώρας.
Και φυσικά η υπέρβαση της κρίσης, η ανόρθωση της χώρας, η επάνοδος της στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην βάση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, η επιστροφή της ΕΛΠΙΔΑΣ για τον Έλληνα πολίτη, είναι το πρώτιστο καθήκον μας.
Και σ’ αυτό ανταποκρινόμαστε με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στην «στροφή», για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού σταθεροποιήσει την θέση και την πορεία μας μέσα στην ζώνη του ευρώ.
Είναι ώρα όμως και μπροστά στο 9ο Συντακτικό Συνέδριό μας να μιλήσουμε και πάλι μ’ ένα λόγο αξιακό, για τις ιδέες μας και τις αρχές μας, πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και πρακτικές μας.
Γιατί τελικά:
Ø Ιδέες βρίσκονται πίσω από διαρθρωτικές αδυναμίες, τις αδικίες, τις αντιφάσεις, τα αδικαιολόγητα προνόμια, τα βολέματα, τις υστερήσεις που οδήγησαν στην απώλεια του δημοσιονομικού ελέγχου, στην εγκατάλειψη της παραγωγής, στην δανειακή εξάρτηση και την ταπείνωση μιας χώρας με τεράστιο εθνικό πλούτο και σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ø Συντηρητικές ιδέες κυριαρχούν διεθνώς, που ευθύνονται για την δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και με τον συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της που την επιδείνωσε και ανατροφοδότησε.
Ø Αλλά και αντιλήψεις που δυστυχώς καλλιεργήσαμε μόνοι μας, προσφέροντας την βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται τα άδικα και αβάσιμα στερεότυπα εις βάρος μας, παρά από τις αναμφισβήτητες και προφανείς ευθύνες μας.
Ø Ιδεολογική είναι και η ήττα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης, παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η πολιτική αλλαγή στην Γαλλία και η σταδιακή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας από ορισμένες άλλες κυβερνήσεις. Δυστυχώς στην Ευρώπη οι συσχετισμοί είναι κυρίως διακρατικοί και όχι ιδεολογικοί ή πολιτικοί και η εναλλαγή στην εξουσία δεν μεταβάλλει την γενική ευρωπαϊκή εικόνα
--------------------------------.--------------------------------
Συζητήσαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το σήμα και το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όμως όπως είπαμε και στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη να δώσουμε ένα ΕΠΙΚΑΙΡΟ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο στα ΣΥΜΒΟΛΑ μας. Γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε και την ανασύσταση της παράταξης και την επανατοποθέτηση της ως κυρίαρχης δύναμης στο πολιτικό σκηνικό.
Οι 7 λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις ιδέες μας είναι: ΠΑΤΡΙΔΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΩΠΗ,ΑΕΙΦΟΡΙΑ.
Και η 1 λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη μας είναι: ΕΥΘΥΝΗ.
Ευθύνη για το παρελθόν, για το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον.
1. ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Η παλιά αντιεξαρτησιακή θεώρηση της εθνικής κυριαρχίας έχει δώσει τώρα την θέση της στην ανάγκη ανάκτησης της ουσιαστικής θεσμικής και πολιτικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το ευρώ πρέπει να αποδειχθεί φίλος και όχι εχθρός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι νέοι οικονομικοί εθνικισμοί που έχουν αναπτυχθεί να κατασταλούν.
Η μάχη της κρατικής κυριαρχίας (που είναι ταυτόχρονα και μαζί για την υπόσταση των ευρωπαϊκών θεσμών) με τις αγορές δεν θα χαθεί, εάν οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι κυβερνήσεις τους αποκτήσουν ξανά συνείδηση της ιστορίας και αντισταθούν στην αποπολιτικοποίηση του κράτους, στην λογική που το θέλει να αυξάνει και μειώνει χώρες με την ολοκληρωμένη αντίληψη για την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή!
Ο Πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με την γνώση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών.
Ταυτίζεται με την ικανότητα χάραξης μια εθνικής στρατηγικής, και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αλλά και σε νέα πεδία που κρίνεται η εθνική υπόσταση, όπως η ενεργειακή πολιτική, η πολιτική δικτύων η κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού και των δυνατοτήτων της Ορθοδοξίας,
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας και την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών περικοπών εις βάρος της. Έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ξανά για μια νέα εθνική αφήγηση, για την Ελλάδα του πολιτισμού της ιστορίας, της διεθνούς ακτινοβολίας.
Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς είναι πάντα στο πατριωτικό κίνημα ιστορικής συνείδησης και εθνικής ευθύνης.
2. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που η γενικευμένη κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης προκαλεί.
Αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία των νέων ανθρώπων, την απόρριψη της πολιτικής συμμετοχής, τον κίνδυνο της μονοδιάστατης σκέψης και της πραγματικής πολυφωνίας που οδηγεί στην αμφισβήτηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα: της Αυτοδιοίκησης, του Κοινοβουλίου, της συνδικαλιστικής συμμετοχής.
Για αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν θαρραλέες και ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, από το εκλογικό σύστημα, μέχρι μια εκτεταμένη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Όπως και είναι ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές που θα εγγυηθούν τόσο ένα ισχυρό, αυτόνομο, αξιόπιστο σύστημα Αυτοδιοίκησης, όσο και ένα συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, σύγχρονο, δημιουργικό, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με συντεχνιακές νοοτροπίες και πρακτικές.
Φυσικά και με ένα ανανεωμένο και αξιόπιστο πολιτικό υποκείμενο, ένα άλλου τύπου κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα όπως επιδιώκουμε με τις αλλαγές του Καταστατικού μας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπώς πάντα στο λαϊκό κίνημα.
– Κίνημα δημοκρατικής ευθύνης και υπεράσπισης της πολιτικής μέσα από την διασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου.
– Κίνημα υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού, χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει ιστορικά δημοκρατία.
– Κίνημα αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης που σέβεται τις περιφερειακές ταυτότητες και τις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο πολιτικών που υπηρετούν το γενικό συμφέρον.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συνεπώς καθαρό, ανοικτό μέτωπο κατά της δημαγωγίας και του λαϊκισμού καθώς εκφράζεται με απόλυτη ειλικρίνεια στο όνομα του ορθού λόγου και του εθνικού συμφέροντος.
3. ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Βασικές αξίες μας είναι το κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η αποδοχή του διαφορετικού.
Η ανάγκη να διαμορφωθούν νέα δικαιώματα για να ανακοπούν νέες απειλές και νέες μορφές εξουσίες.
Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ξανά το φαινόμενο της διάχυτης βίας μέσα στην κοινωνία, να εμπεδωθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια, να διαμορφωθούν αξιόπιστες πολιτικές για το νέο πρόβλημα των πόλεων που συνδέεται με την ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους το ολοκληρωμένο, το υπαρκτό εθνικό σχέδιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με ασφάλεια για τον πολίτη, αλλά χωρίς καμία ρατσιστική και ξενοφοβική διολίσθηση. Χωρίς δημαγωγίες, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο και σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα επωμίζεται στο μεταναστευτικό, κατά τρόπο άδικο και δυσανάλογο, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκών διαστάσεων.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, πάντα εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι ο μεγάλος αντίπαλος του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Νιώθει την ευθύνη που απορρέει από την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου μέσα σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα που είναι έτοιμη να αμφισβητήσει τις θεσμικές και αξιακές κατακτήσεις, όχι μόνο του 20ου, αλλά και του 19ου αιώνα.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το μεγάλο ερώτημα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνικές και όχι μόνο για την Ελλάδα είναι εάν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να αντέξει υπό συνθήκες οξείας δημοσιονομικής και δημογραφικής κρίσης, αυξημένης ανεργίας, μείωσης των δημοσίων δαπανών και των μεταβιβαστικών πληρωμών.
Και η λύση δεν είναι άλλη από το ενεργητικό, το καλά στοχευμένο, το έξυπνο, το δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να μην αφήσει να χαθεί μία ολόκληρη γενιά. Να αντιμετωπίσει νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το απολύτως αναγκαίο, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ναι, τώρα, υπό συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής και χωρίς να έχει τελειώσει ακόμη ο αγώνας και η αγωνία του περιορισμού των δημοσίων δαπανών που εκτινάχθηκαν αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη φορολογική δικαιοσύνη, μόνο μέσα από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με καθαρά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, που αποκαθιστά τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας και ανοίγει καθαρό και σκληρό μέτωπο με τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, που στρέφονται τελικά κατά των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της ίδιας της μεσαίας τάξης, που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να προστατευθεί ως τέτοιος.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, πάντοτε:
– Κίνημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής.
– Κίνημα κατά κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.
– Κίνημα κατά των κάθε είδους ανισοτήτων.
– Κίνημα πολιτικού, αλλά και κοινωνικού εθελοντισμού.
5. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
– Η Ελλάδα που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους.
– Που αξιοποιεί τη γη της, δηλαδή το τοπίο, την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, τη θάλασσα, τα νησιά, τον υπόγειο και υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικιστική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις νέες μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, τις νέες μορφές μεταποί I-Reporter
(βάση συζήτησης για τις αλλαγές στο Καταστατικό)
Α. Τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε
Επανειλημμένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι το Συντακτικό 9ο Συνέδριο μας, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μετασχηματιστεί το ΠΑΣΟΚ σ’ ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό ,ανοικτό και συλλογικό κόμμα.
Ένα κόμμα που πέρα από τις πολιτικές του θέσεις, θα μπορεί και με την οργάνωση και την λειτουργία του να εκφράζει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, της δυνάμεις της εθνικής προοπτικής και της ελπίδας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία,τις αρχές και αντιλήψεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών .
Έχουν συζητηθεί οι λόγοι για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια μεγάλη ήττα. Τώρα όμως φθάνουμε στην «στροφή». Και το ΠΑΣΟΚ μπορεί πια με μια τολμηρή φυγή προς τα εμπρός, να επανασυνδεθεί με την ελληνική κοινωνία, να οικοδομήσει νέες γέφυρες με τις λαϊκές δυνάμεις, να ξανανέβει μαζί με την άνοδο της χώρας.
Αυτό όμως προϋποθέτει ότι:
a. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό, πιστό στις αξίες που του κληροδότησε ο Αντρέας Παπανδρέου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θέλουμε. Όχι λοιπόν στις λογικές του φόβου, της ηττοπάθειας, της παραίτησης. Προχωρούμε μπροστά με ψηλά το κεφάλι, για να ξαναγίνουμε ένας μεγάλος, ζωντανός, πλειοψηφικός πολιτικός οργανισμός.
b. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική του ενότητα. Την σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Σύνθεση όμως σε προοδευτική και πλειοψηφική κατεύθυνση, και όχι με συμψηφισμούς και στρογγυλοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία.
Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητά του, την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.
c. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στα ρεύματα και στις εκφάνσεις της, αλλά οργανωτικά συγκροτημένο, με «ραχοκοκαλιά», με θεσμικές δημοκρατικές λειτουργίες. Συντεταγμένο και παρεμβατικό με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.
d. Το ΠΑΣΟΚ είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνείται τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές. Δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους του, τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του.
Σέβεται, ακούει, αξιοποιεί, αξιολογεί δημοκρατικά και δίκαια και προστατεύει τα στελέχη του. Αναπτύσσει στην πράξη δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
e. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στους νέους. Τους εμπιστεύεται, τους αναθέτει ευθύνες. Η ανανέωση όμως ως διαρκές αίτημα πρέπει να στηρίζεται σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια, ώστε να ενδυναμώνει την ταυτότητα μας και να πολλαπλασιάζει την δυναμική μας προς την κοινωνία.
Αλλάζουμε τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την κοινωνία.
f. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής. Με ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Με θεσμούς και τολμηρές κινήσεις που εγγυώνται την εξυγίανση του δημόσιου βίου, την διαφάνεια σε όλους τους τομείς.
---------------------------.--------------------------------
Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
I. ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό κόμμα, συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες.
1. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής του στην κοινωνία και στην Βουλή. Ο εγγυητής της ενότητας, της συλλογικής, δημοκρατικής λειτουργίας του. Διασφαλίζει ως πρώτος μεταξύ ίσων την συλλογική ηγεσία, την κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα και την πολιτική αποτελεσματικότητα της παράταξης. Ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ ειναι και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας .
Εκλέγεται κάθε 4 χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.
2. Το τακτικό Συνέδριο συνέρχεται κάθε 4 χρόνια. Στο μέσο της θητείας του (2 χρόνια) μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο Πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού. Στο καταστατικό προβλέπονται οι προϋποθεσεις σύγκλισης εκτάκτου Συνεδρίου .
3. Στο Συνέδριο μετέχουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των οργανώσεων βάσης του ΠΑΣΟΚ. Αριστίνδην συμμετέχουν μόνο:
a. τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
b.οι εκλεγμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές
c. οι διατελέσαντες Πρόεδροι και Γραμματείς του Κινήματος
Οι πρώην βουλευτές, εάν δεν έχουν εκλεγεί σύνεδροι, μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου.
4. Το Συνέδριο εκλέγει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) από 120 μέλη. Η ΚΠΕ συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο και τα μέλη της ενεργοποιούνται στους επιμέρους τομείς και τις περιφερειακές οργανώσεις του Κινήματος.
Στην ΚΠΕ συμμετέχουν αριστίνδην μόνο οι διατελέσαντες Πρόεδροι του Κινήματος.
Ο Πρόεδρος μπορει ,οπότε το κρίνει αναγκαίο ,να συγκαλεί σε κοινή συνεδρίαση την ΚΠΕ και την ΚΟ .
5. Η ΚΠΕ εκλέγει τον Γραμματέα της και 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη για την πορεία του Κινήματος μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΚΠΕ.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετέχουν ο Γραμματέας της ΚΟ και ο Γραμματέας της Νεολαίας.
6. Η Εθνική Συνδιάσκεψη συγκροτείται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Ομάδα των Ευρωβουλευτών, τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των μεγάλων επιστημονικών συλλόγων, του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου, των μεγάλων κοινωνικών κινημάτων (ανάπηροι, εθελοντισμός, πολιτισμός, εθελοντές κλπ), από εκπροσώπους της νεολαίας και των περιφερειακών επιτροπών. Επίσης από τα μέλη των γραμματειων των Περιφερειακών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.
Συνέρχεται σε τακτική σύνοδο τουλάχιστον μια φορα το χρόνο ως κεντρικό όργανο διαβούλευσης για προγραμματικά ζητήματα.
7. Για την εκλογή των Συνέδρων και των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο αριθμός των σταυρών προτίμησης καθορίζεται στο 10% των προς εκλογή θέσεων.
Για την εκλογή των άλλων οργάνων αποφασίζει η ΚΠΕ.
8. Η Κοινοβουλευτική ομάδα εκλέγει 3μελές Προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ και με κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του. Η ΚΟ συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα για την οργάνωση του έργου της. Οι βουλευτές συνδέονται με τους τομείς και την δράση του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει το έργο παρακολούθησης ενός .λΥπουργείου.
9. Η Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων βουλευτών είναι ανοιχτή, διαφανής, και έγκαιρη. Συγκροτείται με απόφαση της ΚΠΕ Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, η οποία προχωρεί σε προκριματικές εκλογές με την συμμετοχή μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.Προσωπα με ιδιαιτερη απηχηση στην τοπικη κοινωνια μπορει να επιστρατευονται για τη στελεχωση των ψηφοδελτιων και την ενισχυση της εμβελειας τους .Οι εν ενεργεία βουλευτές κρίνονται κατευθείαν από την ΚΠΕ. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποτυπώνουν την συνέχεια και την ανανέωση του Κινήματος, ώστε να νιώθει η Κοινωνία ότι εκφράζεται μέσα από αυτά.
Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων είναι αρμόδια και για τις επιλογές Δημάρχων – Περιφερειαρχών. Για την επιλογή των Υποψηφίων Δημάρχων βαρύνουσα είναι η γνώμη της Δημοτικής Οργάνωσης. Μπορεί να διεξάγονται και προκριματικές εκλογές, με εξαίρεση τους 5 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Για τις τελικές επιλογές Περιφερειαρχών – Δημάρχων λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των δημοτικών – νομαρχιακών – περιφερειακών οργάνων.
10. Οι Γραμματείς των Τομέων Πολιτικής και Δράσης του Κινήματος εκλέγονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (της οποίας πρέπει να είναι μέλη εκτός και αν λογω του αντικείμενου του τομέα υπάρχει στέλεχος που δεν ειναι μέλος της ΚΠΕ αλλα κρίνεται απο αυτήν κατάλληλο για τα καθήκοντα του γραμματεα )
Οι Τομείς συνδέονται με τα Περιφερειακά, Νομαρχιακά και Τοπικά όργανα του Κινήματος.
-----------------------.-----------------------
II. ΠΑΣΟΚ κόμμα αποκεντρωμένο με ισχυρή περιφερειακή δομή – ΠΑΣΟΚ: Κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας
1. Η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης μας για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους. Το κύριο βάρος θα το έχει η δημοτική οργάνωση, που αποτελεί και το βασικό πολιτικό κύτταρο του ΠΑΣΟΚ.
2. Οι Δημοτικές Οργανώσεις λειτουργούν σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος μεγάλου δήμου. Διαθέτουν την κατάλληλη στέγη και υποδομή, λειτουργούν ως χώρος πολιτικού διαλόγου και δράσης, αναλαμβάνουν πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή τους, ενώ διασυνδέονται με όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, τους φορείς, τα σχολεία, τα ιδρύματα κ.ο.κ. Κάθε Δημοτική οργάνωση εκλέγει Συντονιστική Επιτροπή (5-7 μέλη), που λειτουργεί με επικεφαλής Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα (τους οποίους εκλέγει μεταξύ των μελών της).
Η Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Οργάνωσης έχει την ευθύνη για την συλλογική λειτουργία στα όργανα των ΟΤΑ των μελών του ΠΑΣΟΚ που είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
3. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές αποτελούνται από 5-9 μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της περιοχής. Για την Α΄ Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης ο αριθμός μπορεί να φτάνει μέχρι 11 μέλη.
Οι Ν.Ε. εκλέγουν Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα μεταξύ των μελών τους.
Σε περίπτωση που ο Δήμος ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια δεν εκλέγεται ΝΕ.
4. Οι Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις συγκροτούνται κατά τα πρότυπα της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
5. Οι Περιφερειακές Επιτροπές συγκροτούνται από τους Γραμματείς και Αναπληρωτές Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας. Εκλέγουν μεταξύ αυτών τον Συντονιστή τους.
Στις Περιφερειακές Επιτροπές μετέχουν με δικαίωμα λόγου και τα μέλη της ΚΠΕ που ανήκουν σε οργανώσεις της Περιφέρειας.
Οι Περιφερειακές Επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής τους και παρακολουθούν την δουλειά των περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Οργάνων και την συλλογική λειτουργία των μελών του ΠΑΣΟΚ σε αυτά.
6. Ομάδα Πρωτοβουλίας πολιτών ΠΑΣΟΚ συγκροτείται και λειτουργεί σε κάθε γειτονιά ή χωριό στο πλαίσιο της αντίστοιχης Δημοτικής Οργάνωσης.
Επίσης μπορούν νυγκροτούνται και ομάδες πρωτοβουλίας κατά θεματικό αντικείμενο και να συνδέονται άμεσα με τοπικά κοινωνικά κινήματα.
7. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Είναι συνδιαμορφωτές των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και όχι παθητικοί αποδέκτες ή απλοί εκτελεστές της «γραμμής». Αυτό διασφαλίζεται μέσα από την ουσιαστική λειτουργία των οργανώσεων και μέσα από την εφαρμογή θεσμών άμεσης δημοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με την αξιοποίηση τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρονικών μεθόδων.
8. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται σε χώρους εργασίας, μπορούν να συγκροτούν δίκτυα, τα οποία συντονίζονται από τον αρμόδιο Τομέα Συνδικαλιστικού. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους χώρους των Επιστημόνων , των ΕΒΕ και των Αγροτών.
Εκτός Λεκανοπεδίου, τα δίκτυα λειτουργούν υπό την ευθύνη της αντίστοιχης ΝΕ.
-----------------------.-----------------------
III. ΠΑΣΟΚ των νέων και των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών
1. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και στις αρχές του Κινήματος. Εκφράζει τους νέους όλης της παράταξης. Έχει πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη πολιτική αυτονομία. Είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χειραφετημένη, με κοινωνικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού, του διαδικτύου κ.ο.κ.
Η Νεολαία έχει δική της δομή που καθορίζεται με απόφαση του Συνεδρίου της.
Τα μέλη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ μετέχουν ως ισότιμα μέλη στις οργανώσεις του Κινήματος.
2. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπως το διαδίκτυο, ο εθελοντισμός, η οικολογία, η ανθρωπιστική βοήθεια κ.ο.κ
3. Το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες κ.ο.κ.
4. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνει δίκτυα συνεργασίας με όλα τα κοινωνικά κινήματα: αναπηρικό, γονεϊκό, καταναλωτικό, γυναικών κ.ο.κ.
-----------------------.-----------------------
IV. ΠΑΣΟΚ ανοικτό στην κοινωνία και στα ρεύματα σκέψης.
1. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό και πολυφωνικό, αλλά με στοχευμένο και σαφή λόγο και κοινή δράση μέσα και έξω από την Βουλή στο όνομα των ιδεών, των αρχών και των πεποιθήσεών του.
2. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοικτό στην κοινωνία, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εκφράζεται μέσα στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, να το τροφοδοτεί και να το αναζωογονεί.
3. Ρεύματα πολιτικής σκέψης συγκροτούνται και λειτουργούν ελεύθερα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.
4. Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης σκέψης. Η αποδοχή του πολιτικού του λόγου από την κοινωνία καθιστά αποτελεσματική την πολιτική του δράση. Η ενιαία δράση και η αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται μέσα από τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων, οι οποίες πρέπει να είναι σεβαστές από όλα τα μέλη τους.
5. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα σκεπτόμενο που παράγει νέες ιδέες και ανοίγει νέα θέματα. Αξιοποιεί όλους τους παράπλευρους μηχανισμούς, όπως το ΙΣΤΑΜΕ κ.ο.κ και διασυνδέεται με τα πανεπιστήμια, με τα ΤΕΙ και με όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού που ασχολούνται με θεματολογία κρίσιμη για το πρόγραμμα και τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.
6. Θεμελιώδης προϋπόθεση για την λειτουργία του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ είναι μια εσωτερική, όχι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτιστική ανατροπή. Αυτό απαιτεί υπέρβαση των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, του παραγοντισμού και των μικροφεουδαρχικών πρακτικών που απωθούν τις τοπικές κοινωνίες.
7. Η ανανεωμένη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κράτος, όταν αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η πλήρης διάκριση κόμματος και κράτους καθίσταται καταστατική αρχή που διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικες΄ και νοοτροπίες.
8. Η νέα αυτή αντίληψη για την σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους αφορά και την σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα κίνημα που το θέλουμε αυτόνομο, χειραφετημένο, αξιόπιστο, ικανό να υπερβεί την κρίση συνδικαλιστικής αντιπροσώπευσης και την μειωμένη συμμετοχή των εργαζομένων. Κίνημα με οργανωτική υπόσταση, αλλά χωρίς μηχανιστικές αντιλήψεις και επαγγελματίες συνδικαλιστές που συγκροτούν προσωπικούς θύλακες επιρροής και «μονιμοποιούνται» στον ρόλο αυτό.
-----------------------.-----------------------
V. ΠΑΣΟΚ με αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία, λειτουργία με διαφάνεια, αξιολόγηση, κανόνες δεοντολογίας.
1. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
a. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ως μόνιμη και αταλάντευτη επιλογή του την ανεξαρτησία και την αυτονομία της πολιτικής του λειτουργίας και δράσεις από οργανωμένα συμφέροντα.
b.Στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ όσοι κατέχουν κατόπιν πολιτικου διορισμού θέση στην Κυβέρνηση ή τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% του συνόλου των μελών.
Όσοι κατέχουν κατόπιν διορισμού ή εκλογής έμμισθη θέση στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για μονοπρόσωπα όργανα.
Στα αποκεντρωμένα συλλογικά όργανα (Συντονιστικά ΝΕ και ΔΕ) δεν μπορεί να συμμετέχουν μέλη που κατέχουν κατόπιν διορισμού ή εκλογής έμμισθη θέση στο κράτος, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση.
Οι Γραμματείς των ΝΕ δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι βουλευτές, Περιφερειάρχες ή Δήμαρχοι.
c. Όλες οι αποφάσεις των οργάνων του Κινήματος δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο του, με ευθύνη των αντίστοιχων οργάνων.
d.Η ΚΠΕ συντάσσει Κώδικα Διαφάνειας που δεσμεύει όλα τα όργανα. Η ΕΚΑΠ και η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου έχουν την ευθύνη εφαρμογής της.
----------------------------.---------------------------
2. ΘΗΤΕΙΕΣ – ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ
a. Βασική εγγύηση για την νέα σχέση κόμματος – κοινωνίας – κράτους είναι η θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού θητειών (τρεις) στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
b.Ποσόστωση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ισχύουν μόνο για την ανανέωση των οργάνων του Κινήματος (υποχρεωτική ανανέωση του 30% σε κάθε εκλογή) και για την εκπροσώπηση των γυναικών (σε ποσοστό 30% του κάθε οργάνου).
----------------------------.---------------------------
3. ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
a. Για την τήρηση των αρχών του Κινήματος, της προστασίας της δημόσιας εικόνας του, τον έλεγχο και εφαρμογή του Καταστατικού, τον Κανονισμό Λειτουργίας, τον Κώδικα Διαφάνειας του Κινήματος εκλέγεται από την ΚΠΕ 5μελής Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ).
Ο Πρόεδρος της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.
Σε επίπεδο Νομού εκλέγονται Νομαρχιακές Επιτροπές Καταστατικού και Πιστοποίησης από 3-5 μέλη.
b.Η ΕΚΑΠ είναι αρμόδια για κάθε ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων του Καταστατικού και του Κανονισμού Λειτουργίας του Κινήματος.
Οι αποφάσεις της είναι αιτιολογημενες και δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο του κινήματος
c. Η ΕΚΑΠ και η ΝΕΚΑΠ ελέγχουν πειθαρχικά τα μέλη που παραβαίνουν Καταστατικό, Κώδικα Δεοντολογίας, Κανόνες Διαφάνειας, επιβάλλοντας ποινές (μετά από αιτιολόγηση) από παρατήρηση, έως προσωρινή ή οριστική αναστολή της κομματικής ιδιότητας.
d.Η ΕΚΑΠ μπορεί να παρεμβαίνει και για κάθε δημοσιοποιούμενη σημαντική υπόθεση που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και αφορά μέλη του Κινήματος.
e.Η ΕΚΑΠ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την τήρηση, οργάνωση και ενημέρωση του Μητρώου Μελών του ΠΑΣΟΚ.
----------------------------.---------------------------
4. ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
a. Κάθε όργανο λογοδοτεί τακτικά μια φορά τον χρόνο στο σώμα που το εξέλεξε και έκτακτα όταν ζητηθεί από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου.
Όλα τα όργανα μπορεί να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν με τον 50% +1 του αριθμού των μελών του σώματος.
b.Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που προτείνονται για πολιτικές – έμμισθες θέσεις στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αξιολογούνται (πριν την πρόταση) από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συστήνεται με απόφαση του Προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Σε αυτήν συμμετέχουν και πρόσωπα κύρους από τους χώρους της επιστήμης , της παραγωγής, του πολιτισμού και των κινημάτων.
Η Επιτροπή μπορεί να αξιολογεί και την λειτουργία αυτών των προσώπων στην θέση που τυχόν καταλαμβάνουν ή να κρίνει και να εισηγείται στον Πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο για θέματα ιδιαίτερης σημασίας που αποκτούν δημοσιότητα γύρω από το πρόσωπό τους.
Η λειτουργία της Επιτροπής καθορίζεται από Ειδικό Κανονισμό.
----------------------------.---------------------------
5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
a. Η οικονομική διαχείριση του Κινήματος διέπεται από τις αρχές του ουσιαστικού ελέγχου και της διαφάνειας.
Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των οργανώσεων του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κινήματος.
b.Οικονομικοί πόροι του Κινήματος:
Ø οι συνδρομές των μελών. Το ύψος της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται από το Πολιτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.
Ø Έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων και κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κίνημα
Ø Η κρατική επιχορήγηση
Ø Εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συμβατές με τις αρχές του Κινήματος.
c. Την ευθύνη για τα οικονομικά έχει 5μελής Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, την οποία εκλέγει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Ο Πρόεδρός της απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε κυβερνητικό αξίωμα.
d.Η πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται κατ’ έτος προϋπολογιστικά και απολογιστικά σε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ, με βάση έκθεση που υποβάλλει η επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
e.Η ορθή οικονομική διαχείριση του Κινήματος επιβάλλει τον ισολογισμό εσόδων και εξόδων.
Ο Προϋπολογισμός και ο Οικονομικός Απολογισμός πρέπει να είναι απόλυτα ισοσκελισμένοι.
Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα τίθεται από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου σε ειδική συνεδρίαση της ΚΠΕ, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις.
Η ΚΠΕ αποφασίζει μετά από εισήγηση της Ε.Ο.Ε. και για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων χρεών του Κινήματος.
----------------------------.---------------------------
VI. ΠΑΣΟΚ με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Σοσιαλιστικό κίνημα
Το ΠΑΣΟΚ μετέχει πάντα ενεργά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Σοσιαλιστική Διεθνή. Η συμμετοχή του όμως αυτή γίνεται κτήμα όλων των στελεχών, των μελών και φίλων και όλων των οργανώσεών του, από το επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι το επίπεδο της δημοτικής οργάνωσης.
****
Σχέδιο Διακήρυξης ΠΑΣΟΚ για το 9ο Συνέδριο
Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, ήταν μια καταλυτική στιγμή για την πολιτική ιστορία της πατρίδας μας. Συμβόλιζε την τομή όχι μόνο με την δικτατορία αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα και τις αντιλήψεις του για την ελληνική κοινωνία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήγαγε στον ελληνικό πολιτικό βίο μια νέα διάσταση, διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο, το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό, με ένα νέο πολιτικό λόγο, μια νέα αντίληψη για την πολιτική οργάνωση, την διεθνή θέση της χώρας, την ίδια την κοινωνική διαστρωμάτωση και την πολιτική αντιπροσώπευση της κοινωνίας, διαμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της μεταπολίτευσης.
Η Διακήρυξη, όπως διατυπώθηκε αλλά και όπως εισπράχθηκε από την ελληνική κοινωνία, συγκεφαλαίωσε και επικαιροποίησε τα γενετικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατικής Παράταξης. Έκανε τότε την «είσοδο» του στην πολιτική σκηνή της χώρας ο ριζοσπαστισμός ως κυρίαρχη αντίληψης μιας κοινωνίας που πάλευε και παλεύει ως τώρα με τις συντηρητικές της ροπές και αγκυλώσεις.
Οι τρεις πολιτικές διατυπώσεις:
Η Ελλάδα στους Έλληνες
Οι μη προνομιούχοι
Το κίνημα της Αλλαγής
εξέφρασαν τον πολιτικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και δημιούργησαν το πλειοψηφικό ρεύμα, τον ισχυρό μεγάλο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων, το κίνημα της Αλλαγής, που οδήγησε στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, στον νέο πατριωτισμό, στην άρση του αποκλεισμού μεγάλου τμήματος του λαού μας και στην πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τους εκλογικούς συσχετισμούς της εποχής.
Βέβαια η συνεχής βελτίωση και άνοδος του βιοτικού επιπέδου, τα σταδιακά αλλά αμετάκλητα κεκτημένα είχαν στην αρχή μια ριζοσπαστική αθωότητα, πίσω από την οποία δυστυχώς ήρθαν και κρύφτηκαν καθ’ οδόν υπερβολές, λάθη, ατοπήματα, ενοχές, αντιφάσεις, νέα προνόμια.
Στη συνέχεια ήρθε η σταδιακή συμφιλίωση με την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και η ένταξη του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό ρεύμα των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών και εξελίξεων.
Ο πραγματισμός της κυβερνητικής προοπτικής και της κυβερνητικής ευθύνης είχε πολλά θετικά, αλλά ακολούθησαν οι βαριές ασθένειες του κυβερνητισμού, η μείωση της ριζοσπαστικής έντασης και η κάμψη της ανατρεπτικής διάθεσης. Δυστυχώς η εξοικείωση με τις ιστορικές διαρθρωτικές αδυναμίες του κράτους, της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
Η διαχείριση της εξουσίας αποδείχτηκε μια υπόθεση εξαιρετικά απαιτητική ηθικά για το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.
Και φυσικά σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι.
Το πολιτικό ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη προηγείται του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, που είναι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων εκλογικών επιτυχιών, των πλειοψηφικών πολυσυλλεκτικών κομμάτων από το 1981 και μετά.
Πολύ νωρίς φάνηκε άλλωστε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούσε να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και να διαχειριστεί την πορεία της χώρας μέσα σε έναν κόσμο που άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές (1989 και 2008) στην διάρκεια της διαδρομής του, ήταν υποχρεωμένο να ισορροπεί και να συνθέτει ανάμεσα στις μεγάλες αντιφάσεις που προσδιορίζουν την φυσιογνωμία του ίδιου του Έθνους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στο λαϊκό και το εκσυγχρονιστικό, το κοινωνικό και το κυβερνητικό, το ριζοσπαστικό, και το συμβατικό, ήταν πάντα ζωντανή και εκλογικά αποτελεσματική για ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό, που ασκούσε ή διεκδικούσε να ασκήσει εξουσία.
Παρά τις ευθύνες μας όμως για τα «γονίδια» λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στην ίδια της ελληνική κοινωνία, καταφέραμε ως ΠΑΣΟΚ με τις τολμηρές πρωτοβουλίες μας να διατυπώσουμε την αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και το έθνος για 4 δεκαετίες:
Ø Από την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ως τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ανάγκη για ένα νέο εθνικό μοντέλο ανάπτυξης.
Ø Από την αναδιανομή ως την ανταγωνιστικότητα
Ø Από την διεκδίκηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και των κονδυλίων της ΚΑΠ, ως την επώδυνη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.
Ø Από την αλλαγή έως την ανάγκη για μια κουλτούρα δύσκολων αλλά αναγκαίων, πολιτικών συνεργασιών και συνυπάρξεων.
--------------------------------.--------------------------------
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σήμερα μέσα σε ένα άλλο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα.
Αλλά παρά την μεγάλη εκλογική του ήττα είναι ΠΑΡΩΝ, είναι στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού και των εξελίξεων.
Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, της μεγάλης ευθύνης για την διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον.
Είναι γεγονός ότι στην συνείδηση ενός μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας ταυτιζόμαστε πια όχι με όσα άλλαξαν προς το καλύτερο από το 1981 και μετά, αλλά με την δύσκολη διαχείριση της μεγάλης κρίσης στο μοντέλο οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Με την ανατροπή των ατομικών και οικογενειακών «βεβαιοτήτων». Με δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων και επανατοποθέτηση κεκτημένων.
Η πορεία προσαρμογής ήταν όμως αναγκαία για να διασφαλιστούν μαζικά αγαθά, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη περιθωριοποίηση της μέσα σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και κλειστών διευθυντηρίων, που λειτουργούν απροκάλυπτα και χωρίς ευαισθησία απέναντι σε λαούς, έθνη και κοινωνίες.
Όμως η αίσθηση της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας λειτουργούν αρνητικά μέσα στην κοινωνία, και δεν αντισταθμίζονται από αναμνήσεις παλαιότερων εποχών και συγκρίσεις με χειρότερες καταστάσεις που αποφεύχθηκαν ή πρέπει να αποφευχθούν. Έτσι η πολιτική και ηθική δοκιμασία της παράταξης συνεχίζεται, και αυτό θα γίνεται όσο διαρκεί η εθνική δοκιμασία της χώρας.
Και φυσικά η υπέρβαση της κρίσης, η ανόρθωση της χώρας, η επάνοδος της στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην βάση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, η επιστροφή της ΕΛΠΙΔΑΣ για τον Έλληνα πολίτη, είναι το πρώτιστο καθήκον μας.
Και σ’ αυτό ανταποκρινόμαστε με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στην «στροφή», για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού σταθεροποιήσει την θέση και την πορεία μας μέσα στην ζώνη του ευρώ.
Είναι ώρα όμως και μπροστά στο 9ο Συντακτικό Συνέδριό μας να μιλήσουμε και πάλι μ’ ένα λόγο αξιακό, για τις ιδέες μας και τις αρχές μας, πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και πρακτικές μας.
Γιατί τελικά:
Ø Ιδέες βρίσκονται πίσω από διαρθρωτικές αδυναμίες, τις αδικίες, τις αντιφάσεις, τα αδικαιολόγητα προνόμια, τα βολέματα, τις υστερήσεις που οδήγησαν στην απώλεια του δημοσιονομικού ελέγχου, στην εγκατάλειψη της παραγωγής, στην δανειακή εξάρτηση και την ταπείνωση μιας χώρας με τεράστιο εθνικό πλούτο και σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ø Συντηρητικές ιδέες κυριαρχούν διεθνώς, που ευθύνονται για την δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και με τον συγκεκριμένο τρόπο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της που την επιδείνωσε και ανατροφοδότησε.
Ø Αλλά και αντιλήψεις που δυστυχώς καλλιεργήσαμε μόνοι μας, προσφέροντας την βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται τα άδικα και αβάσιμα στερεότυπα εις βάρος μας, παρά από τις αναμφισβήτητες και προφανείς ευθύνες μας.
Ø Ιδεολογική είναι και η ήττα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης, παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η πολιτική αλλαγή στην Γαλλία και η σταδιακή συνειδητοποίηση της πραγματικότητας από ορισμένες άλλες κυβερνήσεις. Δυστυχώς στην Ευρώπη οι συσχετισμοί είναι κυρίως διακρατικοί και όχι ιδεολογικοί ή πολιτικοί και η εναλλαγή στην εξουσία δεν μεταβάλλει την γενική ευρωπαϊκή εικόνα
--------------------------------.--------------------------------
Συζητήσαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το σήμα και το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε όμως όπως είπαμε και στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη να δώσουμε ένα ΕΠΙΚΑΙΡΟ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο στα ΣΥΜΒΟΛΑ μας. Γιατί μόνο έτσι θα επιτύχουμε και την ανασύσταση της παράταξης και την επανατοποθέτηση της ως κυρίαρχης δύναμης στο πολιτικό σκηνικό.
Οι 7 λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις ιδέες μας είναι: ΠΑΤΡΙΔΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΩΠΗ,ΑΕΙΦΟΡΙΑ.
Και η 1 λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη μας είναι: ΕΥΘΥΝΗ.
Ευθύνη για το παρελθόν, για το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον.
1. ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Η παλιά αντιεξαρτησιακή θεώρηση της εθνικής κυριαρχίας έχει δώσει τώρα την θέση της στην ανάγκη ανάκτησης της ουσιαστικής θεσμικής και πολιτικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το ευρώ πρέπει να αποδειχθεί φίλος και όχι εχθρός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι νέοι οικονομικοί εθνικισμοί που έχουν αναπτυχθεί να κατασταλούν.
Η μάχη της κρατικής κυριαρχίας (που είναι ταυτόχρονα και μαζί για την υπόσταση των ευρωπαϊκών θεσμών) με τις αγορές δεν θα χαθεί, εάν οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι κυβερνήσεις τους αποκτήσουν ξανά συνείδηση της ιστορίας και αντισταθούν στην αποπολιτικοποίηση του κράτους, στην λογική που το θέλει να αυξάνει και μειώνει χώρες με την ολοκληρωμένη αντίληψη για την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή!
Ο Πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με την γνώση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών.
Ταυτίζεται με την ικανότητα χάραξης μια εθνικής στρατηγικής, και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αλλά και σε νέα πεδία που κρίνεται η εθνική υπόσταση, όπως η ενεργειακή πολιτική, η πολιτική δικτύων η κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού και των δυνατοτήτων της Ορθοδοξίας,
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας και την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών περικοπών εις βάρος της. Έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ξανά για μια νέα εθνική αφήγηση, για την Ελλάδα του πολιτισμού της ιστορίας, της διεθνούς ακτινοβολίας.
Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς είναι πάντα στο πατριωτικό κίνημα ιστορικής συνείδησης και εθνικής ευθύνης.
2. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που η γενικευμένη κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης προκαλεί.
Αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία των νέων ανθρώπων, την απόρριψη της πολιτικής συμμετοχής, τον κίνδυνο της μονοδιάστατης σκέψης και της πραγματικής πολυφωνίας που οδηγεί στην αμφισβήτηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών σε όλα τα επίπεδα: της Αυτοδιοίκησης, του Κοινοβουλίου, της συνδικαλιστικής συμμετοχής.
Για αυτό και είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν θαρραλέες και ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, από το εκλογικό σύστημα, μέχρι μια εκτεταμένη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Όπως και είναι ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές που θα εγγυηθούν τόσο ένα ισχυρό, αυτόνομο, αξιόπιστο σύστημα Αυτοδιοίκησης, όσο και ένα συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό, σύγχρονο, δημιουργικό, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με συντεχνιακές νοοτροπίες και πρακτικές.
Φυσικά και με ένα ανανεωμένο και αξιόπιστο πολιτικό υποκείμενο, ένα άλλου τύπου κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα όπως επιδιώκουμε με τις αλλαγές του Καταστατικού μας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπώς πάντα στο λαϊκό κίνημα.
– Κίνημα δημοκρατικής ευθύνης και υπεράσπισης της πολιτικής μέσα από την διασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου.
– Κίνημα υπεράσπισης του κοινοβουλευτισμού, χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει ιστορικά δημοκρατία.
– Κίνημα αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης που σέβεται τις περιφερειακές ταυτότητες και τις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο πολιτικών που υπηρετούν το γενικό συμφέρον.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συνεπώς καθαρό, ανοικτό μέτωπο κατά της δημαγωγίας και του λαϊκισμού καθώς εκφράζεται με απόλυτη ειλικρίνεια στο όνομα του ορθού λόγου και του εθνικού συμφέροντος.
3. ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Βασικές αξίες μας είναι το κράτος Δικαίου, τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η αποδοχή του διαφορετικού.
Η ανάγκη να διαμορφωθούν νέα δικαιώματα για να ανακοπούν νέες απειλές και νέες μορφές εξουσίες.
Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ξανά το φαινόμενο της διάχυτης βίας μέσα στην κοινωνία, να εμπεδωθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια, να διαμορφωθούν αξιόπιστες πολιτικές για το νέο πρόβλημα των πόλεων που συνδέεται με την ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους το ολοκληρωμένο, το υπαρκτό εθνικό σχέδιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με ασφάλεια για τον πολίτη, αλλά χωρίς καμία ρατσιστική και ξενοφοβική διολίσθηση. Χωρίς δημαγωγίες, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο και σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα επωμίζεται στο μεταναστευτικό, κατά τρόπο άδικο και δυσανάλογο, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκών διαστάσεων.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, πάντα εκφραστής του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι ο μεγάλος αντίπαλος του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Νιώθει την ευθύνη που απορρέει από την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου μέσα σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα που είναι έτοιμη να αμφισβητήσει τις θεσμικές και αξιακές κατακτήσεις, όχι μόνο του 20ου, αλλά και του 19ου αιώνα.
4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το μεγάλο ερώτημα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνικές και όχι μόνο για την Ελλάδα είναι εάν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να αντέξει υπό συνθήκες οξείας δημοσιονομικής και δημογραφικής κρίσης, αυξημένης ανεργίας, μείωσης των δημοσίων δαπανών και των μεταβιβαστικών πληρωμών.
Και η λύση δεν είναι άλλη από το ενεργητικό, το καλά στοχευμένο, το έξυπνο, το δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να μην αφήσει να χαθεί μία ολόκληρη γενιά. Να αντιμετωπίσει νέες μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το απολύτως αναγκαίο, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ναι, τώρα, υπό συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής και χωρίς να έχει τελειώσει ακόμη ο αγώνας και η αγωνία του περιορισμού των δημοσίων δαπανών που εκτινάχθηκαν αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη φορολογική δικαιοσύνη, μόνο μέσα από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με καθαρά αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, που αποκαθιστά τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας και ανοίγει καθαρό και σκληρό μέτωπο με τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, που στρέφονται τελικά κατά των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της ίδιας της μεσαίας τάξης, που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να προστατευθεί ως τέτοιος.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, συνεπώς, πάντοτε:
– Κίνημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής.
– Κίνημα κατά κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.
– Κίνημα κατά των κάθε είδους ανισοτήτων.
– Κίνημα πολιτικού, αλλά και κοινωνικού εθελοντισμού.
5. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
– Η Ελλάδα που βασίζεται σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους.
– Που αξιοποιεί τη γη της, δηλαδή το τοπίο, την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό, τη θάλασσα, τα νησιά, τον υπόγειο και υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την οικιστική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις νέες μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, τις νέες μορφές μεταποί I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φορο – ληστεύουν ιδιοκτήτες, δημεύουν ακίνητα!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα σύλληψη για λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Κρήτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ