2013-02-04 14:06:03
Φωτογραφία για Σπουδαστές ΤΕΙ Πύργου: Θα επιστρέψουμε σπίτια μας!
Το μέλλον τους να προμηνύεται δυσοίωνο, βλέπουν οι φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ του παραρτήματος ΤΕΙ στον Πύργο εάν τελικά το σχέδιο «Αθηνά» υλοποιηθεί καθώς πέρα από το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν σε μια ενδεχόμενη μετακόμιση στην Πάτρα, αυτοί και οι οικογένειες τους, η αλλαγή του αντικειμένου σπουδών τους, τους προβληματίζει σε τέτοιο σημείο που πολλοί εξ’ αυτών δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να διακόψουν τη φοίτηση τους, παρατώντας τις σπουδές τους στη μέση.

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με το σχέδιο Αθηνά και δεν θέλουμε να καταργηθεί ούτε να συγχωνευτεί κανένα τμήμα» επισημαίνει ο Βασίλης Στεργίου, 3οετής φοιτητής από την Άρτα, τονίζοντας ότι εάν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τους υποχρεώσουν να μετακινηθούν στην Πάτρα, αυτό θα τους επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα. «Σίγουρα θα αποτελέσει για εμάς μια τεράστια οικονομική δυσκολία αν σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια προβλήματα στα θέματα σίτισης και στέγασης αντιμετωπίζει και το ΤΕΙ της Πάτρας.


Οι οικογένειες μας θα επιβαρυνθούν με έξτρα έξοδα μετακόμισης και μάλιστα με ακριβότερα ενοίκια από ότι εδώ. Και φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να αλλάζεις περιβάλλον στο 4ο έτος και πόσο μάλλον όταν η συγχώνευση φέρνει και αλλαγή προγράμματος, δηλαδή νέα μαθήματα. Αλλάζει το αντικείμενο σπουδών. Άλλο ήρθαμε να σπουδάσουμε και άλλο θα βγούμε. Ο καθένας από εμάς έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα και πορεύεται με αυτό. Χρεωστάει δηλαδή κάποια μαθήματα και τώρα θα χρωστάει ακόμα περισσότερα που θα επιβάλλονται από το νέο τμήμα. Και το βασικότερο όλων, της πολιτικής αυτής είναι ότι η φτωχή οικογένεια δεν θα έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει τα παιδιά της καθώς ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων».

«Θα τα παρατήσω…»

Η Χριστίνα Λάπα κατάγεται από την Πάργα και φοιτά στο 2ο έτος του τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ. Όπως η ίδια λέει, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αλλάζει το αντικείμενο σπουδών και αυτό είναι πολύ πιθανόν να την οδηγήσει εκτός σχολής. «Εγώ επέλεξα το συγκεκριμένο τμήμα γιατί ήθελα να βγω γραφίστρια. Τώρα με την αλλαγή ονομασίας τι θα βγω; Ειλικρινά, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τα παρατήσω και να επιστρέψω σπίτι μου».

Το ενδεχόμενο να σταματήσει τις σπουδές της, θα εξετάσει μετά την απόφαση μετακίνησης του τμήματος ΜΜΕ και Πληροφορικής στην Πάτρα, η Πελαγία Χάας από την Αθήνα η οποία φοιτά στο 3ο έτος. «Ήρθα για να σπουδάσω συγκεκριμένο αντικείμενο που πλέον το αλλάζουν. Επιπλέον, εδώ δουλεύω για να βγάζω τα έξοδα μου και η δυνατότητα μετακόμισης σε μια άλλη πόλη όπως είναι η Πάτρα είναι δύσκολη. Που θα βρω δουλειά ώστε να νοικιάσω σπίτι και να τα καταφέρω σε μια περιοχή μάλιστα που η ζωή εκεί είναι πιο ακριβή. Θεωρώ ότι όσοι μπήκαν στο συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να τους αφήσουν να τελειώσουν τουλάχιστον τις σπουδές τους στον Πύργο αν και αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ενισχυθεί το ΤΕΙ της πόλης και σε καμία περίπτωση να απομακρυνθεί».

Επιστροφή στην οικογενειακή εστία, βλέπει και η Ελευθερία Κατσίκα από την Εύβοια που φοιτά στο 2ο έτος. «Είναι διαφορετικό να είσαι στο α’ εξάμηνο των σπουδών σου και να σου λένε ότι το τμήμα σου μεταφέρεται σε άλλη πόλη, και διαφορετικό το να είσαι στο 2ο έτος όπου έχεις σχεδιάσει το πρόγραμμα για το μέλλον σου και να σου το ανατρέπουν. Η μεταφορά του τμήματος στην Πάτρα θα επιφέρει πρόσθετα οικονομικά βάρη σε μας και στις οικογένειες μας και το κυριότερο έχει να κάνει με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών όπου για εμάς που έχουμε βγει από την θεωρητική κατεύθυνση θα μας είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στα μαθήματα της νέας σχολής που δημιούργησαν με τη συγχώνευση. Αυτό και μόνο, θα οδηγήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών, στην απόφαση να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους…».

«Θα σταματήσουν τη σχολή ακόμα περισσότεροι»

Ο Αλέξανδρος Τζιόγκας, από την Αθήνα φοιτά στο β’ εξάμηνο του 3ου έτους. Όπως υποστηρίζει το σχέδιο «Αθηνά» είναι ο προάγγελος της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας. «Είναι ώρα να καταλάβουμε επιτέλους ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι σπουδαστές δεν είναι πελάτες. Δεν συμφωνώ με την μετακίνηση του τμήματος από τον Πύργο στην Πάτρα δεδομένου ότι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές εκτός σχολών και πλέον με το σχέδιο αυτό θα στείλει ακόμα περισσότερους σπουδαστές στα σπίτια τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προσπαθούν να βάλουν τους ιδιώτες στις σχολές και να κάνουν την παιδεία για λίγους και μόνον για όσους έχουν οικονομική άνεση. ΟΙ φοιτητές πρέπει να μπούνε μπροστά και να πάρουν θέση απέναντι στη συνολική πολιτική που βάζει εμπόδια στις σπουδές τους».

«Αλλάζει το αντικείμενο»

Η Μαρία Λεχουρίτη και η Κατερίνα Στεργίου που βρίσκονται στο 2ος έτος σπουδών κατάγονται από την Πάτρα και ουσιαστικά η μετακίνηση του τμήματος τους στην πόλη καταγωγής τους, τους διευκολύνει δεδομένου ότι περιορίζει τα έξοδα τους. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν, δεν συμφωνούν καθόλου με το σχέδιο αυτό καθώς βρίσκονται στο μέσον των σπουδών τους σε ένα αντικείμενο που επέλεξαν και που πλέον αλλάζει. «Αλλάζει το αντικείμενο σπουδών, τα μαθήματα αν και θεωρώ ότι τελικά η σχολή αναβαθμίζεται με τη δημιουργία ενός νέου πιο συγκεκριμένου αντικειμένου. Όπως και να’ χει όμως, η απόφαση αυτή προκαλεί αναστάτωση».
ilialive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ