2013-02-09 22:41:03
Φωτογραφία για Επιστροφή στα εσωτερικά μέτωπα για τον πρωθυπουργό
«Ανάσα» πήρε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες με την απόλυτα επιτυχημένη έκβαση, τηρουμένων των αναλογιών, των διαπραγματεύσεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό που δίνει στην Ελλάδα 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη, 2 δισ. για την ύφεση συν κονδύλια για την ανάσχεση της ανεργίας στους νέους.

Η απόφαση των Βρυξελλών δίνει ένα σημαντικό επιχείρημα στην κυβέρνηση απέναντι στο καθημερινό «σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της αντιπαράθεσης προσωπικά πλέον με τον κ. Σαμαρά. Το κλίμα εντός και εκτός βουλής παραμένει εξαιρετικά πολωμένο με τους περισσότερους βουλευτές να προβληματίζονται βαθιά για τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει πλέον η αντιπαράθεση στη χώρα αφού σχεδόν καθημερινά οι κόντρες του Μαξίμου με την Κουμουνδούρου ξεφεύγουν ακόμη και των γνωστών πολιτικών ορίων που διέπουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή.


Η πρόσφατη, όμως δήλωση Στουρνάρα, έξω από το Μαξίμου για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να «ξεχάσει» το εσωτερικό μέτωπο και την αντιπαράθεση κυρίως με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως όλοι οι έμπειροι κοινοβουλευτικοί συμφωνούν «ουσιαστικά τώρα ξεκινά η μεγάλη μάχη στο εσωτερικό της χώρας...».

«Εδώ και τώρα» ο κ. Σαμαράς καλείται να διαχειριστεί όλα τα καυτά εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησής τους αφήνοντας για λίγο στην άκρη το μεγάλο πονοκέφαλο της αντίδρασης που θα έχει το ευρωκοινοβούλιο στον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας των Ευρωπαίων -ήδη χθες μίλησε για «την άλλη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης»- σπεύδοντας έτσι να κρατήσει χαμηλά τους τόνους αφού η διαπραγμάτευση επί της ουσίας θα γίνει στο ευρωκοινοβούλιο με τις πρώτες αντιδράσεις κάθε άλλο παρά θετικές να είναι.

Ο Πρωθυπουργός, ενόψει της άφιξης της τρόικας συνάντησε στο Μαξίμου τον Αντώνη Μανιτάκη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας και τα νέα οργανόγραμματα των υπηρεσιών που οδηγούν στη μείωση των υπηρεσιών κατά περίπου 50%. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση 2500 υπαλλήλων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα το 2012 ώστε να καλύψουν, με προτεραιότητα, τα 7500 κενά που έχουν καταγραφεί στη δημόσια διοίκηση.

Το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας αφορά 25000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και εκείνοι που εάν κριθούν ακατάλληλοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο –ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα προσφυγών τόσο από Περιφέρειες όσο και από εργαζόμενους στους Δήμους.

Μέσα στις επόμενες ώρες, το Μαξίμου θα κληθεί να αποφασίσει για το πώς θα χειριστεί το μέτωπο των αγροτών, οι οποίοι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά γνωρίζουν πως σε αυτό το πεδίο θα «παίξουν» δυνατά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέχρι στιγμής με μία τακτική «κλεφτοπόλεμου» προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς δρόμους, χωρίς να σημειωθούν μεγάλες εντάσεις με τους αγρότες και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αρκετά στελέχη από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι στο αγροτικό μέτωπο αργά η γρήγορα θα επέλθει… κόπωση –άποψη που πολλοί από το υπουργικό συμβούλιο δεν ενστερνίζονται αφού ήδη οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν μία κομματική ομπρέλα από πάνω τους.

Η δεύτερη πολιτική επιστράτευση –που αφορούσε τους ναυτεργάτες– πέρασε χωρίς μεγάλες πολιτικές «απώλειες» για την κυβέρνηση, ωστόσο, η περίπτωση των αγροτών προκάλεσε μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση καθώς για πρώτη φορά επί των ημερών Σαμαρά υπήρξε στοχευμένη παροχή σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα εκτός προγραμματισμού, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν, επί του παρόντος, τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το Μαξίμου, το οποίο εκτιμούσε ότι με τις ανακοινώσεις αυτές θα δημιουργούνταν ένα πρώτο ρήγμα στο αγροτικό μέτωπο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ