2013-02-26 09:29:03
Φωτογραφία για Η άμεση καταβολή του ΦΠΑ
Θα μπορούσε να είναι ηλιθιότητα , αλλα δυστυχώς δεν είναι. Ειναι απλά κακές προθέσεις.

Έπεσε στο τραπέζι η άμεση είσπραξη του ΦΠΑ απο τις επιχειρήσεις για τις λιανικές πωλήσεις. Μάλιστα επειδή πρέπει να υπάρχει και ένα καρότο εκτός απο το μαστίγιο, στην περιγραφή της φήμης, ακούστηκε ότι θα υπάρχουν και κίνητρα για τους πολίτες όπως να στέλνουν με SMS την απόδειξη που θα παίρνουν και να κερδίζουν δώρα.

Κράτος λοτταρία δηλαδή.

Δυστυχώς όμως δεν ειναι ούτε ηλιθιότητα, ούτε ασχετοσύνη , ειναι απλα κακή πρόθεση.

Καταρχήν, θα μπορούσε έστω θεωρητικά να τεθεί τέτοιο θέμα αν είχε λυθεί το θέμα της φοροδιαφυγής και υπήρχε μόνο το θέμα της καταβολής των φόρων. Πολύ απλά αυτο το μέτρο δεν αγγίζει αυτούς που φόρο διαφεύγουν διότι έτσι και αλλιώς δεν καταχωρούν συναλλαγές. Αρα δεν εκδίδουν παραστατικά , δεν πληρώνουν ΦΠΑ , έτσι και αλλιώς.

Κατα δεύτερο λόγο , αποφασίζουν να δημιουργήσουν επιπλέον ταμειακές εκροές στις επιχειρήσεις σε μια εποχή που ψάχνουν όλοι ακόμα και το ευρώ.


Για να το καταλάβουμε.

Εστω ότι μια επιχείρηση πουλάει σε ιδιώτη μια ηλεκτρική συσκευή στις 3 Ιανουαρίου 2013 με αξία πώλησης 1.230€. Αρα τα 230€ θα μεταφερθούν στις 4 Ιανουαρίου απο τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας στο δημόσιο.

Στο παράδειγμα , έστω ότι την ηλεκτρική αυτή συσκευή την πουλάει με το εύλογο μικτό κέρδος ύψους 10% και λόγω ταμειακής διαχείρισης δεν κρατάει στοκ αλλα τοποθετεί παραγγελία στον παραγωγό ή τον προμηθευτή της με την εκδήλωση ενδιαφέροντος απο τον πελάτη.

Αρα στις 2 Ιανουαρίου παραλαμβάνει απο τον προμηθευτή χονδρικής την ηλεκτρική συσκευή με τιμή αγοράς 910€ + ΦΠΑ = 1.1190,30€. Και έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή της ότι παραλαμβάνει τα εμπορεύματα ελεύθερα με 20ημερη πίστωση. Αρα στις 22 Ιανουαρίου θα πληρώσει στον προμηθευτή χονδρικής 1.119,30€.

Στις 3 Ιανουαρίου εισέπραξε απο τον πελάτη λιανικής 1.230€ και στις 4 Ιανουαρίου κατέβαλε τα 230€ (αξία ΦΠΑ ).

Αρα μέχρι την εκκαθάριση του ΦΠΑ, το νωρίτερο στις 26 Φεβρουαρίου η εταιρεία έχει καταβάλει 230 ως αξία ΦΠΑ + 1.119,30 αξία εμπορευμάτων = 1.349,30€ και έχει εισπράξει 1.230. Αρα χρηματοδοτεί για μέγιστο 56 ημέρες και για ελάχιστο 26 ημέρες την πώληση αυτη με το ποσό των 119,30€ χωρις υπολογισμό κέρδους.

Τέλος η αγωνία του δημοσίου είναι πως θα δημιουργεί πλασματικά διαθέσιμα στις τράπεζες μέσα απο τις οποίες επιδιώκει πεισματικά να "περνούν" όλες οι συναλλαγές. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μεγαλύτερος τζόγος στις τράπεζες γίνεται με τα overnight διαθέσιμα. Δηλαδή με απλα λόγια τοκίζουν τα χρήματα τους η καλύτερα τα χρήματά μας , για μια νύχτα.

Αυτά δεν είναι μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγή, είναι απλα μέτρα εξάντλησης των διαθεσίμων των επιχειρήσεων , των ιδιωτών προς όφελος κυρίως των τραπεζών και δευτερευόντως του δημοσίου το οποίο ζητά απο τους φορολογούμενους να καταβάλουν day 1 τις υποχρεώσεις τους, αλλά το ίδιο πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις με καθυστέρηση μηνών ή με ομόλογα τα οποία μετά μάλιστα κουρεύει με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν λοιπον το ίδιο το κράτος λειτουργεί ως απατεώνας τι συμπεριφορά μπορεί να απαιτεί απο τους φορολογούμενους πολίτες ;

http://stsanoussis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ