2012-03-31 07:14:03
Φωτογραφία για Λήξη εργασιών επιστημονικού συνεδρίου με θέμα...
...“60 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση,

30 Χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”...Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στις 29 και 30 Μαρτίου 2012, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την συμβολή της Βουλής των Ελλήνων. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: “60 Χρόνια Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, 30 Χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ροδούλα Ζήση, ενώ εκ μέρους της βουλής χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαίτσης Αποστολάτος και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθανάσιος Πλατιάς, αφού ευχαρίστησε την Βουλή των Ελλήνων και ιδιαίτερα την κ. Ροδούλα Ζήση και τον κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου για την συμβολή τους στην διεξαγωγή του επιστημονικού συνεδρίου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην θεματική και τους στόχους του συνεδρίου. Επίσης, παρουσίασε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του


Πανεπιστημίου Πειραιώς και τόνισε το σημαντικό επιστημονικό έργο το οποίο συντελεί για

την ανάπτυξη και διάδοση της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων στην χώρα μας.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Παντείου

Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες. Στα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους, στο πως η Ελλάδα θα διαφυλάξει την θέση της στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και στις επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Μέσα από μια πλήρης και εμπεριστατωμένη ανάλυση, παρουσίασε τις διαχρονικά λανθασμένες οικονομικές πολιτικές της Ελλάδος, αναφέρθηκε στα σημερινά δυσμενή οικονομικά δεδομένα και ανέπτυξε τις επιλογές που είχε η Ελλάδα όταν εισήλθε στην οικονομική κρίση. Τέλος, καυτηρίασε τα πολιτικά λάθη της χώρας μας κατά την διαχείριση της κρίσης και παρουσίασε τη λάθος στρατηγική του πρώτου μνημονίου για

την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι το μίγμα οικονομικής πολιτικής του πρώτου μνημονίου είχε τρια βασικά λάθη. Αυτά ήταν: 1. Το πρώτο μνημόνιο δεν συνδέθηκε με μια άμεση αναδιάρθρωση χρέους. Αν είχε γίνει αρχικά η αναδιάρθρωση, δεν θα χρειαζόταν να αντιμετωπιστεί το σημερινό πρόβλημα των τραπεζών.

2. Αντί να προχωρήσει η Ελλάδα σε μείωση δαπανών, αποφασίστηκε η αύξηση της φορολογίας. Η επιλογή αυτή είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. 3. Το πρώτο μνημόνιο δεν συνδέθηκε με αναπτυξιακά μέτρα. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του γνωστού οικονομολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Χρήστου Χατζηεμανουήλ ο οποίος, με τον καυστικό λόγο και τα επιχειρήματά του, ανάγκασε τους

πολιτικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο να απολογηθούν για τις λανθασμένες πολιτικές και τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατχηεμμανουήλ, ζήτησε από τους πολιτικούς να του πουν πως αντιλαμβάνονται τον ατομικό αλλά και τον θεσμικό ρόλο τους. Αναρωτήθηκε ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του εθνικού κοινοβουλίου και ποιος ο ρόλος του στην συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και αποφάσεων. Χαρακτηριστικά τόνισε: «τα εθνικά κοινοβούλια αντιπροσωπεύουν χωρίς να  αποφασίζουν. Οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες και οι εθνικές κυβερνήσεις κατά τη βούλησή τους αποφασίζουν αλλά δεν αντιπροσωπεύουν».

Επίσης, εξέφρασε την λύπη του, διότι το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει κατορθώσει, να αποτελέσει παράγοντα αύξησης της διαφάνειας και της δημοσιότητας στη λήψη των αποφάσεων ούτε έχει μπορέσει να πολιτικοποιήσει τα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεχώρισε η ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας

και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος μέσα από μια μεστή και υψηλού επιπέδου επιστημονική ανάλυση παρουσίασε την διαχρονική εξέλιξη της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια και ανέπτυξε τις διαφορετικές σχολές σκέψης μέσω των οποίων δομήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτικός διάλογος στην Ευρώπη.

Τόνισε την σημαντική συμβολή της Ευρώπης στην οικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας, αναφέρθηκε στην μετεξέλιξή της και τα σύγχρονα διακυβεύματα που καλείται να αντιμετωπίσει όπως η μετανάστευση, η απασχόληση, η οικονομική ανασφάλεια, το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή κ.α..

Αναφέρθηκε στη βαθιά κρίση νομιμοποίησης που υφίσταται η Ευρώπη διότι αμφισβητείται η δυνατότητά της να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και στα εμπόδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παρά την οικονομική κρίση και τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά την αποδόμησή του για τρεις λόγους.

1. Διότι η δύση παρακμάζει συνολικά και θα πρέπει να υπάρξει μια ανάσχεση της παρακμής αυτής εντός του ευρωατλαντικού συστήματος.

2. Η Ρωσία μπορεί να ανακτήσει τους δείκτες ισχύος της αλλά δεν θα γίνει ποτέ δημοκρατική χώρα και δεν θα γίνει ποτέ αμιγώς ευρωπαϊκή χώρα.

3. Υπάρχει ο κίνδυνος Γερμανοποίησης της Ευρώπης που σήμερα είναι πιο χτυπητός από οποιαδήποτε άλλη φορά.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε, ότι η υφιστάμενη οικονομική δομή της Ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη, διότι στηρίχτηκε ειδικά από το 2001 και μετά, σε σαθρά θεμέλια τα οποία έγιναν ορατά κατά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Συμφώνησε με τον καθηγητή κ. Πλατιά πως το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη είναι να διαχειρίζεται μικρές και μεσαίες κρίσεις χωρίς να τολμά να προχωρά σε μεγάλες αλλαγές.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης, οι:

Τσάλτας, Γρηγόριος, (Καθηγητής, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου)

Κυριαζής Αθανάσιος, (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Ήφαιστος Παναγιώτης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς),

Κουσκουβέλης Ηλίας, (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Κασιμάτης Γιώργος, (Ομότιμος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κότιος Άγγελος, (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Κοντογιώργης Γεώργιος, (Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Λάβδας Κωνσταντίνος, (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Παπασωτηρίου Χαράλαμπος (Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου).

Γκόρτσος Χρήστος, (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Τζιαμπίρης Αριστοτέλης, (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Μενδρινού Μαρία, (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Σημίτη Μαριλένα, (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Λιάκουρας Πέτρος, (Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Κολιόπουλος Κώστας, (Επίκουρος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Φαραντούρης Νικόλαος, (Επίκουρος Καθηγητής, Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Τζιαμπίρης Αριστοτέλης (Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς).

Ασδεράκη Φωτεινή, (Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Δρ. Κωνσταντόπουλος Ιωάννης, (Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Γεννηματάς Γεώργιος, (Πρέσβης ε.τ. Ευρώπη).

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, (Βουλευτής Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ).

Αϊβαλιώτης, Κωνσταντίνος, (Βουλευτής Β΄ Αθήνας ΛΑΟΣ).

Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ευχαριστεί τη Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα Ευγενίδου για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ