2013-03-15 15:27:03
Φωτογραφία για Σε αναδρομική και έντοκη επιστροφή του οικογενειακού επιδόματος προβαίνει το ΙΚΑ
από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Τα ζητήματα του οικογενειακού επιδόματος μετά τις προσφυγές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ακύρωση αποφάσεων που χορηγούσαν το επίδομα σε υπαλλήλους και τώρα τους ζητείται να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν, αναδεικνύει με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Πρόσφατα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ηρακλείου, με τη διαδικασία του Άρθρου 126Α Κ.Δ.Δ. συνήλθε και έκανε δεκτές προσφυγές του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ηρακλείου, στρεφόμενο κατά των αποφάσεων της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηρακλείου, που χορηγούσαν σε ζευγάρι το επίδομα της πρόσθετης οικογενειακής παροχής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ», το οικογενειακό επίδομα χορηγείται στους μισθωτούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων λαμβάνουν από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος παιδιών από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ (Άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/83).


Όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους έχει απασχολήσει επί μακρόν τη Διοίκηση αλλά και τα δικαστήρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συμβατότητα μιας διάταξης νόμου δηλ. του αρθρ. 11 παρ. 6 του Ν. 1505/84 απασχόλησε τις ολομέλειες και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (ΟλΑΠ 6/2001, ΟλΣτΕ 2944/2000, ΟλΕΣ 805/1997). Η διχογνωμία που παρουσιάστηκε επιλύθηκε με τρόπο οριστικό από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με την απόφαση 3/2001. Κρίθηκε ειδικότερα με την απόφαση αυτή ότι η συγκεκριμένη διάταξη «είναι αντίθετη με τη συνταγματική αρχή της ισότητας» και «συνεπώς είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα».

Βάσει της απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, η διχογνωμία επιλύθηκε με οριστικό τρόπο και οι έγγαμοι υπάλληλοι λαμβάνουν ολόκληρο το οικογενειακό επίδομα, χωρίς τις διακρίσεις στις οποίες προβαίνει η κρινόμενη ως αντισυνταγματική, παράγραφος. Το ΑΕΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι η καθιέρωση διακρίσεων μεταξύ υπαλλήλων που βρίσκονται στην ίδια οικογενειακή κατάσταση, βάσει προϋποθέσεων που συνδέονται με την παροχή εργασίας και το καθεστώς εργασίας, αλλά και το τυχαίο γεγονός να ο υπάλληλος έχει σύζυγο που εργάζεται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της ισότητας.

Παράλληλα έκρινε το δικαστήριο ότι το οικογενειακό επίδομα αποτελεί προσαύξηση του μισθού για την αντιμετώπιση των πρόσθετων οικογενειακών βαρών και η ευμενέστερη αυτή μισθολογική μεταχείριση των εγγάμων είναι συνταγματικά επιτρεπτή λόγω της συνταγματικής προστασίας για την οικογένεια, το γάμο, τη μητρότητα, και την παιδική ηλικία.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει ότι: «στην παρούσα περίπτωση, βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου, περικόπτεται το επίδομα γάμου που παρείχε το ΙΚΑ στους έγγαμους υπαλλήλους, και το ΙΚΑ θα απαιτήσει την αναδρομική καταβολή του επιδόματος και μάλιστα εντόκως με επιτόκιο 5%».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά να ξεκαθαριστεί το τοπίο όσον αφορά στο ποιοι υπάλληλοι δικαιούνται το πρόσθετο αυτό οικογενειακό επίδομα, και θίγει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής και μάλιστα εντόκως, του καθώς είναι αδύνατο να κρατηθεί από σύνταξη αναπήρου με πάνω από 80% αναπηρία και σύνταξη 400€.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ