2013-03-15 16:40:03
Φωτογραφία για Παραπλανητικά τα στοιχεία της κατανάλωσης ρεύματος!
Τις προηγούμενες μέρες ο διαχειριστής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε τα στοιχεία παραγωγής, κατανάλωσης και εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία έδειξαν πρωτοφανή μείωση της συνολικής ζήτησης σε ποσοστό 10,41% έναντι του Ιανουαρίου. Μάλιστα η μείωση από το δίκτυο διανομής, από όπου ηλεκτροδοτούνται τα νοικοκυριά και οι μικρές βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ, έφτασε το 11,97%.

Μπορεί εύκολα κανείς να μιλήσει για κατάρρευση της ζήτησης λόγω της κρίσης κλπ. Ωστόσο όπως μας λένε οι ειδικοί, παρ΄ότι τα στοιχεία είναι απόλυτα σωστά, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, δηλαδή το πραγματικό ύψος της κατανάλωσης στο δίκτυο διανομής. Εξηγούν λοιπόν ότι ο διαχειριστής, μετρά τα δεδομένα στα όρια του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή στην υψηλή τάση. Την υψηλή τάση τροφοδοτούν κυρίως οι μεγάλες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου) και με τη σειρά της τροφοδοτεί απ΄ευθείας περίπου 30 μεγάλες ηλεκτροβόρες βιομηχανίες (χαλυβουργίες, μεταλλουργίες, τσιμεντάδικα, ο ΟΣΕ και άλλες)
. Έτσι τα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης από τους καταναλωτές υψηλής τάσης το Φεβρουάριο, τα οποία δείχνουν μείωση 4,44%, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Αναφορικά όμως με τη ζήτηση στη μέση και χαμηλή τάση που είναι το σύστημα Διανομής, τα στοιχεία του Διαχειριστή, απεικονίζουν όχι την πραγματική κατανάλωση στην Διανομή, αλλά το πόση ηλεκτρική ενέργεια «ζήτησε» η τελευταία από την υψηλή τάση. Η ζήτηση αυτή λοιπόν, είναι μειωμένη και θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, επειδή μέσα στα δίκτυα διανομής, είναι συνδεμένες χιλιάδες μικρές μονάδες παραγωγής, κυρίως φωτοβολταϊκές, που δίνουν απ΄ευθείας ηλεκτρικό ρεύμα στην κατανάλωση.

Έτσι, την πραγματική εικόνα για το ύψος της κατανάλωσης , θα την έχουμε, μόνο μετά την έκδοση στοιχείων για την παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ που είναι συνδεμένες με το δίκτυο διανομής. Αν δε ληφθεί υπόψη, ότι τα φωτοβολταϊκά πλησιάζουν πλέον τα 1.500 μεγαβάτ, τους επόμενους μήνες και έως τα μέσα του φθινόπωρου, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας θα καλύπτουν μεγάλο μέρος της ζήτησης, τουλάχιστον τις ώρες της ημέρας. Άρα θα συνεχίσει να εμφανίζεται η πτωτική τάση στην κατανάλωση, η οποία όμως δεν είναι πραγματική.

Καιρός λοιπόν να αλλάξει και το σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για να μπορούμε να βγάζουμε τα πραγματικά συμπεράσματα.
rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ