2012-03-31 13:45:14
Φωτογραφία για Τα «ναι» και τα «όχι» των περιφερειών για τα στρατόπεδα
Τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημιουργία 30 κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η χώρα πλέον ασφυκτιά και ότι σαν « ιδέα» είναι σωστή. Οι περισσότεροι Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας αντιδρούν στην δημιουργία τέτοιων «στρατοπέδων» στην περιοχή τους , αρχής γενομένης από τον Έβρο-όπου εκεί θα γίνει το κέντρο στο στρατόπεδο – και την Αττική- όπου είναι συσσωρευμένος ο κύριος όγκος των λαθρομεταναστών .

Τα ναι και τα όχι

-«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας (μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Νέστου, Αβδήρων, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Ιάσμου, Παρανεστίου, Παγγαίου, Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Δράμας) «ομόθυμα και ομόφωνα διατράνωσαν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε σκέψη ίδρυσης άλλου Κέντρου στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη καλώντας την πολιτεία σε έναν σοβαρό διάλογο μακριά και πέρα από προεκλογικές σκοπιμότητες».


Σχετικά με το κέντρο φιλοξενίας που θα δημιουργηθεί στο Βόιο Κοζάνης, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην περιοχή τους τη δημιουργία του κέντρου, δηλώνοντας ότι «το Βόιο θα πρέπει να γίνει ενεργό στη ζωή της Ελλάδας αλλά όχι με τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

Την Τρίτη , 3 Απριλίου, θα ξαναγίνει συνεδρίαση του Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου θα ξανασυζητηθεί το θέμα, καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει προθεσμία μέχρι και πριν το Πάσχα για να υποδείξουν οι Περιφέρειες τους χώρους που θεωρούν κατάλληλους για την δημιουργία των κέντρων, αλλιώς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποφασίσει μόνο του.

- «Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

«Όχι» στη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση του, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι της Θεσσαλίας.

Όπως υπογραμμίζεται στην σχετική απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο στο σχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων μεταναστών και δεν προτίθεται να υποδείξει κανένα χώρο στην Θεσσαλία προς την κατεύθυνση αυτή καθώς κανένας χώρος δεν είναι διαθέσιμος. Ενώ επισημαίνει ότι για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

-«Όχι» (προς το παρόν) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζει ότι υφίσταται θέμα, αλλά δεν δέχεται αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, κρατώντας ξεκάθαρες αποστάσεις από το σχεδιασμό Χρυσοχοίδη.

Η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες , τόνισε ότι δεν υπάρχει μελέτη και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα κέντρα κράτησης των λαθρομεταναστών και μίλησε για προχειρότητα.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει στις 2 Απριλίου.

- «Ναι» από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια αττικής έδωσε από την αρχή το πράσινο φως για τη δημιουργία τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, προκαλώντας αμέσως την αντίδραση όλων σχεδόν των δήμων που είναι «υποψήφιοι».

Με έγγραφό του ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης γνωστοποιεί στον περιφερειάρχη Αττικής την κάθετη αντίθεση του δήμου Μεγαρέων στην εγκατάσταση κέντρου κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Ανάλογες ενστάσεις έχουν διατυπώσει και οι δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του Κατσιμιδίου, όπου εκεί θα πιθανότατα θα δημιουργηθεί ένα από τα τρία κέντρα.

- «Ναι» από την περιφέρεια Ηπείρου

Η περιφέρεια συμφώνησε στην δημιουργία των κέντρων μεταναστών αλλά οι υποψήφιοι Δήμοι Ιωαννίνων και Πρεβέζης – όπου σύμφωνα με πληροφορίας έχουν επιλεγεί δύο χώροι στη Βροσύνα Ιωαννίνων και σε παλιό στρατόπεδο έξω από την Πρέβεζα - δεν συμφωνούν.

-« Ναι», υπό προϋποθέσεις από την Περιφερειακή Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας

«Ναι», υπό προϋποθέσεις είπε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας στα κέντρα κλειστής φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Η ΠΕΔ αναγνωρίζει ότι το μέτρο της φιλοξενίας σε τέτοιους χώρους θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο τονίζει ότι η επιλογή των χώρων λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων να γίνει έπειτα από ειλικρινή και εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να έχουν μηδενική όχληση, κάτι που αφορά τόσο στην απόσταση τους από τις κατοικημένες περιοχές, όσο και στη φύλαξη τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ηπειρωτικές Περιφέρειες όπου θα δημιουργηθούν σε παλιά στρατόπεδα τα κέντρα φιλοξενίας είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας.
real TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ