2013-03-21 13:30:15
Φωτογραφία για Επτά στους δέκα Κύπριους θέλουν έξοδο απο το Ευρώ
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19 και 20 Μαρτίου στην Κύπρο για λογαριασμό του καναλιού Sigma αποτύπωσε τις αντιδράσεις των πολιτών αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Κύπριοι αρνούνται σε ποσοστό 91% ένα κούρεμα στις καταθέσεις, ενώ το 67,3% τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η δημοτικότητα του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Κύπρου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «60 Λεπτά» και είναι τα εξής:

* Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36.4% ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24.8%. Η τέως Κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23.7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5.5%) και άλλοι παράγοντας με 4.9%.


* Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η συντριπτική πλειοψηφία του 56.8% απάντησε αρνητικά. Στον αντίποδα το 30.9% απάντησε θετικά ενώ το 12.3% δεν απάντησε.

* Η ίδια ερώτηση έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61.6% ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40.6% των ερωτηθέντων.

* Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.

* Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63.3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26.8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.

* Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77.8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16.7% των ερωτηθέντων.

* Υπέρ της αποχώρησης από την ευρωζώνη και σύσφιξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία τάσσεται το 67.3% των ερωτηθέντων ενώ το 24% δήλωσε πως διαφωνεί.

* Η λύση του αυτοδανεισμού και της εσωτερικής διαχείρισης του προβλήματος είναι προτιμότερη για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (28%), ακολουθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (18.1%), η συνεργασία με τη Ρωσία (14.6%), ο εξωτερικός δανεισμός 5.5% και το κούρεμα των καταθέσεων (3.8%).

* Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία (91%) συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής για καταψήφιση των νομοσχεδίων ενώ μόλις το 5% τάσσεται εναντίον.

Στην έρευνα απάντησαν 686 άτομα μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 19 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Την έρευνα διεξήγαγε η Prime Consulting για λογαριασμό του Sigma.

****

«Μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε πρόγραμμα στήριξης για την οικονομία» δήλωσε εξερχόμενος από Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, ενώ σε εξέλιξη είναι από το πρωί η κρίσιμη σύσκεψη του Προέδρου της χώρας Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9.30 μ.μ. με θέμα τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, μετά το «όχι» των βουλευτών στο προτεινόμενο από το Eurogroup κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις από την τρόικα των εναλλακτικών λύσεων που παρουσίασε τα τελευταία 24ωρα η Λευκωσία.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί από τον Νίκο Αναστασιάδη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο Μάριος Κάρογιαν, ο Άδωνις Γιάγκου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημιτριάδης, ο Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου (ΕΔΕΚ).

Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου το απόγευμα κατά πάσα πιθανότητα στις 4 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς η ΕΕ φαίνεται να δίνει περιθώριο έως τη Δευτέρα.

Κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο Β' περιλαμβάνει ηπιότερο κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου, που θα συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία του κράτους και της εκκλησίας.

Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της εναλλακτικής λύσης που θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών είναι η σύσταση επενδυτικού ταμείου διάσωσης, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, φυσικά πρόσωπα) σε εθελοντική βάση, με στόχο να μαζευτεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό.

Η Λευκωσία προβάλλει ως «άσο» στη διαπραγμάτευση τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείται κάποιου είδους ρωσική βοήθεια, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρή στη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανάμειξη της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, αφού άσκησε μεν κριτική στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων η οποία προκάλεσε «σημαντικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ζήτησε να βρεθεί ευρωπαϊκή και «όχι εξωτερική» (ρωσική) λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η σύνοδος κορυφής Ρωσίας και ΕΕ, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ