2013-03-29 07:19:08
Φωτογραφία για Ακόμη ένα NH90 για την ΑΣ
Ακόμη και μέσα στην ημέρα αναμένεται η άφιξη ενός ακόμη NH90 της Αεροπορίας Στρατού, του πέμπτου κατά σειρά, καθυστερημένου βέβαια ακόμη και με το νέο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, καθώς αρχικά αναμενόταν να παραδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αδυναμία όμως τήρησης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών απέτρεψε αυτή την εξέλιξη και η παράδοση του αεροσκάφους μετακύλισε για τις αρχές του 2013. Η άφιξη του 5ου NH90 είχε προσδιοριστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά η ακριβής ημερομηνία καθορίζεται από τις περιστάσεις (ανάμεσα σε άλλα και ο καιρός στο σκέλος από την δυτική Γαλλία).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μάλλον  επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει και στο περσινό μας αφιέρωμα στον τύπο, ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο είναι το πρώτο από τα τέσσερα με πλήρη εξοπλισμό ή όπως ο ΕΣ αποκαλεί «ειδικών επιχειρήσεων».

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα των NH90, που λόγω συνεχών «εκπτώσεων»  κατέληξε στον περιορισμό του σε 20 ελικόπτερα, δεκαέξι είναι «συμβατικής» (διάβαζε απομειωμένης) διαμόρφωσης και τέσσερα «ειδικών αποστολών», που βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με υποεκδόσεις που προσφέρει η ΝΗΙ αλλά με… ελληνικές «πατέντες».


Και οι δύο υπο-εκδόσεις έχουν κοινά συστήματα ναυτιλίας και συστήματα επικοινωνιών. Τα πρώτα περιλαμβάνουν σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας (INS), Doppler και ενσωματωμένο GPS, Tactical Direction Finder (DF) και Automatic Direction Finder (ADF), δέκτες VOR/ILS/MLS, Mark on Target και αυτόματα πρότυπα SAR, ενώ τα ελικόπτερα διαθέτουν και σύγχρονα συστήματα κρυπτασφαλισμένων επικοινωνιών VHF/UHF.

Εκεί όμως που διαφέρουν τα TTH από τα SOH ελικόπτερα είναι στο πακέτο του εξοπλισμού αποστολής (mission equipment). Κοινά στις δύο υπο-εκδόσεις είναι μόνο τα απολύτως βασικά, δηλαδή οι τέσσερις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFD) στο πιλοτήριο, το σύστημα Η/Π (EWS), το σύστημα πλευστότητας σε περίπτωση αναγκαστικής προσυδάτωσης, το βαρούλκο διάσωσης, το άγκιστρο εξωτερικού φορτίου, οι προσθαφαιρούμενες συλλογές υγειονομικού υλικού και οι υποδομές για καταρρίχηση (Fast Rope και Rappel).

Τα SOH ελικόπτερα (θα) φέρουν επιπλέον ραντάρ καιρού, γεννήτρια και απεικόνιση ψηφιακού χάρτη, FLIR, (πιθανότατα) σύστημα απεικόνισης επί κάσκας (Helmet Mounted Sight & Display – HMSD), σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εγγύτητας με το έδαφος (Enhanced Ground Proximity Warning System – ΕGPWS) και θωράκιση.

Επειδή ίσως η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη να υπογραμμίσουμε ότι τα ελικόπτερα TTH που όλοι οι άλλοι χρήστες θεωρούν τυπικής διαμόρφωσης με τον σχετικό εξοπλισμό είναι αυτά που ο ΕΣ «βάφτισε» SOH (4), ενώ τα υπόλοιπα 16 έχουν σαφώς υποδεέστερο και απομειωμένο εξοπλισμό με σοβαρές ελλείψεις (όπως η έλλειψη ραντάρ, FLIR).

Βέβαια η προσθήκη ακόμη και των απομειωμένων σε εξοπλισμό ελικοπτέρων είναι μια τεράστια αναβάθμιση δυνατοτήτων, σε σχέση με το σήμερα, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν υπήρχε λίγο περισσότερη ορθολογιστική αντιμετώπιση και δεν αφήνονταν το πρόγραμμα… ημιτελές και πετσοκομμένο, όπως βέβαια και πολλά άλλα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι το 5ο ελικόπτερο που αναμένεται βρίσκεται και στο ανώτερο επίπεδο «ικανότητας» πολύ κοντά στο FOC (Final Operational Capability).

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παραδόσεις και άλλων ελικοπτέρων πλέον εξαρτώνται αποκλειστικά στην δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να τηρήσει το πρόγραμμα πληρωμών και όχι στην ΝΗΙ  στο να ανταποκριθεί σε παραγωγή ή άλλες διαδικασίες πιστοποίησης-δοκιμών. Με άλλα λόγια εάν πληρώνουμε τις δόσεις (πρακτικά κάθε ένα ελικόπτερο που είναι δρομολογημένο) θα παραλαμβάνουμε.

http://ptisidiastima.wordpress.com/ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ