2013-04-02 08:39:06
Φωτογραφία για Τεχνολογίες κοπής ξύλου με λέιζερ στη Λαπωνία
Στην ανάπτυξη τεχνολογιών κοπής ξύλου με λέιζερ έχει αποφασίσει να “επενδύσει” τα ευρωπαϊκά κονδύλια της... επόμενης προγραμματικής περιόδου η Περιφέρεια της Λαπωνίας στη Φινλανδία, δεδομένου ότι το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι η ξυλεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτίθεται να δώσει βαρύτητα στις νέες τεχνολογίες του τομέα ενώ έχει ήδη ιδρύσει επιστημονικό ινστιτούτο για τα παραπάνω ερευνητικά αντικείμενα.

Η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει απόλυτα στον όρο “έξυπνη εξειδίκευση”, ένα θέμα - κλειδί για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη. Καθώς διαφαίνεται εδώ και καιρό ότι έχει παρέλθει η εποχή της λήψης ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, σήμερα πια οι ευρωπαϊκές περιφέρειες καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της εξειδίκευσης των συγκεκριμένων τεχνολογιών, στις οποίες θέλουν να επενδύσουν προκειμένου να λάβουν και τα αντίστοιχα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ.


Και δεν είναι ότι δεν έχει γίνει η προεργασία καθώς, για παράδειγμα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίαςσυμμετείχε το περασμένο χρονικό διάστημα σε ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μαζί με άλλους 12 εταίρους από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, το επόμενο στάδιο είναι η συμμετοχή αυτή και τα αποτελέσματά της να “μεταφραστούν” μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού σε έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό με βάση συγκεκριμένους τεχνολογικούς στόχους.

“Αν δεν ετοιμαστούμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα χάσουμε πολλά κονδύλια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε σε γενικές κατευθύνσεις. Έχει φύγει ανεπιστρεπτί η εποχή που παίρναμε χρήματα χωρίς να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι” τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου IKTIMED, Ιωάννης Μπακούρος, μιλώντας σε ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του. Παράλληλα σχολίασε ότι υπάρχει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, ένα τεράστιο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στο υψηλότατο επίπεδο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το υψηλότερο στην Ελλάδα, όπως είπε, και στην συμμετοχή του Ιδρύματος στην κατάταξη του 1% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Αναφερόμενος σε πιθανούς τομείς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μίλησε για την πληροφορική και τη νανοτεχνολογία και έφερε ως παραδείγματα τις εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν στην Ιατρική, την τηλεϊατρική και την ρομποτική. Μίλησε όμως και για τον αγροτικό τομέα, δεδομένης της μεγάλης αγροτικής παραγωγής στους κάμπους της Κεντρικής Μακεδονίας. “Θα μπορούσε ενδεχομένως ο αγροτικός τομέας να εφαρμόσει τεχνολογίες υδροπονίας. Δεν δέχομαι ως Έλληνας να εισάγω ντομάτες Ολλανδίας. Δεν είναι δυνατόν η Ολλανδία να παράγει με υδροπονία περισσότερες ντομάτες από την Ελλάδα και με χαμηλότερο κόστος. Εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά” τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα, εκτίμησε ότι είναι εφικτή, για παράδειγμα, η ανάπτυξη τεχνολογιών φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, τυποποίησης και προώθησης αρωματικών φυτών.

Τα περιθώρια, όμως, παρέμβασης είναι πολλά και αφορούν εκτός από τον επιστημονικό και τον αγροτικό κόσμο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρο, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους δήμους μέσω της σύναψης προεμπορικών δημόσιων συμβάσεων. “Υπάρχει η δυνατότητα κάποιος δήμος από τη Θεσσαλονίκη να καλέσει εταιρείες που παράγουν χρώματα και βαφές, ώστε, στη συνέχεια, να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες του ΑΠΘ που ασχολούνται με τις νανοτεχνολογίες. Σε περίπτωση που επιτευχθεί η δημιουργία μιας βαφής που θα αντέχει στη βροχή και την κακοκαιρία, οι εταιρείες θα μπορέσουν να παράγουν το προϊόν και ο δήμος να βάψει δωρεάν όλα τα δημοτικά του κτίρια προκειμένου να αποσβέσει το κόστος από τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος” ανέφερε.

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στόχο την αξιοποίηση της γνώσης που έχει συσσωρευτεί γύρω από την “έξυπνη εξειδίκευση”” τόνισε στην ημερίδα η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, Τζελίνα Μακραντωνάκη και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται χρονικά στην περίοδο του καλοκαιριού για τις σχετικές διαδικασίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ