2013-04-03 11:29:03
Φωτογραφία για Οι περιορισμοί πνίγουν την κυπριακή αγορά
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν ζωτικοί κλάδοι του λιανικού εμπορίου, όπως υπεραγορές, καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, φούρνοι, καθώς επίσης και τομείς προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως πρατήρια καυσίμων και φαρμακοποιοί. Πέραν του γενικότερου προβλήματος επιβίωσης το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν από τη σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Οι προμηθευτές συνεχίζουν να ζητούν την πληρωμή τους εμπορεύματος τοις μετρητοίς, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές για τις επιχειρήσεις. Από την άλλη, μέχρι χθες υπήρχε ο περιορισμός στις καταθέσεις επιταγών, γεγονός που επιδείνωνε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ρευστότητας. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα στην τροφοδοσία. Οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό.


Πέραν αυτής της πτυχής, είναι και το θέμα της μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές πλέον περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των τρέχουν αναγκών τους «Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν λειτουργικό πρόβλημα»

Στέφανος Κουρσάρης, γ.γ. ΠΟΒΕΚ

Δυστυχώς, συνεχίζεται η απαίτηση για πληρωμή τοις μετρητοίς από τους προμηθευτές. Οπόταν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι με το πρόβλημα της ρευστότητας, το θέμα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μας ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες θα δέχονται κατάθεση επιταγών. Αυτή τη στιγμή, αυτό το θέμα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις, διότι έχουν επιταγές και δεν μπορούσαν να τις καταθέσουν, διότι έπρεπε να ανοίξουν λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες. Παραμένει επίσης το θέμα του πότε θα ξεκαθαρίζει μία επιταγή. Αυτά τα ζητήματα δημιουργούν προβλήματα σε πρακτικό επίπεδο, για το πώς θα δουλέψουν, πώς θα πληρώσουν μισθούς, λογαριασμούς και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Υπάρχουν εισηγήσεις από μέρους μας, όπως να μειωθούν οι χρεώσεις από την jcc για τις συναλλαγές και να δοθεί παράταση πληρωμής του Φ.Π.Α. το οποίο πρέπει να γίνει μέχρι τις 10 Μαρτίου. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν οι συναλλαγές για να αρχίσει να κινείται το παζάρι, διαφορετικά ,τις επόμενες μέρες οι επιπτώσεις θα είναι πάρα πολύ έντονες. Όσον αφορά στην κίνηση της αγοράς, είναι πάρα πολύ «παγωμένη». Οι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα.

«Πληρώνουμε τους προμηθευτές με το σταγονόμετρο»

Λάκης Σαββίδης, πρόεδρος Συνδέσμου Αρτοποιείων

Υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Πληρώνουμε με το σταγονόμετρο μετρητά τους προμηθευτές μας για να μας φέρνουν πράγματα. Κάποια καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ αναμένεται να κλείσουν και άλλα τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία και εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών. Ο κόσμος έχει καταστραφεί.

Όσον αφορά στην αγορά, ο κόσμος περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα. Υπάρχει 20% μείωση της δουλειάς μας σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι τα έξοδα είναι σταθερά.

«Ο κόσμος παίρνει πλέον καλάθι για τα ψώνια του, όχι καρότσι»

Ανδρέας Χατζηαδάμου, γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών

Όσο υπάρχουν περιορισμοί, υπάρχουν δυσκολίες στις συναλλαγές. Ελπίζουμε ότι μέρα με τη μέρα θα υπάρχουν χαλαρώσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει το εμπόριο. Προς το παρόν, ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση για πληρωμή τοις μετρητοίς από πλευράς προμηθευτών συνεχίζεται. Αναμένουμε βέβαια αυτές τις μέρες να δούμε την ανταπόκριση τους, μετά το άνοιγμα των τραπεζών. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων και των διαφόρων άλλων καταστάσεων.

Όσον αφορά την κίνηση στην αγορά, υπήρξε λίγη το Σάββατο μετά από αρκετές μέρες. Ο κόσμος είχε αλλάξει εδώ και καιρό συνήθειες, αλλά τώρα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο. Πλέον, δεν παίρνουν καροτσάκι, παίρνουν καλάθι για τις αγορές τους.

«Ο κύκλος εργασιών έχει περιοριστεί»

Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων

Επειδή έχουν περιοριστεί οι πιστώσεις, έχει περιοριστεί και ο κύκλος εργασιών μας. Γενικά το όλο κλίμα δεν βολεύει. Πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, άρα και η ζήτηση σε καύσιμα έχει μειωθεί. Εμείς πρέπει να πληρώσουμε τοις μετρητοίς ή με έμβασμα. Για να πληρώσεις όμως, πρέπει να έχεις λεφτά. Η προμήθεια, γίνεται σε μικρότερες ποσότητες. Οι καταναλωτές από την πλευρά τους βάζουν το μίνιμουμ που χρειάζονται για να περάσουν μια-δυο μέρες και μετά βλέπουν.

«Οι προμηθευτές ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς»

Άριστος Πετρίδης, φαρμακοποιός

Αυτό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία είναι ότι κάποιοι εισαγωγείς φαρμάκων, οι οποίοι μπορεί να εισάγουν φάρμακα μονοπωλιακά, ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς για να παραδώσουν φάρμακα. Αυτό ήλθε από τη μια στιγμή στην άλλη και αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάποιοι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι από μέρα σε μέρα θα εκλείψει.

Από πλευράς καταναλωτών, η δουλειά είναι πολύ πεσμένη. Πιστεύουμε ότι όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, θα αρχίσει ο κόσμος να κινείται πιο φυσιολογικά.

pafospress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ