2013-04-03 15:49:03
Φωτογραφία για Ν. Τζαβέλλα: Μεγάλη η ενεργειακή «προίκα» της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει μεγάλη «προίκα» για τη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής, της ΕΕ, δήλωσε η Ν. Τζαβέλλα, παρουσιάζοντας έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου Την ανάγκη ετοιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων της ΕΕ τους προσεχείς μήνες, για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, η οποία θα έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου «Ενεργειακός Χάρτης 2050», στην οποία η ίδια ήταν εισηγήτρια, η κ. Τζαβέλα τόνισε ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις από τα κορυφαία όργανα της ΕΕ, στα οποία η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει με προτάσεις και σε συντονισμό με την κυπριακή πλευρά ώστε, όπως είπε, «να γίνουμε leaders, για τη δημιουργία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου - Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα- με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».


Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαΐου, είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να εμφανιστούν με συντονισμένες προτάσεις ενεργειακής συνεργασίας, καθώς, για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές ενέργειας της ΕΕ, πρέπει να μπουν στη λίστα των «Έργων Κοινού Εν διαφέροντος», δηλαδή να υπάρχει πάνω από μία χώρα που θα συμμετάσχει στο έργο, που αφορά είτε αγωγό είτε σταθμό υγροποιημένου αερίου.

Στη Σύνοδο του Μαΐου, η ελληνική πλευρά πρέπει να επιδιώξει, σύμφωνα με την ελληνίδα ευρωβουλευτή - της Ομάδας Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία -να αποσπάσει μια θετική απόφαση και ως προς τις ΑΟΖ, ενώ το ίδιο θέμα θα «μπει» εμμέσως και μέσω της νομοθεσίας για την Αλιεία, την οποία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προσεχών δύο μηνών.

Στην έκθεση του ευρωκοινοβουλίου «Ενεργειακός Χάρτης 2050», όπως υπογραμμίζει η κ. Τζαβέλα, υπάρχει ρητή αναφορά στον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ «προσφέροντας ομπρέλα κανόνων για την αποφυγή εντάσεων» με τρίτες χώρες, ως προς τον καθορισμό ΑΟΖ.

"Η έκθεση του ΕΚ ζητάει από την ΕΕ την καθιέρωση ξεκάθαρης πολιτικής για τις εξορύξεις αερίου και πετρελαίου στη θάλασσα, με έμφαση στον καθορισμό των ΑΟΖ των κρατών-μελών της Ένωσης, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποίο όλα τα κράτη-μέλη και η ίδια η ΕΕ έχουν υπογράψει», ανέφερε η κ. Τζαβέλα και πρόσθεσε ότι «ζητείται επίσης από την ΕΕ πολιτική στήριξη και ενέργειες αποφυγής διεθνών προστριβών, καθώς και να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια ως μοχλός για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Η ελληνική πλευρά έχει πολλά «προικιά», τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαΐου, συνέχισε, σημειώνοντας τις ρητές αναφορές που υπάρχουν σε δύο ακόμη εκθέσεις του ΕΚ, για τη Ναυτική Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο καθώς και για την Ευρωατλαντική Συνεργασία.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, είναι η κοινωνική διάσταση που εμπεριέχει η έκθεση για τον «Ενεργειακό Χάρτη 2050», και αναφέρεται με τον όρο «ενεργειακή φτώχεια». Ήδη με βάση το αίτημα της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιδότησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού, των χωρών που βρίσκονται σε κρίση και είναι ένα κεφάλαιο το οποίο η ελληνική πλευρά μπορεί να αξιοποιήσει στο Συμβούλιο του Μαΐου, επεσήμανε η ευρωβουλευτής.

Το σχιστολιθικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου είναι οι δύο μεγάλες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε η κ. Τζαβέλα για να προσθέσει ότι η αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου θα αλλάξει σύντομα τον γεωπολιτικό χάρτη του κόσμου, καθώς οι ΗΠΑ απεξαρτώνται ενεργειακά από τη Μ. Ανατολή και πολλές χώρες της Ευρώπης διαθέτουν τέτοια κοιτάσματα. Είναι μια εξέλιξη, είπε, που το αντίστοιχό της βρίσκεται στη βιομηχανική επανάσταση. Η εισαγωγή πρώτων υλών και ενέργειας κάνει την Ευρώπη ακριβή και μη ανταγωνιστική, είπε και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του σχιστολιθικού αερίου, που έχει γίνει πλέον περιβαλλοντικά ασφαλής, ενώ το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα είναι να πετύχουμε να χρηματοδοτήσουμε τον δικό μας διάδρομο μεταφοράς ενέργειας-μέσω των ευρωομολόγων έργου- και να γίνουμε χώρα εισόδου και καθορισμού των τιμών φυσικού αερίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ